Pristojni odbor DZ potrdil predlog resolucije, novele zakona o štipendiranju zaradi novega predloga niso obravnavali

Ljubljana, 6. septembra - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na današnji seji potrdil predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2023-2030. Predloga novele zakona o štipendiranju pa odbor danes ni obravnaval, saj so koalicijski poslanci pred tem vložili nov predlog besedila.

Ljubljana.
Državni zbor, seja.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan je ob predstavitvi predloga resolucije na seji izpostavil, da je Evropski inštitut za enakost spolov pred dvema letoma Slovenijo izpostavil kot edino članico EU, ki je na področju enakosti spolov nazadovala.

V Sloveniji se sicer lahko po njegovih besedah pohvalimo z nekaterimi sistemskimi rešitvami, ki podpirajo enakost spolov, kot so eden najboljših sistemov vrtcev in šole s podaljšanim bivanjem, dostopen sistem javnega šolstva ter ukrepi za enakomernejšo razporeditev neplačanega skrbstvenega in reproduktivnega dela med spoloma. Omenil je tudi številne programe preventive in pomoči na področju preprečevanja in odprave nasilja v družini in nad ženskami, a se, kot je opozoril, kljub temu soočamo s porastom nasilja nad ženskami ter porastom femicidov.

Na trgu dela po Juvanovih besedah številne ženske ne zasedajo enakopravnega položaja. "Povečanje njihovih zaposlitvenih možnosti ter spodbujanje delovne in socialne vključenosti najranljivejših skupin v okviru programov socialne aktivacije in drugih socialnovarstvenih programov je ena naših prednostnih nalog," je poudaril. Na vzgojno-izobraževalnem področju bodo po njegovih besedah naslovili močno spolno zaznamovanost pri izbiri študijskih smeri, ki poglablja segregacijo na trgu delovne sile, v učne načrte in gradiva bodo vključili več vsebin o enakosti spolov.

Ukrepe bodo usmerili tudi v zagotavljanje podpore žrtvam vseh oblik nasilja nad ženskami. Med drugim je treba okrepiti mrežo socialnovarstvenih programov za žrtve nasilja ter večjo pozornost nameniti preprečevanju spolnega nasilja in nadlegovanja. Na področju neenake dostopnosti do zdravstvenega varstva je treba posebno pozornost nameniti ženskam z nižjim socialnoekonomskim položajem in premajhni odzivnosti moških v preventivnih programih, je naštel.

Predstavnik zagovornika načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc je resolucijo označil kot pomemben strateški dokument, poudaril pa, da bodo potrebni ambiciozni ukrepi, zato bodo ključni akcijski načrti za izvajanje resolucije. Pri zagovorniku ugotavljajo, da je v predlog resolucije vključenih več njihovih priporočil, izpostavljajo pa še nekaj odprtih vprašanj. Med njimi je Vernik Šetinc navedel pomanjkljivosti opredelitev prepovedi diskriminacije zaradi spola v zakonodaji in potrebo po okrepitvi ukrepov za varstvo žrtev diskriminacije.

V razpravi se je med člani odbora oglasila le poslanka Anja Bah Žibert (SDS), ki je izpostavila predvsem pomanjkanje evalvacije. Meni, da bi bilo treba pripraviti analizo preteklih ukrepov. Cilj "krepitev medresorskega povezovanja in sodelovanja za učinkovitejšo obravnavo vseh oblik nasilja nad ženskami" po njenih besedah ni dovolj, temveč si je treba zadati konkretnejši cilj glede deleža zmanjšanja nasilja, da se bo lahko pozneje tudi ovrednotila uspešnost ukrepov, je pojasnila. Poudarila je tudi pomen destigmatizacije iskanja pomoči zaradi denimo nasilja ali psiholoških težav.

Odbor je sprejel več koalicijskih dopolnil k resoluciji, ki so se večinoma nanašali na pripombe zakonodajno-pravne službe DZ tehnične narave. Med drugim pa so med cilji z dopolnilom predlagali tudi zakonodajne spremembe za naslavljanje vseh oblik nasilja nad ženskami, pri čemer bi denimo proučili možnosti za opredelitev femicida kot posebnega kaznivega dejanja in senzibilizirali delovnopravno zakonodajo za žrtve nasilja v družini.

Na dnevnem redu današnje seje odbora je bil sprva tudi koalicijski predlog novele zakona o štipendiranju, s katerim bi omogočili hkratno prejemanje Zoisove in državne štipendije, a so koalicijski poslanci v petek predlog nadomestili z novim besedilom. V skladu s poslovnikom se zakonodajni postopek glede novega zakonskega predloga začne, ko ga predsednica DZ posreduje poslancem, zato je za danes predvidena točka postala brezpredmetna. Predlog za obravnavo novega predloga novele zakona o štipendiranju po skrajšanem postopku bo kolegij predsednice DZ obravnaval na petkovi seji.

V novem predlogu zakonskega besedila koalicijski poslanci s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem (Levica) ohranjajo rešitev, ki bi omogočila hkratno prejemanje državne in Zoisove štipendije. Dodatno pa predlagajo, da se štipendije Ad futura, ki so zdaj pod okriljem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, prenesejo pod okrilje ministrstev, pristojnih za visoko šolstvo ter za vzgojo in izobraževanje.

Prav tako v novem predlogu usklajujejo višino državnih štipendij glede na posamezen dohodkovni razred tako, da predlagajo spremembo zakona za urejanje položaja študentov. Z letošnjo uskladitvijo višine štipendij z inflacijo so namreč trenutno štipendije višje, kot jih določa zakon za urejanje položaja študentov, brez predlagane spremembe pa bi bile štipendije s 1. januarjem 2024 nižje, kot so doslej, so pojasnili v gradivu zakonskega predloga. Po predlogu bi se tako ohranila sedanja višina štipendije.

spc/lte/lte
© STA, 2023