Pregled - Slovenija, 19. 4. (petek)

Ljubljana, 19. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 19. aprila.

LJUBLJANA - Pristojna odbora DZ za notranje zadeve in za zdravstvo sta danes za obravnavo na seji DZ pripravila predloge odlokov o razpisu posvetovalnih referendumov o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v DZ, o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in uporabi konoplje. Za dan njihove izvedbe sta predlagala 9. junij, ko bodo potekale evropske volitve. V poslanskih skupinah SD in NSi so sicer predlagali spremembi datuma na 24. november, a ju je večina zavrnila.

LJUBLJANA - NSi je s podpisi vseh osmih poslancev kot prva vložila predlog liste kandidatk in kandidatov za volitve poslancev iz RS v Evropski parlament. Nosilec liste in prvak NSi Matej Tonin je ob vložitvi izpostavil, da se bo stranka osredotočala na razumen zeleni prehod, ki ne obremenjuje gospodarstva, ter pomen obrambe. Dokončno je na večerni seji sveta stranke listo potrdila tudi SDS, njena nosilka bo aktualna poslanka Romana Tomc. Upravno sodišče je medtem zavrnilo predlog za začasno odredbo zunajparlamentarne stranke Pirati, ki je predlagala, da bi ministrstvo za javno upravo naložilo upravnim enotam, da zagotovijo posebna okenca za overitev obrazcev podpore za kandidate na evropskih volitvah. Stranki Resni.ca pa je Gorenjska banka sprva zavrnila odprtje posebnega računa za pokrivanje stroškov volilne kampanje, a se jim je nato opravičila.

LJUBLJANA - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton se je srečal s predsednikom vlade Robertom Golobom. Podobno kot na poznejših pogovorih z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom je beseda tekla o novi industrijski politiki EU, ukrepih za krepitev produktivnosti in konkurenčnosti ter o prihodnosti notranjega trga EU.

LJUBLJANA - Švicarski farmacevtski velikan Sandoz je položil temeljni kamen za center za razvoj podobnih bioloških zdravil v Ljubljani. Z naložbo, ki bo omogočila približno 200 novih zaposlitev, bo lokacija ob Verovškovi cesti po načrtih vodstva postala ena od Sandozovih ključnih lokacij za razvoj tovrstnih zdravil. Investicijo so med drugimi pozdravili predsednik uprave Sandoza Richard Saynor, evropski komisar za notranji trg Thierry Breton in predsednik vlade Robert Golob.

WASHINGTON - Finančni minister Klemen Boštjančič in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle sta ob zaključku spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu slovenskim dopisnikom izpostavila, da so ocene mednarodnih finančnih ustanov glede na pogovore o Sloveniji ugodne.

LJUBLJANA - Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil v času opravljanja funkcije kar pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost, piše tednik Mladina. Jaklič trdi, da je prek s.p. opravljal le dela, ki mu jih dovoljuje zakon. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo zadevo predala KPK. Če očitki o nezdružljivosti držijo, pričakuje, da bo Jaklič odstopil z mesta ustavnega sodnika.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, ki uvaja predhodni preizkus zahteve za parlamentarno preiskavo na ustavnem sodišču, če bi zakonodajno-pravna služba DZ ugotovila, da obstaja dvom glede ustavne dopustnosti zahteve za parlamentarno preiskavo.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije in drugih organov je zaslišala prvega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Klaudija Stroliga kot strokovno pričo. Ta je med drugim dejal, da je nekdanji direktor urada Damjan Žugelj, ki ga je na to funkcijo imenovala zadnja vlada Janeza Janše leta 2021, naredil "čistko" med zaposlenimi. Po njegovih informacijah "se je od zaposlenih zahtevalo", da vpogledajo v bančne transakcije, ne da bi zaposleni vedeli, zakaj in na podlagi katere pravne podlage. Mediji so maja lani sicer poročali, da je urad bankam poslal več kot dvesto zahtev za vpogled v številne transakcijske račune. Specializirano državno tožilstvo (SDT) je sicer proti Žuglju in še petim osebam vložilo zahtevo za sodno preiskavo, je poročal portal Necenzurirano.

LJUBLJANA - Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj (NSi) je po seji komisije dejal, da Knovs ne more niti potrditi niti izključiti domnevnega vpliva premierja Roberta Goloba na zamik datuma aretacije domnevnih vohunov. Poslanec Svobode in član Knovsa Teodor Uranič je Žaklju pri tem očital manipulacijo z zaupnimi informacijami in potvorbo zaključkov komisije. V Sovi so se odzvali, da je Knovs dobil "vsa pojasnila, skupaj z dokumentacijo, ki se niso spreminjala".

LJUBLJANA - Svet SDS je na popoldanski seji sprejel resolucijo o pogojih za zagotovitev poštenih in demokratičnih volitev, s katero med drugim zahtevajo ponovno vzpostavitev ukinjenih volišč in sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju.

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Iranu svetovalo slovenskim državljanom, naj v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo. Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila obžalovanje, da Varnostni svet ZN ni sprejel resolucije o priporočilu za članstvo Palestine v Združenih narodih. Po ameriškem vetu, ki je ustavil sprejetje Palestine v ZN, je Fajon znova poudarila, da le rešitev dveh držav lahko zagotovi mir.

ŠANGHAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v spremstvu 71-članske gospodarske delegacije odprla poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot sto kitajskih podjetij. Podpisali so pogodbe med več slovenskimi in kitajskimi podjetji, tudi med Poštama Slovenije in Kitajske. Fajon se je srečala tudi z županom Šanghaja Gong Zhengom in odprla razstavo Plečnikova Ljubljana.

LJUBLJANA - Številni bivši predsedniki držav in drugi politiki so se ob začetku dvodnevne konference zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana v Ljubljani zavzeli za širitev EU na države Zahodnega Balkana. Tudi nekdanji predsednik Borut Pahor je menil, da za prihodnost regije ni boljše alternative kot članstvo v uniji. Ob tem pa so mnogi opozorili na številne izzive v regiji.

LJUBLJANA - Predstavniki Slovenije in ZDA so opravili četrti strateški dialog med državama, ki je bil posvečen razpravam o globalnih varnostnih vprašanjih ter sodelovanju na različnih področjih, tudi raziskovanju vesolja. Državna sekretarka na MZEZ Sanja Štiglic ter pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien sta podpisala sporazum o sodelovanju na področju boja proti dezinformacijam.

LJUBLJANA - Škodo zaradi jutranje pozebe v zadnjih dneh so po prvih informacijah s terena utrpeli kmetje na Notranjskem in ponekod na Krasu, med prizadetimi kmetijskimi rastlinami pa so sadno drevje, orehi in trta, je za STA povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Popisovanje škode sicer še poteka.

LJUBLJANA - Vlada je za direktorico Statističnega urada RS imenovala Apolonijo Oblak Flander. Oblak Flander urad sicer že vodi kot vršilka dolžnosti, potem ko je oktobra lani z mesta generalnega direktorja odstopil Tomaž Smrekar.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih skladateljev je podelilo Lipovškovo nagrado za izjemen doprinos pri predstavljanju in promociji slovenske glasbene ustvarjalnosti. Nagrado so namenili pianistki Tatjani Kaučič in klarinetistu Dušanu Sodji, ki sestavljata Duo Claripiano. Dvojec so označili za ambasadorja slovenske glasbe.

ŠTANJEL - Na gradu Štanjel so odprli prenovljeno galerijo Lojzeta Spacala. Spacal (1907 - 2000) je bil eden najpomembnejših slovenskih slikarjev 20. stoletja. Znana je njegova upodobitev narave in človeške figure, ki jo je izražal skozi magični realizem. Prejel je več nagrad, med njimi Prešernovo nagrado leta 1974.

moz/moz
© STA, 2024