Minister Arčon v poplavah vidi priložnost za izboljšanje sodelovanja z avstrijsko Koroško

Globasnica, 4. septembra - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na avstrijskem Koroškem obiskal dvojezične občine, prizadete v nedavnih poplavah, in tiste, ki so pomagale prizadetim v ujmi v Sloveniji. Kot je dejal v Globasnici, v poplavah vidi tudi priložnost za izboljšanje sodelovanja med Slovenijo in avstrijsko Koroško ob naravnih nesrečah.

Ljubljana.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V izjavi za medije je minister Arčon dodal, da so poplave v začetku avgusta priložnost, da bi določene pomanjkljivosti, predvsem birokratske, v prihodnje rešili na dvostranski ravni med Slovenijo in avstrijsko Koroško.

Po ministrovih besedah bi Slovenija in avstrijska Koroška lahko glede na to, da je varnost ljudi na obeh straneh meje najpomembnejša, po vzoru delovanja Geoparka Karavanke tudi skušali najti čezmejna evropska sredstva za področje zaščite in reševanja.

Arčon se je v imenu slovenske vlade tudi zahvalil vsem prebivalcem avstrijske Koroške, deželi, občinam in slovenski skupnosti, ki so pomagali pri zbiranju finančne pomoči za prizadete v poplavah v Sloveniji.

Minister se je dopoldne najprej sešel s predstavniki oblasti v Železni Kapli, nato z županom občine Galicija Hannesom Makom, kasneje pa si je ogledal še zemeljski plaz v Globasnici. Srečal se je tudi z županom Globasnice Bernardom Sadovnikom in županom občine Žitara vas Gerhardom Kollerjem. Na sejmu v Pliberku pa je imel minister pogovore z župani Pliberka, Suhe, Bistrice ob Pliberku in občine Dobrla vas.

mc/vb
© STA, 2023