Pregled - šport, 30. 12. (petek)

Ljubljana, 30. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 30. decembra.

LJUBNO - Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar je na današnjih kvalifikacijah za tekmo svetovnega pokala na Ljubnem osvojila tretje mesto. Prehiteli sta jo le Kanadčanka Alexandra Loutitt in Japonka Sara Takanashi. Negativno presenečenje kvalifikacij je 29. mesto Avstrijke Eve Pinkelnig, ki je dobila obe uvodni tekmi ženske novoletne turneje v Beljaku. Zelo dobro sta se v kvalifikacijah odrezali tudi Ema Klinec in Urša Bogataj, ki sta osvojili četrto in peto mesto, Nika Prevc je bila 15., Maja Vtič 36., Nejka Repic Zupančič 37., Katra Komar 41., Taja Bodlar 42., Tinkara Komar 44., Ajda Košnjek 46. in Nika Vetrih 49. Brez nastopa na sobotni tekmi je ostala Nika Kraševec na 51. mestu kvalifikacij. Tekma na Ljubnem se bo v soboto začela ob 16. uri.

KRANJSKA GORA - Zlata lisica, tekma alpskih smučark za svetovni pokal, je dobila zeleno luč za izvedbo v Kranjski Gori, je po ogledu pogojev za nastop kontrolorja sporočila Mednarodna smučarska zveza. Tekmi v veleslalomu bosta 7. in 8. januarja 2023.

SALZBURG - Hokejisti Red Bulla Salzburga so v 34. krogu lige ICEHL premagali SŽ Olimpijo s 3:2 (1:0, 1:1, 1:1). To je bil že osmi zaporedni poraz ljubljanskega moštva.

CORTINA D'AMPEZZO - Hokejisti Sija Acronija Jesenic so danes v alpski ligi v gosteh ugnali Cortino z 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) in učvrstili prvo mesto na razpredelnici. Jeseniški hokejisti so dosegli že 24. zmago v 26. nastopu v sezoni.

DALLAS - Ekipa Dallas Mavericks je v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma premagala Houston Rockets s 129:114 za peto zmago v nizu. Luka Dončić je za zmagovito zasedbo dosegel trojni dvojček s 35 točkami, 13 podajami in 12 skoki v 34 minutah ter bil najboljši igralec dvoboja. Dončić je dosegel drugič v sezoni trojna dvojčka v nizu, dva večera prej je imel zgodovinski mejnik v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, ko je proti New York Knicks zbral 60 točk, 21 skokov in 10 podaj.

DENVER - Ekipa Los Angeles Kings je v severnoameriški hokejski ligi NHL v gosteh po kazenskih strelih premagala Colorado Avalanche, izid je bil 5:4. Kapetan zmagovitih kraljev Anže Kopitar je ostal brez točke v dobrih 23 minutah, ki jih je odigral na ledu. Kralji so še na sedmi tekmi v nizu dosegli najmanj točko. Alex Iafallo je za to prispeval po gol in podajo, vratar Pheonix Copley je zaustavil 23 strelov domačih, Viktor Arvidsson in Adrian Kempe pa sta bila uspešna v kazenskih strelih.

ALMATY - Magnus Carlsen je trikratni svetovni prvak s šahu. Dva dni po tem, ko je zmagal na SP v pospešenem šahu, je danes v Almatyju osvojil naslov še v hitropoteznem šahu, poročajo agencije. Norvežan je tudi svetovni prvak v klasičnem šahu. Dvaintridesetletni Carlsen je na dvodnevnem turnirju v Kazahstanu osvojil 16 točk v 21 partijah. Drugo mesto je osvojil prvi na svetovni lestvici v tej zvrsti šaha, Američan Hikarus Nakamura, tretje pa Armenec Haik Mikaeli Martirosjan. Oba sta osvojila po 15 točk.

LJUBLJANA - Argentinska nogometna reprezentanca je najboljša ekipa na svetu v letu 2022, je sporočilo Mednarodno združenje športnih novinarjev. Glasovalo je 420 novinarjev iz 113 držav, med njimi tudi slovenski. Najboljša športnika leta sta argentinski nogometaš Lionel Messi in njegova španska kolegica Alexia Putellas.

RIJAD - Portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo je tudi uradno član savdskega kluba Al-Nasr, je slednji potrdil na družbenih omrežjih. Sedemintridesetletni Ronaldo je podpisal pogodbo za dve leti in pol, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na svoj vir, bo Portugalec z njo zaslužil več kot 200 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Košarkarji Barcelone so v 16. krogu košarkarske evrolige v Beogradu premagali Crveno zvezdo z 99:94 in se na vrhu razpredelnice izenačili z Baskonio Vitorio in Monacom. Vse tri ekipe so doslej zbrale po 27 točk. Slovenski reprezentant Mike Tobey za Katalonce tokrat ni zaigral. Iz triperesne deteljice bi na vrhu lestvice lahko nastala štiriperesna, a je Fenerbahčeju spodletelo v Bologni, kjer je Virtus slavil z 92:88.

lr/ag/ad/jz/lr
© STA, 2022