Pregled - Slovenija, 23. 6. (nedelja)

Ljubljana, 23. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 23. junija.

LJUBLJANA - Na ljubljanskem Rožniku so 34. zapored podelili nagrado kresnik časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Nagrado je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja, v katerem tematizira neplodnost in umetno oploditev. Nagrajenka je po tradiciji prižgala tudi kresni ogenj. Za kresnika so bili nominirani še Boris Kolar za roman O vinu, kozah in drugih prevarah, Pia Prezelj za roman Težka voda, Janja Rakuš za Tri barve za eno smrt in Vlado Žabot za Gral.

LJUBLJANA/KRANJSKA GORA/VILNIUS - Slovenski odbojkarji so po prepričljivi sobotni zmagi nad Italijo na zadnji tekmi domačega turnirja lige narodov v dvorani Stožice za 11. zmago v 12 dvobojih s 3:2 v nizih premagali še Srbijo in osvojili prvo mesto po rednem delu lige. Že po sobotni zmagi so se zavihteli tudi na drugo mesto svetovne jakostne lestvice. Odbojkarji so si že izborili vozovnico za olimpijske igre v Parizu, tako kot tudi rokometaši, ki so v Kranjski Gori začeli priprave na največje športno tekmovanje. Vozovnico si morajo medtem še izboriti košarkarji, ki so na prijateljski tekmi proti Litvi izgubili s 86:92.

TREBNJE - Na cestah Trebnjega in okolice je Domen Novak postal državni kolesarski prvak na cestni dirki. Za drugi naslov v karieri je ugnal mladega moštvenega kolega Gala Glivarja in tretjega Mateja Mohoriča. Pri ženskah je prvič državna prvakinja na cestni dirki postala Urška Žigart. Drugo mesto je pripadlo Urši Pintar, tretje pa Špeli Kern.

jes/jes
© STA, 2024