20 dni do OI - petanka je še en francoski ponos

Ljubljana, 6. julija - V francoskih mestih in vaseh ne manjka zelenih površin in parkov, med simetrično in geometrično razporejenimi drevoredi, skrbno obrezanimi živimi mejami, kipi in fontanami pa se vedno najde prostor tudi za površine, ki so namenjene igranju petanke.

Hrvaška, Dubrovnik. Balinanje. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Dubrovnik.
Balinanje.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Gre za družabno igro, ki je zelo podobna balinanju in ima največ privržencev na sredozemskem območju. Petanka se lahko igra na katerikoli podlagi v parkih, na sprehajalnih stezah, travi, dvorišču ali plaži, tekmovalno naravnani igralci pa prisegajo na zbite prodnate površine v dolžini 15 in širine štirih metrov.

Igra s kovinskimi, plastičnimi ali lesenimi kroglami premera sedem centimetrov ter balinčkom premera med 25 in 35 milimetrov se lahko igra v trojicah, dvojicah ali posamično, za zmago pa je potrebno zbrati 13 točk.

Pravila igre so zelo preprosta. Srečna ekipa pri uvodnem žrebu najprej zariše krog premera 35 do 50 cm in iz kroga vrže balinčka na razdaljo 6 do 10 m od kroga. Prvo kroglo odigra igralec uvodne ekipe in jo skuša vreči čim bližje balinčku. Igralec mora stati ali čepeti v krogu z obema nogama na tleh dokler se igrana krogla ne dotakne tal. Premik ali dvignjena noga na zarisanemu krogu med metanjem se smatra za prestop.

Nasprotna ekipa nato poskuša svojo kroglo približati bližje balinčku od tekmečeve krogle ali pa z udarcem izbiti nasprotnikovo kroglo stran od balinčka. Če uspe in je njena krogla bližja balinčku, potem mora ponovno metati prva ekipa. Če slednji ne uspe prevzeti točke ali z udarcem izbiti tekmečeve krogle, potem mora ta metati, vse dokler ji to ne uspe ali dokler ji ne zmanjka krogel.

Po koncu igre točke dobi ekipa, ki je imela svoje krogle bližje balinčku. Ekipa šteje toliko točk, kolikor ima svojih krogel bližje balinčku od najbližje tekmečeve krogle.

Kot pri vsaki igri, se tudi pri petanki znajo razvneti čustva. V izogib glasnim prepirom je priporočljiv tračni meter za ugotavljanja razdalje krogle od balinčka.

Petanka ne zahteva posebne telesne pripravljenosti, igrajo jo lahko stari in mladi, moški in ženske, primerna je tudi za invalide.

Petanka je luč sveta ugledala leta 1907 v mestecu La Ciotat v neposredni bližini Marseilla. Izmislil si jo je francoski gostilničar Ernest Pitiot za svojega prijatelja Julesa Lenoirja, ki mu je hud revmatizem onemogočil običajno igro balinanja, sicer demonstrativnega športa na olimpijskih igrah v Parizu 1900.

Tri leta kasneje je Ernest Pitiot skupaj s svojim bratom Josephom v domačem kraju priredil prvi turnir na svetu, igra pa je kmalu postala zelo priljubljena po Franciji in drugod po svetu.

V mednarodni zvezi (FIPJP) je trenutno 88 držav iz celega sveta. Slovenija je del petankarske družine od leta 2000, leto dni po ustanovitvi Zveze društev petanke Slovenije.

ad/zzb
© STA, 2024