Arčon podelil nagrade za dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu

Ljubljana, 17. oktobra - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes v državnem svetu podelil nagrade in priznanja XXI. natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu. Izpostavil je vsebinski pomen teh nalog, ki po njegovih besedah bogatijo vse nas in so izjemno dragocene tudi za delo urada.

Ljubljana.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, je na letošnji, 21. natečaj urada prispelo 17 nalog, v 21 letih pa skupno že 373. Minister je v svojem nagovoru izrazil zadovoljstvo nad odzivnostjo natečajnikov.

Prvo nagrado za najboljša dela s področja Slovencev v izseljenstvu je prejela Nadia Molek za doktorsko disertacijo o procesih vzpostavljanja identitete Slovencev v Argentini. Drugo nagrado je prejela Neli Skočaj za magistrsko nalogo o tem, ali je znanje slovenskega jezika pogoj za čutenje slovenske etnične identitete. Tretja nagrada je šla v roke Alenki Tratnik za magistrsko delo o biografskem učenju slovenskih izseljencev v Avstraliji. Josip Veber pa je za diplomsko delo o kulturnih prireditvah Slovencev v Južnem Banatu prejel posebno priznanje.

S področja Slovencev v zamejstvu je prvo nagrado dobil Dominik Srienc za doktorsko disertacijo o gestusu literarnega pisanja pri Florjanu Lipušu. Drugo nagrado je prejela Jasmina Klanjšček za magistrsko nalogo Pomen glasovnega zavedanja v dvojezičnem vrtcu v Špetru, tretjo nagrado pa Helena Lupinc za diplomsko nalogo o Narodnem domu v Trstu. Posebno priznanje je prejela Ivona Andres za diplomsko nalogo Opis stare kmečke hiše v slovenskih govorih na avstrijskem Koroškem.

mc/akt
© STA, 2023