Pregled - posvetovalni referendumi 2024, 15. 5. (sreda)

Ljubljana, 15. maja - Pregled dogodkov, povezanih s posvetovalnimi referendumi, v sredo, 15. maja.

LJUBLJANA - Opolnoči se je iztekel rok za vstop organizatorjev v kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi. V kampanjo pred posvetovalnim referendum o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se podaja 17 organizatorjev, od tega je 10 političnih strank, šest pravnih in ena fizična oseba. V kampanjo pred posvetovalnim referendum o rabi konoplje je vstopilo 15 organizatorjev, od tega 11 političnih strank in štiri pravne osebe. V kampanji pred referendumom o uvedbi preferenčnega glasu pa bo sodelovalo 12 organizatorjev, od 10 političnih strank in dve pravni osebi.

LJUBLJANA - V referendumsko kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi se aktivno podajajo tudi vse parlamentarne stranke. V koaliciji poudarjajo, da želijo slišati mnenje volivcev, ki bo nato tudi smerokaz za nadaljnje urejanje posameznih vprašanj. Opozicija pa pobudnikom očita preusmerjanje pozornosti z evropskih volitev in zavajanje volivcev.

LJUBLJANA - V zavodu za presaditve organov in tkiv Slovenija transplant ob izjavah o možnih zlorabah zakonske ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja poudarjajo, da slednje v Sloveniji ne bi bilo mogoče zlorabiti za ilegalno pridobivanje človeških organov. "V sistemu ne more noben organ 'izginiti', niti vanj ilegalno 'vstopiti'," so zatrdili.

apo/mo/lad/apo
© STA, 2024