Pregled - Slovenija, 27. 6. (četrtek)

Ljubljana, 27. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 27. junija.

BRUSELJ - Slovenija lahko Ukrajini pomaga predvsem pri iskanju poti do miru, je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ob robu vrha EU povedal slovenski premier Robert Golob. Govorila sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, v katerem si Ukrajina želi bolj konkretne zaveze. Golob podpis sporazuma pričakuje julija.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na poti v Ukrajino poudarila, da je v Ukrajini spričo ruske invazije v igri spoštovanje mednarodnega prava, in dodala, da Kijev brani mednarodni red. Izrazila je zadovoljstvo, da Slovenija Ukrajini namenja tudi humanitarno pomoč, in pri tem izpostavila delo na področju psihosocialne pomoči in razminiranja.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je na seji ugotovila izide volitev devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, s čimer so ti postali uradni. Izvolitev evropskih poslancev mora potrditi še državni zbor. DVK je potrdila tudi izide glasovanj na posvetovalnih referendumih o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu in rabi konoplje. Volivci so se 9. junija ob vseh štirih referendumskih vprašanjih večinsko izrekli za.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob, minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo Franc Props so se srečali s predstavnikoma sindikatov zaposlenih na upravnih enotah Frančiškom Verkom in Draganom Stankovičem. Govorili so o možnih rešitvah za čimprejšnje končanje stavke, po navedbah sindikatov pa so uspeli zbližati stališča. Od vlade pričakujejo osnutek stavkovnega sporazuma, do katerega se bodo opredelili stavkajoči.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Premier Robert Golob revizijskega poročila nakupa stavbe na Litijski še ni prebral, po informacijah, ki jih ima, pa bi težko govoril, da je nastalo skladno z zakonodajo. Če to drži, bodo zahtevali inšpekcijski nadzor nad nastankom poročila, je napovedal. Pravosodno ministrico Andrejo Katič pa je že pozval k razjasnitvi okoliščin nastanka poročila.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po temeljitem razmisleku in seznanitvi vodij poslanskih skupin v DZ posredovala predlog, s katerim na mesto informacijske pooblaščenke predlaga Jeleno Virant Burnik. Predsednica je prepričana, da je kandidatka s svojo strokovnostjo, dosedanjimi izkušnjami in vizijo primerna za omenjeno funkcijo.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Predsednik vlade Robert Golob je glede pozivov sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) k delni uskladitvi rtv-prispevka z inflacijo ob robu vrha EU dejal, da samo dajanje več denarja nikoli ne reši problemov. Vztraja pri tem, da morajo organi RTVS najprej pripraviti dolgoročno vzdržen razvojni program, nato pa bo pomagala tudi vlada.

BRDO PRI KRANJU - Slovenska policija danes praznuje dan policije. Policisti so svoj praznik obeležili z osrednjo slovesnostjo na Brdu pri Kranju. Ob tem sta generalni direktor policije Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar izpostavila uspešno delo policistov ter številne nove varnostne izzive.

MARIBOR - Evropska centralna banka in Banka Slovenije sta izdali dovoljenji za združitev Nove KBM in SKB banke v eno pravno entiteto. Njuna pravna združitev je predvidena 22. avgusta, naslednji dan bodo združeno banko preimenovali v OTP banko. Sedež te banke bo v Ljubljani.

BRUSELJ - SDS ima še vedno velike pomisleke glede podpore dosedanji predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen za nov mandat, je ob prihodu na vrh Evropske ljudske stranke povedal predsednik SDS Janez Janša. Od predlaganih kandidatov za najvišje funkcije podpirajo Roberto Metsolo za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta, prav tako nimajo težav glede Kaje Kallas za visoko zunanjepolitično predstavnico, še posebej sporen pa se jim zdi Antonio Costa kot kandidat za predsednika Evropskega sveta.

LJUBLJANA - V državnem zboru je potekalo 20. vseslovensko srečanje mladih Slovencev v zamejstvu in po svetu. Podpredsednik vlade in pristojni minister Matej Arčon je napovedal nadaljnjo podporo mladim v obliki štipendij, hkrati pa bo njegov urad v prihodnje okrepil podporo zagonskim podjetjem in ustanovil zamejsko športno koordinacijo.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je obravnaval poročilo o upravljanju naložb v letošnjem prvem četrtletju. Donosnost portfelja kapitalskih naložb v upravljanju je znašala 8,8 odstotka. To je več od načrta za letos v višini 6,7 odstotka in 1,2 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani.

LJUBLJANA - V okviru projekta nadgradnje železniškega območja ljubljanskih postaj so začeli rušiti severni del obstoječega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto v Ljubljani. Zato so vnovič vzpostavili popolno zaporo Dunajske ceste ter pločnikov na odseku med Vilharjevo cesto in Trgom OF, ki bo trajala do ponedeljka zjutraj.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek obravnave problematike neplačevanja nadomestil za uporabo vode, saj kršitev ni ugotovila. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je na vlado naslovila pobudo, naj poskrbi za ureditev dajatev za rabo vode in gospodarno porabo sredstev sklada za vode, so sporočili iz KPK.

HRASTNIK - S koncertom zasedbe Laibach so odprli četrto izdajo filmsko-delavskega festivala Kamerat, ki bo trajal do nedelje. Letošnji program Kamerata vključuje nabor 26 filmov, s katerimi bodo obeležili 90. in 10. obletnico stavk zasavskih rudarjev. V ospredju so francoski filmi.

LJUBLJANA - Že 27. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, ki bo trajal do 7. julija, letos v 11 dneh vabi v 14 mest. Več kot sto nastopajočih iz 15 držav bo skupno na 41 prizoriščih pripravilo 40 predstav in 94 dogodkov.

ap/mo/bg/apo/tz/lad/blm/tv/mlj/nak/tzu/ap
© STA, 2024