Pregled - svet, 17. 5. (petek)

Ljubljana, 17. maja - Pregled dogodkov v svetu v petek, 17. maja.

BANSKA BYSTRICA - Slovaški premier Robert Fico ostaja na intenzivni negi v bolnišnici v Banski Bystrici, kamor so ga prepeljali v sredo po strelskem napadu. Prestal je še eno operacijo, njegovo stanje pa ostaja resno, je sporočil njegov namestnik Robert Kalinak.

HAAG - Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid, je na Meddržavnem sodišču (ICJ) dejal glavni odvetnik Izraela Gilad Noam. Po njegovih besedah obtožbe Južne Afrike, da Izrael nad Palestinci v enklavi izvaja genocid, nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami. Zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. Zaslišanje na ICJ je bilo za kratek čas prekinjeno, potem ko je ženska v dvorani med govori predstavnikov Izraela vzklikala, da so lažnivci.

GAZA - V Gazo je prek ameriškega začasnega pomola prispela prva pomoč, je sporočila ameriška vojska. Pomoč bi lahko nekoliko olajšala trpljenje prebivalstva v enklavi, kjer že tako hude humanitarne razmere poslabšujejo nenehni smrtonosni napadi izraelskih sil. Izraelske sile so sicer ponoči nadaljevale napade na cilje v enklavi, vključno z Rafo, zatem pa okrepile tudi napade na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze, kjer je po lastnih navedbah ubila približno 60 borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Izraelski vojaki pa so na območju Gaze našli trupla treh talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajel Hamas.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek z 224 glasovi proti 187 potrdil predlog zakona, s katerim želi prisiliti predsednika Joeja Bidna, da v celoti nadaljuje z dobavami orožja Izraelu. Republikanci so se s tem odzvali na odločitev Bidnove vlade o ustavitvi pošiljanja velikih bomb v upanju, da preprečijo napad na Rafo na jugu Gaze.

HARBIN - Ruski predsednik Vladimir Putin je zadnji dan obiska na Kitajskem ob odprtju rusko-kitajskega trgovinskega sejma izrazil pripravljenost Moskve, da pomaga Pekingu pri oskrbi s čisto energijo. Putin je v uvodnem nagovoru pohvalil energetske odnose med državama in napovedal njihovo krepitev.

MOSKVA/HARBIN - Rusija je ponoči sestrelila več kot 100 ukrajinskih brezpilotnikov na jugu države in nad zasedenim krimskim polotokom ter Črnim morjem, kjer so uničili tudi šest vojaških čolnov na daljinsko upravljanje, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V ukrajinskih čezmejnih napadih na regijo Belgorod sta bila ubita dva človeka. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob koncu obiska na Kitajskem dejal, da Rusija za zdaj nima namena zavzeti ukrajinskega mesta Harkov temveč želi v harkovski regiji vzpostaviti varnostno območje pred ukrajinskimi napadi na ruske obmejne regije.

BRUSELJ - Svet EU je uvedel sankcije proti spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti. Po mnenju držav članic ti mediji širijo propagando ruskih oblasti v podporo agresiji proti Ukrajini, sodelujejo pa tudi pri destabilizaciji sosednjih držav. Odslej na ozemlju EU ne smejo več delovati.

ZAGREB - Hrvaški premier Andrej Plenković je v saboru predstavil program prihodnje hrvaške vlade, tretje pod njegovim vodstvom. Program večinoma temelji na volilnem programu vladajoče stranke HDZ, posebno pozornost pa namenja gospodarski rasti, naložbam v infrastrukturo ter mladim in varnosti. V četrtek zvečer je Plenković saboru dostavil imena novih ministrov. Večina dosedanjih ministrov ostaja del vlade, med njimi tudi zunanji minister Gordan Grlić Radman.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je posvaril Severno Makedonijo, da bi obuditev spora glede imena države škodovala njeni evropski perspektivi. Kot je opozoril, bo Severni Makedoniji pot v EU ostala zaprta, če nova vlada v Skopju ne bo spoštovala prespanskega sporazuma iz leta 2018. Odziv Micotakisa sledi izjavi nove makedonske predsednice Gordane Siljanovske Davkove, ki je v nedeljo ob zaprisegi v nazivu države izpustila besedo Severna. Tudi mandatar za sestavo vlade Hristijan Mickoski je v četrtek ponovno odprl to vprašanje. Dejal je, da priznava resničnost pravnega imena države, vendar bo v javnih nastopih kljub temu uporabljal ime Makedonija.

PARIZ - Policija je v mestu Rouen na severozahodu Francije ustrelila oboroženega moškega, ki je poskušal zažgati sinagogo, je sporočil francoski notranji minister Gerard Darmanin. Policisti naj bi na kraj dogodka prišli po obvestilu, da se v bližini sinagoge vali dim. V Franciji živi največja judovska skupnost za Izraelom in ZDA.

NOUMEA - Nemiri na Novi Kaledoniji se umirjajo, so sporočile tamkajšnje francoske oblasti. Na čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu so medtem prispeli dodatni francoski vojaki in policisti. Nasilni protesti so na otočju izbruhnili zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici, ki jim oporekajo staroselci.

BRUSELJ/DUNAJ - Ob dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji je organizacija ILGA-Europe v poročilu posvarila, da je skupnost LGBTI pred evropskimi volitvami vse večkrat tarča skrajno desnih politikov. Na prvem mestu glede položaja LGBTI oseb v Evropi ostaja Malta, Slovenija pa je na 19. mestu. Poročilo agencije EU za temeljne pravice (FRA) o napredku in izzivih na področju enakosti LGBTIQ pa kaže, da več kot polovica vprašanih pripadnikov skupnosti LGBTIQ v EU meni, da se je število primerov nasilja nad njimi povečalo, podobno velja glede predsodkov in nestrpnosti.

VADUZ - Parlament v Lihtenštajnu je v četrtek skoraj soglasno podprl legalizacijo istospolnih porok, s čimer je kneževina postala 22 država v Evropi, kjer se lahko istospolni pari zakonito poročijo. Od 25 poslancev nemško govoreče države jih je 24 podprlo dopolnitev zakonodaje o porokah, ki bo v veljavo stopila 1. januarja 2025.

VATIKAN - Vatikan je korenito spremenil smernice za ocenjevanje nadnaravnih fenomenov. Nanje bo v prihodnje gledal nekoliko bolj skeptično, saj je bilo v preteklih desetletjih več pojavov domnevno nadnaravnega izvora, pri katerih so bili v ospredju osebni interesi, kot denimo dobiček in slava. O izvoru pojava oziroma fenomena bo v skladu z dokumentom, ki ga je objavil dikasterij za nauk vere in podpisal papež Frančišek, poslej lahko odločal le papež.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v četrtek uradno predlagala, da se marihuana prekvalificira v manj nevarno mamilo, kar bo zgodovinski premik javne politike v smer prevladujočega javnega mnenja. Bidnu lahko ukrep politično koristi pri mladih volivcih pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Raziskava centra Pew je pokazala, da 88 odstotkov Američanov meni, da bi morala biti marihuana dovoljena za medicinsko ali rekreativno uporabo.

VIDEM/BENETKE/COMO - Sever Italije so prizadela huda neurja in močni nalivi, ki so povzročili poplave v več občinah na videmskem in pordenonskem ter v deželah Lombardija in Benečija (Veneto). V pokrajini Como so našli truplo moškega, ki ga je v četrtek odnesla reka Serenza. V Benečiji so zaradi ujme razglasili izredne razmere.

HOUSTON - Silovita neurja so na jugozahodu ZDA v četrtek zvečer zahtevala najmanj štiri življenja. Zaradi močnega vetra z območja Houstona v ameriški zvezni državi Teksas poročajo o razbitih oknih na stolpnicah in podrtih električnih daljnovodih.

mc/akt/rp/set/rpe/sg/ut/msc/tib/blm/mc
© STA, 2024