Pregled - Slovenija, 9. 6. (nedelja)

Ljubljana, 10. junija - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 9. junija.

LJUBLJANA - Delni neuradni izidi današnjih evropskih volitev po 95 odstotkih preštetih glasovnic kažejo, da je SDS osvojila štiri poslanske mandate, Gibanje Svoboda dva mandata, po enega pa Vesna, SD in NSi. Po začasnih izidih je SDS prejela 30,93 odstotka glasov in osvojila štiri mandate v Evropskem parlamentu, za Svobodo je glasovalo 22,03 odstotka volivcev in je s tem dobila dva mandata. Po en mandat so osvojile Vesna (10,42 odstotka), SD (7,72 odstotka) in NSi (7,66 odstotka), kažejo podatki Državne volilne komisije. Volilna udeležba je bila 40,23 odstotka.

LJUBLJANA - SDS bodo po delnih in neuradnih izidih volitev v Evropskem parlamentu zastopali Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič. Po besedah predsednika stranke Janeza Janše to kaže, da je vladna koalicija na teh volitvah izrazito poražena. Predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je zadovoljen z rezultatom na evropskih volitvah. Kot kažejo delni in neuradni izidi, je stranka dobila dva evroposlanca, Ireno Jovevo in Marjana Šarca. Slednji se bo moral mandatu ministra za obrambo odpovedati, resor pa bi lahko prevzel nekdo iz obstoječe ekipe na ministrstvu.

LJUBLJANA - Po glavnini preštetih glasov kaže, da so se volivci na posvetovalnih referendumih večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih. Najbolj prepričljivo, s 70,81 odstotka glasov so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ, najbolj tesen pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo, ki ga je podprlo 51,54 odstotka volivcev, izhaja iz delnih neuradnih podatkov Državne revizijske komisije. Uporabi konoplje v medicinske namene je naklonjenih 66,62 odstotka volivcev, uzakonitvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa 54, 38 odstotka.

LJUBLJANA - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi, ki se je začel v petek opolnoči, do zaprtja volišč ob 19. uri prejela skupaj 64 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve bo obravnaval 17 zadev, za katere obstaja sum kršitve.

RADOMLJE - Volilna kampanja za evropske volitve se je premalo posvečala pravim evropskim temam, kljub temu pa so ljudje vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo, je na volilni dan v Radomljah ocenila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo današnja volilna udeležba višja kot pred petimi leti.

LJUBLJANA - Erozija zaupanja med vlado in zdravništvom se ne sme nadaljevati, je v javnem pismu zapisalo 1030 zdravnikov. Zavzeli so se za takojšnje ukrepanje, in sicer izboljšanje delovnih pogojev in zagotovitev ustreznega plačila. "Ponovna vzpostavitev integritete našega zdravstvenega sistema je ultimat, ki ga dajemo vladi," so navedli.

PARIZ - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec skupnega seštevka 76. kriterija po Dofineji. V zadnji, gorski etapi od Thonesa do Plateau des Glieresa (160,6 km) sicer ni bil prepričljiv, a storil dovolj, da je po letu 2022 drugič v karieri osvojil najbolj prestižno pripravljalno preizkušnjo pred dirko po Franciji.

apo/apo
© STA, 2024