Vsaka oseba mora sama sprejemati odločitve glede telesne nedotakljivosti

Ljubljana, 10. maja - Amnesty International Slovenije začenja osveščevalno kampanjo Ja pomeni ja, v kateri opozarjajo, da spolni odnos brez jasnega soglasja pomeni posilstvo. Vsaka oseba mora sama sprejemati odločitve glede telesne nedotakljivosti, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

Ljubljana, pisarna Amnesty international Slovenija.
Novinarska konferenca organizacije Amnesty international Slovenija s predstavitvijo rezultatov ankete o tem, kako mladi v Sloveniji dojemajo in razumejo soglasje v spolnosti.
Direktorica kampanje Metka Naglič in direktorica Amnesty international Slovenija Nataša Posel.
Foto: Živa Ogrin/STA

DZ je leta 2021 v kazenski zakonik vnesel načelo soglasja po modelu ja pomeni ja. Vendar pa samo zakonska sprememba ne bo dovolj, je danes posvarila direktorica te nevladne organizacije Nataša Posel. O pomenu soglasja je po njenem pozivu treba govoriti in preseči stereotipna prepričanja.

V anketi med mladimi o dojemanju soglasja v spolnosti je skoraj tri četrtine moških in več kot polovica žensk menilo, da za objemanje ni potrebno soglasje. Dve tretjini moških in skoraj polovica žensk pa je odgovorilo, da ni potrebno soglasje za gledanje pornografskih vsebin.

pse/spc
© STA, 2024