15 dni do OI - Jacques Cousteau in njegov Calypso

Ljubljana, 11. julija - Če sta bila brata Louis in Auguste Lumiere tvorca prenosa filma na platno, je bil Jacques-Yves Cousteau pionir dokumentarnega filma. Bil pa je tudi zoolog, inovator, fotograf, okoljevarstvenik, oceanograf, pisatelj, izumitelj, scenarist, mornarski oficir, morski biolog, inženir in biolog.

Hrvaška, Pelješac. Poletje na Pelješcu. Plavutke, potapljanje. Foto: Tanjug/STA

Hrvaška, Pelješac.
Poletje na Pelješcu.
Plavutke, potapljanje.
Foto: Tanjug/STA

Jacques-Yves Cousteau je kot prvi s filmsko kamero ljudem približal podvodni svet morij in oceanov. Zaradi pionirskega dela na tem področju mu pravijo tudi francoski Charles Darwin.

Cousteau je s prijateljem Emilom Gagnanom je v letih 1942 in 1943 posodobil potapljaško opremo aqualungo, s katero je postavil temelje sodobnega potapljanja. Tem je dodal plavutke, ki so bili v tistih času namenjene reševalcem iz vode, izjemnega pomena pa je bilo vodotesno ohišje (1942), v katero je dal kamero.

Podvodna raziskovanja je kot komandant ladje Calypso ovekovečil na filmskem traku v dokumentarnih filmih in serijah (Podvodni svet Jacquesa Cousteauja).

V letih 1956 (Le monde du silence/Svet tišine) in 1964 (Le monde sans soleil/Svet brez sonca) je prejel oskarja za najboljši dokumentarec. 1988 je postal tudi član francoske akademije znanosti.

Do ustvarjanja v podvodnem svetu je Cousteau prišel kot mornariški časnik. Nadrejene je prepričal v ustanovitev skupine za podvodne študije in raziskave za preprečevanje brodolomov in učinkoviteje odstranjevanje morskih mine, ki so ostale v vodi kot posledica vojne.

Leta 1950 je zapustil mornarico in za simbolično ceno od irskega milijonarja Thomasa Guinnessa najel raziskovalno ladjo Calypso ter jo opremil za oceanografijo. Prav s to legendarno ladjo je poskrbel za popularizacijo raziskav morskih globin.

Izkazal se je tudi kot naravovarstvenik, saj je leta 1960 sprožil javno razpravo o izpustu večje količine radioaktivnih snovi v morje, nasprotoval pa je tudi francoskim jedrskim poizkusom. Nova prelomnica je bil razvoj kamere Calypso-Phot.

Leta 1970 je zaslovel s knjigo The Shark: Splendid Savage of the Sea, v kateri je opisal belega morskega psa kot najnevarnejšega plenilca svetovnih morij. Bil je tudi pionir iskanja ladijskih razbitin (HMHS Britannic 1975 in La Therese 1976).

Jacques Cousteau je umrl v 87. letu starosti, njegova zapuščina pa je med drugim več kot 120 televizijskih dokumentarcev, preko 50 knjig in približno 300.000 članov fundacije za zaščito okolja.

ag/zzb
© STA, 2024