Pregled - Slovenija, 23. 6. (nedelja)

Ljubljana, 23. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 23. junija.

LJUBLJANA - Mineva mirna prva nedelja koledarskega poletja. Pred ponedeljkovim zaključkom šolskega leta in torkovim dnevom državnosti po državi ni bilo veliko dogajanja. Tega je nekoliko popestrilo dogajanje v črni kroniki. Med drugim se je na štajerski avtocesti na območju Slovenske Bistrice zaradi vožnje v napačno smer zgodila nesreča, ko je vinjeni 37-letni voznik na vrhu klanca proti Tepanju trčil v drug osebni avtomobil. Zaradi nesreče je bil skoraj tri ure promet oviran, potekal je po odstavnem pasu, nastajali so zastoji.

LJUBLJANA - Bolj pester bo nedeljski večer. Na ljubljanskem Rožniku bodo namreč na kresno noč podelili nagrado kresnik časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Nagrajenec ali nagrajenka bo po tradiciji prižgal tudi kresni ogenj. Med peterico letošnjih finalistov so romani treh založb, eden je romaneskni prvenec. Lani je kresnika posthumno prejel Lado Kralj za roman Ne bom se več drsal na bajerju.

TREBNJE - Na cestah Trebnjega in okolice je Domen Novak (UAE Team Emirates) postal državni kolesarski prvak na cestni dirki. Za drugi naslov v karieri je ugnal moštvenega kolega Gala Glivarja in tretjega Mateja Mohoriča (Bahrain-Victorious). Pri ženskah je prvič državna prvakinja na cestni dirki postala Urška Žigart. Drugo mesto je pripadlo Urši Pintar, tretje pa Špeli Kern.

LJUBLJANA/KRANJSKA GORA/VILNIUS - Slovenski odbojkarji, ki so po prepričljivi sobotni zmagi nad Italijo le še korak do prvega mesta po rednem delu lige narodov, obenem pa so Italijane prehiteli tudi na drugem mestu svetovne jakostne lestvice, bodo danes svojo 11. zmago v 12 nastopih iskali proti Srbiji na zadnji tekmi domačega turnirja v dvorani Stožice. Odbojkarji so si že izborili vozovnico za olimpijske igre v Parizu, tako kot tudi rokometaši, ki so v Kranjski Gori začeli priprave na največje športno tekmovanje. Vozovnico si morajo medtem še izboriti košarkarji, ki se na prijateljski tekmi merijo proti Litvi.

jes/jes
© STA, 2024