Pregled - Slovenija, 10. 5. (petek)

Ljubljana, 10. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 10. maja.

LJUBLJANA - Stranke in liste, ki nameravajo nastopiti na junijskih evropskih volitvah, lahko kandidature vložijo še do polnoči. Kandidatne liste za volitve devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament je doslej vložilo 11 strank, še v eni pa so napovedali, da bodo to storili danes. Državna volilna komisija je doslej potrdila osem list, ki so jih vložile Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD, Levica, SLS, Vesna in Resni.ca.

NEW YORK - Slovenija je bila med državami, ki je na izrednem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov potrdila resolucijo, ki ponovno poziva Varnostni svet, naj priporoči sprejem Palestine v ZN in širi obseg pravic, ki jih ima Palestina v ZN kot država opazovalka. Slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh je v vnaprej objavljeni obrazložitvi glasu dejal, da je pravica do samoodločbe narodov ključna za robusten multilateralni sistem. Zunanja ministrica Tanja Fajon je na družbenem omrežju X sporočila, da je članstvo Palestine v ZN lahko eden od pomembnih korakov k miru na Bližnjem vzhodu. Podobno stališče je sporočil premier Robert Golob.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da ostro obsoja napad na sedež Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA). Ob tem so pozvali Izrael, naj zaščiti osebje ZN. Sedež UNRWA v Vzhodnem Jeruzalemu so začasno zaprli zaradi drugega naklepnega požiga s strani Izraelcev v zadnjem tednu.

LJUBLJANA - Predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije so o možnostih za izboljšanje razmer v zdravstvu govorili z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Pri tem niso dosegli nikakršnega preboja glede stavke zdravnikov, niti glede tega, da bi se dogovorili za možne rešitve denimo glede nasilja nad zdravstvenimi delavci, sta povedala predstavnika Luka Puzigaća in Polona Gams. Mlade zdravnike ob tem skrbi predvsem odhod kadra, saj se s tem podaljšujejo čakalne dobe in poglabljajo težave zdravstva. Ministrica je sestanek označila za zelo konstruktiven in napovedala preučitev nekaterih predlogov.

LJUBLJANA - V Zdravniški zbornici Slovenije so začeli zbirati 5000 podpisov volivcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se izteče 8. julija.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se dogovorili, da bodo poskušali stebrna pogajanja pohitriti in jih v 14 dneh v ključnih točkah pripeljati do konca. Vladna stran je ob tem predstavila predlog bistvenega dviga plač direktorjev v javnem sektorju. Sindikati pričakujejo, da bo to vplivalo tudi na dvige uslužbencev.

LJUBLJANA - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil pismo, v katerem ga opozarja na kršitev stavkovnega sporazuma. Prepričani so, da vladni pogajalski predlog ne odpravlja plačnih nesorazmerij v vzgoji in izobraževanju, zato vlado sprašujejo, ali je odstopila od dogovorjenega cilja.

LJUBLJANA - Sodni svet meni, da predlog zakona o načinu izvršitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča. V izjavi za javnost so izpostavili, da predlog ne sledi stališču sodišča, da morajo biti veje oblasti enakopravne in relativno primerljive tudi glede materialnega statusa njihovih funkcionarjev.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta druga in tretja poved šestega odstavka 71. člena zakona o sodiščih, ki govori o prerazporejanju sodnikov brez njihovega soglasja z letnim razporedom dela, v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje odpraviti v enem letu. Do takrat v pritožbenih postopkih ne smejo sodelovati predsedniki sodišč, pritožba pa zadrži njeno izvršitev, so odločili ustavni sodniki. Zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona o sodiščih je vložil Sodni svet.

ROGAŠKA SLATINA/KRŠKO/ORMOŽ - Več podjetij je predstavilo svoje najnovejše naložbe. Gic gradnje so v naselju Negonje pri Rogaški Slatini odprle betonarno nove generacije. Skupna vrednost betonarne in digitalne preobrazbe podjetja je znašala sedem milijonov evrov, iz načrta za odpornost in ogrevanje pa je podjetje pridobilo 2,5 milijona evrov. Krško podjetje Sop International je predstavilo nov proizvodni objekt, namenjen predmontaži linij za lakiranje. Naložba je stala okoli 4,5 milijona evrov, ki jih bodo v podjetju večinoma zagotovili iz lastnih sredstev. Podjetje Žiher je medtem v Ormožu odprlo lesnopredelovalni center. Ker je podjetje projekt med izvedbo razširilo, se je investicija z začetnih 3,6 zvišala na 5,5 milijona evrov. Projekt je z 1,4 milijona evrov sofinanciralo gospodarsko ministrstvo.

BELTINCI - V Beltincih so pripravili tradicionalno prireditev ob seznanitvi vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo. Mlade je k spoznavanju poklicnih in drugih priložnosti v Slovenski vojski in aktivnemu soustvarjanju družbe pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Obrambni minister Marjan Šarec je mladim zatrdil, da je vojska odprta za vse.

LJUBLJANA - Amnesty International Slovenije (AIS) začenja osveščevalno kampanjo Ja pomeni ja, v kateri opozarjajo, da spolni odnos brez jasnega soglasja pomeni posilstvo. Vsaka oseba mora sama sprejemati odločitve glede telesne nedotakljivosti, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Letos so v Sloveniji po podatkih NIJZ potrdili 1164 primerov oslovskega kašlja. Tudi v nekaterih drugih evropskih državah beležijo večje izbruhe te bolezni, po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je bilo med januarjem in marcem letos v državah EU zabeleženih več kot 32.000 primerov oslovskega kašlja.

LJUBLJANA - V galeriji Edvard so v četrtek podelili nagrade za najboljše projekte festivala Odprte hiše Slovenije 2024 po izboru občinstva. V kategoriji javni, družbeni in poslovni projekti so bili nagrajeni vodovodni stolp Brežice, nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji in začasni lapidarij in bazenski kompleks Češča vas. V kategoriji stanovanjski projekti so bili nagrajeni stanovanjska soseska Dolgi most II, stanovanje v Dukičevih blokih in hiša v Podutiku. V kategoriji projekti z lesom pa so bili nagrajeni Vrtec Bohinj, projekt Re_akcija in hiša za pet svobodnih duhov.

NOVO MESTO - Zavod IPF vsako leto predstavi uradne podatke o največkrat predvajanih skladbah na slovenskih radijskih postajah v minulem letu. V letu 2023 je na prvem mestu Miley Cyrus z uspešnico Flowers, na drugem mestu največkrat predvajanih skladb, ki so jih zavrtele radijske postaje, pa so Joker Out s pesmijo Carpe Diem. Joker Out so na torkovi slovesnosti tudi prejeli nagrado IPF za največkrat predvajano slovensko skladbo v 2023 ter nagrado za proizvajalca tega fonograma, saj so Carpe Diem izdali v samozaložbi. Podelili so tudi nagrado za najbolj predvajanega domačega izvajalca v preteklem letu nasploh. Naziv je ponovno osvojila Nina Pušlar.

DOHA - Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Dohi v metu diska zmagal s 70,48 metra in postal drugi v sezoni, ki je presegel 70 metrov.

ase/zc/mlj/set/moz/ase
© STA, 2024