Pregled - evropske volitve 2024, 10. 5. (petek)

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, v petek, 10. maja.

LJUBLJANA - Stranke in liste, ki nameravajo nastopiti na junijskih evropskih volitvah, lahko kandidature vložijo še do polnoči. Kandidatne liste za volitve devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament je doslej vložilo 11 strank, še v eni pa so napovedali, da bodo to storili danes. Državna volilna komisija (DVK) je doslej potrdila osem list, ki so jih vložile Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD, Levica, SLS, Vesna in Resni.ca.

LJUBLJANA - Zeleni Slovenije so danes vložili listo kandidatov in kandidatk za volitve poslancev v Evropski parlament. Nosilec liste in aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj je ob vložitvi liste dejal, da upajo na vsaj enega poslanca in da je njihova lista "liberalna, socialna in zelena". Na listi Grošlju sledijo še: podpredsednica stranke Zelenih Slovenije Nada Pavšer, ekološki kmetovalec Bogomil Knavs, raziskovalka Vesna Lavtižar, župan Občine Markovci Milan Gabrovec, sociologinja Valerija Korošec, umetnik in aktivist Renato Volker, nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek in direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo.

LJUBLJANA - Stranka Nič od tega je z več kot 1100 overjenimi podpisi vložila listo kandidatov za evropske volitve. Nosilka liste je nekdanja poslanka Levice ter igralka Violeta Tomić, ki je ob vložitvi liste poudarila, da si želijo preboja v evropski parlament, da bo njihova kampanja temeljila na satiri ter da bodo obstoječi politiki nastavili ogledalo. Na listi ji sledijo republiški energetski inšpektor in prostovoljec Darko Hribar, samostojna podjetnica ter založnica Tjaša Zorc Rupnik, nekdanji ljubljanski mestni svetnik in aktivist Janez Stariha. Sledijo odvetnica Alenka Pečnik, nekdanji sodelavec RTVS Gregor Janković, ekonomistka Amadeja Kugelj, nekdanji predavatelj na medicinski fakulteti Tomaž Makovec in intelektualec Alberto Avguštinčič.

MARIBOR - SD je z današnjim srečanjem s kandidati in kandidatkami v Mariboru začela kampanjo Močna Evropa, močna Slovenija za volitve v Evropski parlament. Po besedah nosilca liste Matjaža Nemca (S&D/SD) je zdaj čas za politiko močne Evrope. "Samo močna Evropa in z njo močna Slovenija je lahko solidarna, zelena, inovativna in varna," menijo v stranki. Maribor po njegovih besedah ni naključno izbran za začetek njihove uradne volilne kampanje. "Gre za drugo največje in obmejno mesto, ki doživlja transformacijo in naj bo ta tudi socialno pravična, zelena in varna in naj bo Maribor simbol politike, ki jo zagovarjamo SD," je dejal.

BLED/BOHINJ/KRANJSKA GORA/ŽIROVNICA - Potujoča kavarna NSi je ob prisotnosti nosilca liste Mateja Tonina in kandidatke za volitve v Evropski parlament Mojce Sojar dopoldne obiskala Bled in Bohinj, popoldne pa še Kranjsko Goro in Žirovnico. Potujoča kavarna bo zbliževala ljudi, da se bodo lahko pogovorili o vseh izzivih, ki čakajo našo družbo v prihodnosti, so ob začetku kampanje pod sloganom EU Poženi napovedali v NSi.

LJUBLJANA - V okviru mobilne kavarne Slovenske demokratske mladine se je na ljubljanskem Prešernovem trgu predstavila kandidatka SDS Zala Tomašič.

KRANJSKA GORA - Kandidat za evropskega poslanca na listi Gibanje Svoboda Matej Grah je obiskal Kranjsko Goro. Pridružil se je ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateji Čalušić, ki si je namreč danes na Gorenjskem ogledala nekatere primere trajnostnih kmetijskih praks.

LJUBLJANA - Iniciativa Glas ljudstva začenja terensko kampanjo za spodbujanje informirane volilne udeležbe na evropskih volitvah. Po njihovem mnenju je trenutno Evropa na razpotju, volitve pa bodo ključne za njeno prihodnost. Prepričani so, da so tokratne volitve najpomembnejše v celotni slovenski zgodovini, morda tudi najpomembnejše v zgodovini EU. Terensko kampanjo bodo v iniciativi začeli v soboto v Celju in Slovenj Gradcu ter jo nadaljevali vsako soboto v različnih krajih po Sloveniji. Pripravljajo pa tudi javno predvolilno soočenje kandidatnih list, ki bo 28. maja na Trgu republike v Ljubljani.

LJUBLJANA - Po raziskavi Valicona bo udeležba na tokratnih evropskih volitvah višja, kot je bila v letu 2019. Med razlogi za to je tudi udeležba najmlajših volivcev, predstavnikov generacije Z. Evropskih volitev se jih bo zagotovo udeležilo 28 odstotkov vprašanih. Najzvestejši udeleženci volitev so najstarejši, evropskih volitev se jih bo zagotovo udeležilo 55 odstotkov. V generaciji X, rojeni med leti 1960 in 1979, udeležbo na evropskih volitvah napoveduje 34 odstotkov vprašanih, z le 22 odstotki pa sledijo t. i. milenijci, rojeni med leti 1980 in 1995. Razlike glede na generacijsko pripadnost se kažejo tudi v izbiri strank in času izbire. Več kot polovica najstarejših je odločena že več kot mesec dni pred volitvami, skoraj polovica najmlajših pa se odloča v zadnjih dnevih. To bi utegnilo vplivati tudi na volilni rezultat, ocenjujejo v Valiconu.

moz/moz
© STA, 2024