26 dni do OI - Francoska akademija

Ljubljana, 30. junija - Francoska akademija je krovna institucija, ki se ukvarja s francoščino. Ustanovljena je bila leta 1635 v Parizu na pobudo kardinala Richelieuja. Sestavlja jo 40 članov, katerih članstvo je dosmrtno, stroške tradicionalne uniforme pa morajo pokriti sami. Poleg preučevanja jezika akademija podeljuje tudi številne nagrade na različnih področjih.

Francija, Versailles. Zastavi EU in Francije. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Francija, Versailles.
Zastavi EU in Francije.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Akademija, ki je bila ustanovljena na pobudo takratnega ministra francoskega kralja Ludvika XIII, je bila leta 1793 med francosko revolucijo razpuščena, leta 1803 pa jo je Napoleon Bonaparte ponovno ustanovil kot del Institut de France. Tega danes med drugim sestavlja pet akademij, med katerimi je najstarejša ravno Francoska akademija.

Njeni člani so zaradi dosmrtnega članstva znani kot nesmrtni, vendar pa se jim članstvo zaradi neprimernega oz. nespodobnega vedenja lahko odvzame. Skupno je bilo izključenih 20 članov, med njimi je bil leta 1945 v odstop s položaja prisiljen vodja kolaborantskega medvojnega vichyjskega režima Philippe Petain oz. Maršal Petain.

Nove člane volijo obstoječi člani akademije. Večina njenih članov je pisateljev, vendar pa članstvo ni pogojeno s tem, da je nekdo književnik. Do zdaj je bilo več kot 740 članov, velika večina moških, žensk je bilo le okoli ducat.

Vsak član mora imeti uradno uniformo, ki je znana kot "zeleno oblačilo". Omenjeno uniformo, ki jo morajo nositi člani na uradnih dogodkih, izhaja iz časa Napoleona Bonaparteja. Uniformo sestavljajo dolg črn plašč in bicorne klobuk s črnim perjem, oba bogato izvezena z motivi zelenega listja ter črne hlače ali krilo. Uniformo članov, ki niso del duhovščine, poleg tega sestavlja še ceremoniali meč.

Člani akademije stroške uniforme krijejo sami, pri čemer oblačila po navedbah spletnega portala Europe1 izpred desetletja stanejo okoli 35.000 evrov, medtem ko meči, ki so individualno oblikovani, lahko stanejo do 1000 evrov.

Akademija je med drugim zadolžena za izdajo uradnega slovarja francoščine Dictionnaire de l'Académie francaise. Do danes je bilo izdanih osem polnih izdaj, medtem ko deveta trenutno izhaja - njen tretji zvezek je izšel leta 2011.

Akademija podeljuje tudi več nagrad na različnih področjih, vključno z literaturo, slikarstvom, poezijo, gledališčem, zgodovino in prevajanjem.

Člani imajo ob četrtkih redne seje, medtem ko letna javna seja, na kateri morajo nositi uniforme, poteka prvi četrtek v decembru. Na slednjo so vabljeni tudi dobitniki med letom podeljenih nagrad.

Pravila akademija pa imajo zgolj naravo priporočila in niso zavezujoča za francosko vlado ali javnost.

kad/zzb
© STA, 2024