39 dni do OI - Kupuješ mojo hruško?

Ljubljana, 17. junija - Francoščina velja za romantičen jezik, celo za jezik zaljubljencev, pa vendar so nekatere besedne zveze vse kaj drugega kot to. Ob nepoznavanju nekaterih fraz in njihovem dobesednem prevodu človek lahko zlahka zastriže z ušesi. Tako v resnici Francozi ne prodajajo hrušk vse povprek, ampak bi zgolj radi vedeli, ali se nekdo norčuje iz njih.

Francija, Pariz. Priprave na poletne olimpijske in paraolimpijske igre. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Priprave na poletne olimpijske in paraolimpijske igre.
Foto: Xinhua/STA

Dobesedni prevodi med jeziki lahko pogosto poskrbijo za zabavne prigode, frazemi pa bogatijo vsak jezik. Zagotovo bi vsak rad poskusil vodo življenja, sploh če bi res podaljševala življenje, vendar je, saj gre za žganje, otrokom zagotovo ne smemo ponuditi.

Dež, sploh če lije, lahko močno ovira športna tekmovanja in celo poskrbi za kakšno odpoved ali prestavitev, pri čemer je treba poudariti, da krave nimajo nič s tem. Lije kot krava 'ščije' je zgolj sopomenka naši lije kot iz škafa.

Olimpijske igre poskrbijo za veliko šokov, tako dobrih kot slabih, vendar vseeno upajmo, da med temi ne bo kakšnega o padcu v jabolka, kar pomeni, da je nekdo omedlel. Naj raje športniki veselo govorijo, da imajo breskev oz. banano, s čimer bodo sporočali, da se počutijo odlično in imajo veliko energije, saj je pred njimi odličen dan.

Veseli bodo tudi, če bodo imeli zadnjico obdano z rezanci, saj bo to pomenilo, da so zelo veseli.

Športniki pa ne bodo veseli, če bodo v grlu imeli mačko, saj bo to pomenilo, da se jih nekaj loteva, vneto grlo pa je le začetek. Mogoče pa jim pri tem, da ostanejo zdravi, pomaga tudi debelo jutro oz. nekaj daljše jutranje spanje kot običajno.

Če v Parizu ne bo potekalo vse gladko, bodo obiskovalci hitro naredili iz tega sir. Seveda ne bodo postali sirarji, ampak bodo naredili iz muhe slona. Ker gre za veliko mesto, se lahko celo zgodi, da bo kdo vrtel pedala v zdrobu, no, da se bo vrtel v krogu.

Upamo lahko, da ne bo prevelike drame, zahrbtnosti in lomljenja sladkorja nekomu na hrbtu, saj obrekovanje res ni lepa navada. Mednje ne sodijo niti prsti v nosu, čeprav bi lahko pri tem naredili izjemo, če to pomeni, da je nekaj enostavno narediti.

In če bodo na koncu organizatorji in športniki v en glas zatrjevali, da je konec s fižolom, bomo vedeli, da se ne da nič več narediti in da je iger res konec.

kad/zzb
© STA, 2024