40 dni do OI - Francija za turiste

Ljubljana, 16. junija - Vsak povprečen ljubitelj Francije in Pariza bo znal na pamet našteti vsaj tri ali pet turističnih znamenitosti olimpijskega mesta. A Francija ni samo Pariz in čeprav bo med OI prestolnica središče ne samo športnega sveta, lahko ta velika in raznolika država ponudi marsikaj.

Francija, Manche. Mont Saint Michel je majhna otoška občina v Spodnji Normandiji ob severni obali Francije. Foto: Xinhua/STA

Francija, Manche.
Mont Saint Michel je majhna otoška občina v Spodnji Normandiji ob severni obali Francije.
Foto: Xinhua/STA

V turističnem pogledu so po Franciji kar malce nejevoljni zaradi Pariza. Ta je še vedno najbolj privlačen za obiskovalce, a v široki ponudbi tako turističnih ciljev kot tistih za ljubitelje športa ali zgodovine lahko v Franciji res vsakdo pride na svoj račun.

Na seznamu top destinacij je zelo visoko Mont Saint-Michel. Otoček na meji med Normandijo in Bretanijo, ki je ob oseki povezan s kopnim, je ena glavnih turističnih atrakcij Francije. Cerkev in trdnjavo obiskujejo trume turistov, ki iščejo svoj prostor za kar najboljšo fotografijo.

Tudi Mont Blanc je lahko znamenita turistična točka, a najvišji vrh Evrope (4810 metrov) vsekakor predstavlja večji fizični izziv za običajnega turista.

Lažje dostopna je dolina reke Loare (Vallee de la Loire), ki v osrednjih 280 kilometrih ponuja izjemne razglede tako na vodi kot ob njej. Na desetine gradov ob reki in njenih pritokih je vselej vrednih obiska, narava je čudovita in marsikdo bi lahko celoten dopust porabil kar tam.

Podobno privlačen je Menton, ki ga imenujejo tudi biser Francije. Mestece na Azurni obali tik ob italijanski meji je prototip zgodovinskega, barvitega in skorajda kičastega starodavnega obmorskega središča. Njegova večja različica je Nica, ki je za Parizom drugi najbolj zaželen mestni turistični cilj v Franciji.

Saint-Emilion v bližini Bordeauxa ponuja izjemno kombinacijo za vse, ki jih privlačijo lepe stare zgradbe in dobro vino. Njegov vzdevek je mesto tisočerih dvorcev, eden od njegovih adutov pa je tudi monolitska cerkev iz 12. stoletja, izklesana v skalo in edina te vrste v Evropi.

Mesto Cassis se oglašuje kot najbolj varovana skrivnost turistične Francije. Srednjeveške zgradbe obalnega mesta in strmi klifi v bližini ter odlično vino rose so skriti biser francoske riviere.

Seznam - Kaj vse moramo videti v Franciji? - je res dolg. Veliko je odvisno od okusov, a še dve mesti si zaslužita vsaj omembo: Reims je središče proizvodnje šampanjca, še enega od francoskih ponosov, poleg tega ima za Francoze močan zgodovinski pomen, saj je bila tamkajšnja katedrala prizorišče kronanj francoskih kraljev.

Pa še mestece Carcassonne, močno utrjeno pomembno srednjeveško središče pod Pireneji na pol poti med Sredozemljem in Atlantikom. Pravi raj za ljubitelje zgodovine s kilometri obzidij in 52 stolpi.

Za konec nepariškega turističnega seznama pa velja podčrtati še eno destinacijo, ki niti ni neposredno povezana s Francijo. Korzika, sredozemski otok, je povsem samosvoja, uradno del Francije, a ima tudi svoj jezik.

Ponosni domačini so najprej Korzičani in šele potem Francozi. Njihova zgodovina je polna vojn in uporov. Pod francosko oblastjo je otok od sredine 18. stoletja, eden njegovih najbolj znanih zgodovinskih mikov pa je, da se je tam rodil Napoleon Bonaparte.

tb/zzb
© STA, 2024