Arčon v Gorici o potrebah slovenske manjšine v Italiji

Gorica, 10. novembra - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Gorici srečal s skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji. V Trgovskem domu se je udeležil zaključka solidarnostne akcije za pomoč Sloveniji po avgustovski ujmi, kjer so pobudniki predali preostala sredstva, zbrana za pomoč prizadetim.

Italija, Gorica.
Zaključek solidarnostne akcije "Pomoč Sloveniji".
Foto: USZS

Z ministrom so o aktualnih odprtih vprašanjih in potrebah manjšine spregovorili predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, deželni svetnik Marko Pisani in predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc.

Arčon je pojasnil, da je srečanje potekalo v luči ponedeljkovega pripravljalnega sestanka pred prihajajočim srečanjem premierja Roberta Goloba in italijanske premierke Giorgie Meloni v Rimu. Beseda pa je med drugim tekla o financiranju, zajamčenem zastopstvu, pa tudi predlogu nove konvencije italijanske televizije RAI za slovenske programe.

Udeležil se je tudi zaključka solidarnostne akcije za pomoč Sloveniji v Trgovskem domu, kjer so pobudniki izročili 25.000 evrov predstavnikom Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas. Že septembra pa so pobudniki akcije Sloveniji izročili 170.000 evrov za pomoč prizadetim v avgustovski ujmi.

Arčon se je zahvalil vsem za trud in pomoč ter poudaril, da imajo Slovenci v zamejstvu veliko srce in narodno zavest. Zahvalil se je tudi obema humanitarnima organizacijama, so sporočili z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Obisk Trgovskega doma je minister sklenil v družbi najmlajših iz osnovne šole Otona Župančiča iz Gorice. Na delavnici v Feiglovi knjižnici, ki deluje v okviru Narodne in študijske knjižnice, so s pomočjo avtoric in ilustratorke spoznavali otroško knjigo Gorica Nova Gorica, ki otroke popelje po obeh Goricah, so sporočili.

rpe/vb
© STA, 2023