Pregled - Slovenija, 30. 12. (petek)

Ljubljana, 30. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 30. decembra.

NOVO LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji sprejela uredbo, s katero je omejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, s čimer je sledila pozivom iz gospodarstva. Cenovna kapica bo veljala od 1. januarja od konca junija 2023 za omejeno količino električne energije, in sicer za 90 odstotkov porabe v enakem obdobju leta 2021. Omejitev maloprodajne cene bo veljala ne glede na morebitne predhodno podpisane pogodbe o dobavi v prvem polletju 2023, razen če so sklenjene po nižjih cenah od omejitev v uredbi.

LJUBLJANA - Kljub nekaterim drugačnim pričakovanjem se je inflacija ob koncu leta še nekoliko okrepila. Decembra je letna stopnja inflacije dosegla 10,3 odstotka, potem ko je bila novembra pri 10 odstotkih. Decembra lani je bila 4,9-odstotna. Povprečna letna inflacija je bila v iztekajočem se letu 8,8-odstotna, je objavil statistični urad. K inflaciji so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač; zvišale so se za 18,6 odstotka.

LJUBLJANA - Poslanski skupini SDS in NSi sta vložili zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, ki se bo začela uporabljati 1. januarja. Ustavnemu sodišču predlagata, naj zahtevo obravnava absolutno prednostno in da naj do končne odločitve zadrži njeno izvajanje. K vložitvi zahteve je poslanske skupine v sredo pozvalo več gospodarskih in kmetijskih organizacij z argumentom, da novela v obdobju negotovosti in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih.

LJUBLJANA - Javnofinančni primanjkljaj je v tretjem četrtletju znašal 60 milijonov evrov oz. 0,4 odstotka BDP. Gre za najnižji primanjkljaj od izbruha epidemije covida-19, so objavili v državnem statističnem uradu. Skupno je primanjkljaj države v prvih devetih mesecih znašal 1,031 milijarde evrov, potem ko se je v enakem lanskem obdobju ustavil pri 1,925 milijarde evrov. Konsolidirani bruto dolg države je bil konec septembra pri 72,3 odstotka BDP.

LJUBLJANA - Na ustavno sodišče je bila vložena že druga pobuda za oceno ustavnosti zakona o Radioteleviziji Sloveniji (RTVS), tokrat s strani pobudnika Vilija Kovačiča in skupine državljanov. Podpisani v pobudi predlagajo prednostno obravnavo in začasno zadržanje izvajanja zakona o RTVS, ker menijo, da je bil sprejet na nedemokratičen način.

LJUBLJANA - Leto 2022 je bilo leto solidarnosti, pa tudi leto aktivnih državljank in državljanov, poguma in boja za pravičnost, v poslanici ob novem letu ugotavlja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Za leto 2023 državljankam in državljanom, prebivalkam in prebivalcem Slovenije želi, da bi bilo svetlo, leto pozitivizma, zdravja, veselja in prijaznosti.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v novoletni poslanci državljane pozvala k medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju in povezanosti. "Če bomo vsi še nadalje dajali od sebe najboljše, smo kot narod in država sposobni doseči neverjetne stvari," je poudarila. Verjame, da lahko skupaj dosežemo nepredstavljivo, kar smo v zgodovini že dokazali.

LJUBLJANA - Leto, ki je za nami, je bilo leto velikih izzivov, je v novoletni poslanici poudaril premier Robert Golob. Kljub pandemiji covida-19, vojni v Ukrajini in draginji je po njegovih besedah to leto v slovensko družbo prineslo marsikaj pozitivnega. Meni, da je ta vlada v zadnjih šestih mesecih v slovensko družbo vrnila občutek normalnosti.

LJUBLJANA/CELJE - Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje je zaključil sistemski nadzor septembrske zamenjave identitete dveh bolnikov. Komisija z veliko verjetnostjo ugotavlja, da je do zamenjave bolnikov prišlo v prostorih triaže urgentnega centra Splošne bolnišnice (SB) Celje, so sporočili z ministrstva.

MURSKA SOBOTA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je ukrajinskemu veleposlaniku v Sloveniji Andriju Taranu predala dve reševalni vozili podjetja Medicop. Vozili v vrednosti 210.000 evrov sta v celoti opremljeni v skladu z mednarodnimi standardi in bosta služili za prevoz ranjencev. Proti Ukrajini bosta krenili v naslednjih dneh. Ministrica je veleposlaniku zagotovila nadaljnjo pomoč Slovenije in solidarnost z Ukrajinci.

LJUBLJANA - Za Ljubljansko borzo se je zaključilo burno trgovalno leto, ki sta ga zaznamovali predvsem epidemija covida-19 in ruska invazija na Ukrajino. Indeks SBI TOP je leto končal pri vrednosti 1046,13 točke, kar je 16,9 odstotka nižje kot lani. Celoten promet je znašal 430,9 milijona evrov oziroma 13,4 odstotka več kot leta 2021.

LJUBLJANA - Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so sporočili, da delijo ogorčenje z zdravništvom nad izjavami ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana v četrtkovih Odmevih na TVS. Slednji je dejal, da interesne skupine v zdravstvu nalašč ustvarjajo izredne razmere, ker je v izrednih razmerah najlepše delovati in kritizirati.

LJUBLJANA - V 94. letu starosti je umrl slovenski politik, pravnik in gospodarstvenik Janez Zemljarič, v spletni izdaji poroča Delo. Zemljarič je imel številne politične, družbene in gospodarske funkcije. Med letoma 1980 in 1984 je bil predsednik slovenske vlade, nato je bil pet let podpredsednik zvezne vlade, bil je tudi notranji minister in direktor Službe državne varnosti.

DRAGONJA - Predstavniki slovenskih, hrvaških in italijanskih sindikatov so na mejnem prehodu Dragonja proslavili vstop Hrvaške v schengensko območje, saj bo ta olajšal življenje več kot 10.000 delavcem, ki se iz vsakodnevno vozijo v Slovenijo ali Italijo.

LENDAVA - Slovenski policisti s postaje mejne policije Petišovci in njihovi hrvaški kolegi s policijske postaje Mursko Središče so se tudi letos srečali na mostu čez reko Muro na slovensko-hrvaški meji. V reko Muro sta ob tem znova, že 30 leto zapored, poleteli kapi policistov z obeh strani meje. Tokratni dogodek je bil obenem priprava na skorajšnji vstop Hrvaške v schengen.

LJUBLJANA - Začel se je videofestival Narave, ki ga Bežigrajska galerija 2 prireja od leta 2002. Festival predstavlja video dela, ki temeljijo na podobah narave in vključujejo posamezne sekvence iz narave, človekovega bivanja, razmerja med preteklimi in današnjimi dogodki. Letošnji predstavlja video dela desetih avtorjev. Na spletu bodo na ogled do 4. januarja.

mo/mo
© STA, 2022