Pregled - Slovenija, 10. 6. (ponedeljek)

Ljubljana, 10. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 10. junija.

LJUBLJANA - Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je stranka SDS, ki je glede na delne in neuradne rezultate dobila štiri od devetih sedežev v evropskem parlamentu. Svoboda je dobila dva mandata, po enega pa Vesna, SD in NSi, kažejo še nepopolni podatki Državne volilne komisije. Dan po evropskih volitvah in glasovanju na treh posvetovalnih referendumih so izidom nedeljskega glasovanja prišteli še glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije. Čez teden dni pa bodo izidom prišteli še glasove iz tujine.

LJUBLJANA - Po evropskih volitvah se iz nacionalnega v Evropski parlament selita Branko Grims (SDS) in Matej Tonin (NSi). Grimsa bi glede na volilni izid na volitvah v DZ leta 2022 za preostanek mandata lahko nadomestil Andrej Poglajen, prvaka NSi pa Franc (Francisco Estanislao) Medic. Menjava bo tudi na čelu obrambnega ministrstva in kočevske občine.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Slovenija je med članicami EU, kjer se je volilna udeležba na tokratnih evropskih volitvah najbolj povišala. Volilna udeležba na evropskih volitvah se je v primerjavi s prejšnjimi pred petimi leti povečala v najmanj 14 državah članicah EU. Med državami, kjer je šlo tokrat na volišča veliko več ljudi kot leta 2019, je Slovenija, kjer je volilna udeležba višja za 12 odstotnih točk, je dejal tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch.

LJUBLJANA - Volivci so se na posvetovalnih referendumih o ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, preferenčnem glasu in legalizaciji konoplje za medicinske namene ter za osebno rabo po glavnini preštetih glasov večinsko izrekli za. Najbolj prepričljivo so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ, najbolj tesen pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo, izhaja iz delnih neuradnih podatkov DVK. Vladajoča politika napoveduje pripravo zakonskih podlag, medtem del civilne družbe, ki je bila proti, že napoveduje pobude za zakonodajne referendume.

EL AVIV - Izraelsko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico Andrejo Purkart Martinez. Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jakov Blitštajn je v skladu z navodili ministra za zunanje zadeve Izraela Kaca opravil pogovor s slovensko veleposlanico v Izraelu, ker je Slovenija priznala palestinsko državo, so v sporočilu za javnost zapisali na izraelskem zunanjem ministrstvu. Veleposlanici je "prenesel kritiko zaradi napačne odločitve slovenske vlade, da prizna palestinsko državo, kar je v nasprotju s politiko EU in stališčem večine podobno mislečih držav". Priznanje Palestine so v sporočilu znova označili kot nagrado za terorizem.

LJUBLJANA - Svet vlade za Slovence v zamejstvu je obravnaval skupne izzive slovenskih organizacij v zamejstvu, je povedal premier Robert Golob. Med njimi je omenil skrb za slovenski jezik, kulturno in gospodarsko sodelovanje ter finančne težave. Pristojni minister Matej Arčon pa je dejal, da je ponosen na sodelovanje z manjšino.

TRST - Na občinskih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini, ki so potekale v soboto in nedeljo hkrati z evropskimi, so Slovenci ostali na čelu več občin, ki so pomembne za slovensko manjšino v Italiji. Za zdaj je že jasno, da bodo vodili občine Zgonik, Repentabor, Sovodnje in Števerjan, slovenskima kandidatoma dobro kaže tudi v Dolini in Doberdobu. Na Tržaškem so za slovensko manjšino pomembne volitve v občinah Dolina, Zgonik in Repentabor.

MARIBOR - Na mariborskem sodišču so zaključili sojenje Sedinu Šišiću, obtoženemu umora podjetnika iz Dupleka 8. septembra lani. Po besedah sodnice Maše Blažeka v dokaznem postopku ni bilo nobenega dvoma, da je obtoženi moril na grozovit način in iz koristoljubja. Zato mu je sodišče izreklo kazen 27 let zapora. Šišić je sicer danes dejanje obžaloval.

LJUBLJANA - Po romanu Pes z Atlantide iz leta 1993 avtorja Mateta Dolenca, Prešernovega nagrajenca, je v režiji Ane Krauthaker in v sodelovanju z glasbeno založbo ZKP RTV Slovenija nastala nova zvočna knjiga, ki jo bo mogoče od nocoj dalje poslušati na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars v okviru oddaje Odprta knjiga. Zvočnico bere Sebastian Cavazza.

MARIBOR - Uporabniki Kulturnega centra Pekarna ob 30. obletnici ponovno opozarjajo na nujnost ohranitve tega samoniklega prizorišča v Mariboru. "Območje nekdanje vojaške pekarne je že vse od leta 1994 prostor ustvarjanja, povezovanja in delovanja mnogih," sporočajo.

NEW YORK - Na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku je bila v soboto zvečer po lokalnem času svetovna premiera tretjega celovečerca Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike. Občinstvo je film, ki je med desetimi filmi glavnega tekmovalnega programa festivala, sprejelo z navdušenjem, so sporočili viri blizu ustvarjalne ekipe.

ako/ako
© STA, 2024