Pregled - evropske volitve 2024, 15. 5. (sreda)

Ljubljana, 15. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, v sredo, 15. maja.

LJUBLJANA - Koalicijski partnerici SD in Levica sta se sestali s Tomažem Veselom, ki ga je največja vladna stranka Svoboda pred dobrim mesecem predstavila kot kandidata za bodočega evropskega komisarja. Partnerji so srečanje označili za konstruktivno. V SD napovedujejo podporo Veselovi kandidaturi, v Levici se bodo o tem izrekali po evropskih volitvah.

LJUBLJANA - V SLS so ustanovili strateške svete za področja, na katera bodo opozarjali tudi v kampanji za evropske volitve, so danes predstavili na novinarski konferenci. Prve pogovorne dogodke bodo organizirali po evropskih volitvah, preko strateških svetov pa bodo oblikovali tudi program za naslednje parlamentarne volitve.

DOMŽALE/ŠENTJUR - Kandidatke NSi Ljudmila Novak, Mojca Erjavec in Katja Berk Bevc so s potujočo kavarno NSi dopoldne obiskale Domžale. Popoldne pa so obiskale še Šentjur, kjer je NSi drevi organizirala tudi pogovor o evropski prihodnosti z naslovom Evropa blizu našim ljudem, v katerem sta sodelovali kandidatki Erjavec in Berk Bevc.

MARIBOR - Kandidata SD Milan Brglez in Lucija Karnelutti sta se udeležila okrogle mize z naslovom Umetna inteligenca: Kaj pa zaščita naših otrok?, ki so ga v sodelovanju z Mladim forumom SD Maribor organizirale študentke magistrskega programa sociologije mariborske filozofske fakultete.

LJUBLJANA - Kandidati za evropske poslance, ki so se udeležili pogovora v organizaciji nacionalnega sveta invalidskih organizacij, so zagotovili, da bodo v primeru izvolitve delovali v prid invalidov. Ob tem so obljubili, da bodo spoštovali načelo nič o invalidih brez invalidov, ki v EU predstavljajo približno 15 odstotkov prebivalstva.

LJUBLJANA - Ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb je na Umanoterini razpravi odzvanjalo sporočilo o pomembnosti prihajajočih evropskih volitev za področje okolja in trajnostnega razvoja družbe. Kar 80 odstotkov zakonodaje na področju okolja se namreč sprejme na ravni Evropske unije. Da smo na točki preloma, je opozorila direktorica Umanotere Gaja Brecelj. Letošnje evropske volitve bodo odločile, ali bo EU šla po poti napredne okoljske politike, zato je pomembno, da se jih udeležimo v čim večjem številu, so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti je ministrstvoma za notranje zadeve in javno upravo priporočil, naj poskrbita, da bodo lahko vsi volivci volilno pravico izvrševali že na junijskih evropskih volitvah. Opozoril je tudi na ustrezno tolmačenje pravice voliti po pošti, da bodo lahko volili vsi, ki fizično ne morejo na volišče.

apo/lad/apo
© STA, 2024