Letni pregled STA - svet 2022

Ljubljana, 30. decembra - Kronološki pregled najpomembnejših dogodkov v svetu v letu 2022.

JANUAR

        2. CAPE TOWN - Poslopje južnoafriškega parlamenta je zajel obsežen požar, ki je uničil tudi glavno dvorano. Ogenj naj bi bil podtaknjen.
        4. OTTAWA - Kanadska vlada je s predstavniki staroselcev dosegla dogovor o odškodninah za družine staroselcev in za reformo diskriminatorne družinske politike v vrednosti okoli 28 milijard evrov.
        5. ALMATY - V Kazahstanu so zaradi zvišanja cen energentov izbruhnili nasilni protesti. Predsednik Kasim-Žomart Tokajev je razglasil izredne razmere in na pomoč poklical rusko vojsko. V več dneh nemirov je umrlo več kot 200 ljudi.
        5. RIM - Italijanska vlada je odredila obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 50 let. S 1. 11. je ukrep prenehal veljati.
        6. LOS ANGELES - V starosti 82 let je umrl je hollywoodski režiser in igralec srbskega rodu Peter Bogdanovich.
        7. LOS ANGELES - V starosti 94 let je umrl Sidney Poitier, prvi temnopolti igralec, ki je prejel oskarja za glavno moško vlogo.
        11. BALTIMORE - 75-letnemu moškemu so presadili srce gensko spremenjenega prašiča, kar je bila prva tovrstna uspešna operacija doslej. Moški je dva meseca kasneje umrl.
        9. LOS ANGELES - Podelili so zlate globuse, po tri sta prejela vestern The Power of the Dog ter Zgodba z zahodne strani.
        11. BRUSELJ - V starosti 65 let je umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.
        15. NUKU'ALOFA - V tihomorski kraljevini Tonga je silovito izbruhnil podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki je sprožil večmetrski cunami in povzročil ogromno škodo, umrli so trije ljudje. Več dni so bile prekinjene vse povezave z otoki.
        16. SKOPJE - Makedonski parlament je izvolil socialdemokrata Dimitarja Kovačevskega za novega predsednika vlade, s čimer se je v državi končala dvomesečna politična kriza po odstopu Zorana Zaeva.
        18. STRASBOURG - Roberta Metsola iz vrst Evropske ljudske stranke je bila izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta.
        20. LOS ANGELES - V starosti 74 let je umrl ameriški glasbenik in igralec Meat Loaf.
        21. SANA - V domnevno savdskem letalskem napadu na zapor v Jemnu je umrlo najmanj 70 ljudi.
        22. NOVO MESTO - V starosti 66 let je umrl priljubljeni hrvaški glasbenik Aki Rahimovski, pevec skupine Parni valjak.
        25. WASHINGTON - Teleskop James Webb se je utiril 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje, 12. 7. je agencija Nasa objavila njegovo prvo barvno fotografijo z doslej najstarejšo posneto svetlobo, staro 13 milijard let.
        26. WASHINGTON - Liberalni vrhovni sodnik ZDA Stephen Breyer je napovedal upokojitev. Predsednik Joe Biden je za zamenjavo predlagal Ketanji Brown Jackson, ki je 30. 9. postala prva temnopolta vrhovna sodnica v zgodovini ZDA.
        29. RIM - V Italiji je bil za predsednika države znova izvoljen 80-letni Sergio Mattarella, ki so ga stranke kljub želji po upokojitvi prepričale v kandidaturo.
        30. LIZBONA - Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Portugalskem so zmagali socialisti Antonia Coste in si zagotovili absolutno večino.
        30. ABU DABI - Izraelski predsednik Jicak Hercog je bil na zgodovinskem obisku v Združenih arabskih emiratih.
        30. DAMASK - V napadu skrajne skupine Islamska država na zapor na severovzhodu Sirije je bilo ubitih več kot 330 ljudi.

FEBRUAR

        2. KOEBENHAVN - Danska je postala prva država v Evropi, ki je odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.
        2. WASHINGTON - ZDA so napovedale napotitev okoli 3000 vojakov v podporo silam Nata v Vzhodni Evropi zaradi nevarnosti ruske invazije na Ukrajino. Skupno število ameriških vojakov v Evropi je junija preseglo 100.000.
        3. WASHINGTON - Med ameriško operacijo v Siriji je bil ubit vodja skupine Islamska država Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši.
        3. BELFAST - Severnoirski unionistični premier Paul Givan je odstopil zaradi nezadovoljstva nad carinskimi ureditvami po brexitu.
        4. PEKING - Začele so se zimske olimpijske igre, s čimer je Peking postal prvo mesto, ki je gostilo tako zimske kot poletne olimpijske igre. Zahodnih voditeljev na otvoritev ni bilo, prišel pa je ruski predsednik Vladimir Putin.
        5. DUNAJ - V Avstriji je začel veljati zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 za vse, starejše od 18 let. Ukrep so 9. 3. začasno odpravili, 29. 7. pa je bil zakon odpravljen.
        6. ANTANANARIVO - V divjanju ciklona Batsirai na Madagaskarju je umrlo 123 ljudi, okoli 60.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.
        10. MINSK - Rusija in Belorusija sta začeli skupne vojaške vaje z okoli 30.000 ruskimi vojaki, kar je na Zahodu okrepilo bojazen o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino.
        10. WASHINGTON - ZDA so pozvale svoje državljane, naj zaradi povečanega tveganja ruske invazije zapustijo Ukrajino. Zatem so isti poziv izdale številne članice EU, tudi Slovenija.
        11. WASHINGTON - Ameriška vlada je zaplenila sedem milijard dolarjev sredstev afganistanske vlade, shranjenih v obliki zlatih palic v New Yorku. Polovico denarja so namenili žrtvam napadov 11. 9. 2001, polovico pa za humanitarno pomoč Afganistancem.
        13. BERLIN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je bil na posebni volilni skupščini izvoljen za nov petletni mandat.
        15. NEW YORK - Britanski princ Andrew in Američanka Virginia Giuffre sta dosegla dogovor o izvensodni poravnavi. Giuffrejeva je sina britanske kraljice Elizabete II. tožila zaradi spolne zlorabe.
        16. LUXEMBOURG - Sodišče EU je v celoti zavrnilo tožbi Madžarske in Poljske proti uredbi o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.
        19. MÜNCHEN - Na varnostni konferenci, na kateri so bile v ospredju razmere v Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svet obtožil, da je Ukrajino pustil na cedilu.
        19. ZAGREB - Hrvaška policija je pridržala ministra za prostor Darka Horvata zaradi suma zlorabe položaja. Premier Andrej Plenković ga je razrešil.
        21. MOSKVA/DONECK - Ruski predsednik Vladimir Putin je z odlokom priznal neodvisnost separatističnih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine in odredil napotitev vojske vanju. Pred tem so proruski separatisti v Donecku in Lugansku trdili, da so ukrajinske sile obstreljevale njihove vasi.
        21. SYDNEY - Avstralija je po skoraj dveh letih prepovedi vstopa odprla meje za potnike iz tujine, ki so cepljeni proti covidu-19.
        23. KIJEV - V Ukrajini so zaradi nevarnosti ruskega napada razglasili izredne razmere in začeli mobilizacijo rezervistov.
        23. BRUSELJ - EU je sprejela prvi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti separatistov v Lugansku in Donecku.
        24. MOSKVA/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin je sprožil obsežno vojaško invazijo na Ukrajino, katere cilj naj bi bila "demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v državi razglasil vojne razmere.
        25. BRUSELJ - Zveza Nato je zaradi ruskega napada na Ukrajino napovedala namestitev hitro odzivnih sil na svoje vzhodno krilo.
        27. BRUSELJ - EU je zaradi ruske invazije na Ukrajino zaprla zračni prostor za vsa ruska letala, prepovedala delovanje ruskim medijem v državni lasti v EU in izključila nekatere ruske banke iz mednarodnega bančnega sistema Swift.
        27. MINSK - Beloruski volivci so na referendumu o ustavnih reformah potrdili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje in rusko vojsko na svojem ozemlju, predsedniku Aleksandru Lukašenku so omogočili predsedniški mandat do leta 2035.
        28. KIJEV - Ukrajina je privolila v prva pogajanja o prekinitvi ognja z Rusijo, ki so se odvila na belorusko-ukrajinski meji. Sledilo je več srečanj pogajalcev, a brez dogovora. 17. 5. sta strani sporočili, da so pogajanja prekinjena.
        28. FRANKFURT - Največja ruska banka Sberbank je morala pod pritiskom sankcij proti Rusiji zapustiti evropski trg. V Sloveniji je podružnico Sberbanke kupila NLB.

MAREC

        2. KIJEV - Ruske sile so prevzele nadzor nad mestom Herson, prvim večjim mestom v Ukrajini. 12. 11. so se po ukrajinski ofenzivi Rusi umaknili iz mesta.
        2. NEW YORK - Generalna skupščina ZN je s 141 glasovi proti petim in 35 vzdržanimi sprejela resolucijo, ki obsoja rusko agresijo in zahteva takojšen konec spopadov ter umik ruskih enot iz Ukrajine.
        4. MOSKVA - Duma je sprejela zakon, ki določa do 15 let kazni za širjenje "lažnih informacij" o ruskih vojaških silah in vojni v Ukrajini. Zakon je otežil delo ruskim novinarjem in tujim dopisnikom.
        6. MOSKVA - V ruskih mestih so potekali protesti proti vojni v Ukrajini, prijeli so okoli 3500 ljudi. Več protestov je bilo tudi v naslednjih tednih.
        6. NEW YORK - Ameriški podjetji Visa in Mastercard, velikana med ponudniki kreditnih kartic, sta ustavila delovanje v Rusiji.
        7. KIJEV - Ukrajina, ena največjih svetovnih proizvajalk pšenice, je omejila izvoz kmetijskih proizvodov, kar je spodbudilo prehransko krizo v svetu.
        8. BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila načrt za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije, ki je predvidel zmanjšanje uvoza ruskega plina za dve tretjini do konca 2022.
        9. ČERNOBIL - Jedrska elektrarna v Černobilu je po ruski zasedbi prenehala posredovati varnostne podatke Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), odklopili so jo iz ukrajinskega električnega omrežja. 2. 4. so Ukrajinci znova prevzeli nadzor nad njo.
        9. SEUL - Na predsedniških volitvah v Južni Koreji je zmagal kandidat opozicijske Stranke moči ljudstva (PPP) Yoon Suk-yeol.
        10. ANTALYA - Prvič od začetka vojne v Ukrajini sta se sestala zunanja ministra Ukrajine Dmitro Kuleba in Rusije Sergej Lavrov, a pogovori niso dali rezultata.
        10. BUDIMPEŠTA - Madžarski parlament je za predsednico države izvolil Katalin Novak, tesno zaveznico predsednika vlade Viktorja Orbana.
        11. ZAGREB - V središču mesta se je zrušil vojaški brezpilotni letalnik sovjetske izdelave. Letel je preko Romunije in Madžarske do Hrvaške, kar je vzbudilo veliko vprašanj glede varovanja zračnega prostora Nata.
        12. RIJAD - Savdska Arabija je v enem dnevu usmrtila rekordnih 81 zapornikov, kar je več kot v celotnem letu 2021.
        14. BRUSELJ - V EU je bil dosežen dogovor o novem svežnju sankcij proti Rusiji, ki so vključevale omejitev izvoza luksuznega blaga v Rusijo ter uvoz določenih proizvodov iz jekla in železa v EU.
        15. KIJEV - Predsedniki vlad Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala, ter podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski so kot prvi tuji voditelji od začetka ruske agresije obiskali Kijev.
        16. STRASBOURG/MOSKVA - Svet Evrope je Rusijo zaradi napada na Ukrajino formalno izključil iz članstva.
        16. MARIUPOLJ - Ruske sile so bombardirale gledališče v mestu Mariupolj, kamor se je pred ruskimi napadi zateklo na stotine civilistov. Koliko žrtev je terjal napad, še vedno ni znano.
        16. KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je preko videopovezave nagovoril ameriški kongres, v naslednjih tednih nagovoril pa še številne druge parlamente po svetu, tudi slovenskega.
        21. BRUSELJ - Zunanji in obrambni ministri EU so v luči vojne v Ukrajini potrdili strateški kompas - vizijo obrambnega razvoja unije v prihodnjem desetletju.
        21. PEKING - Na jugozahodu Kitajske je strmoglavilo letalo prevoznika China Eastern Airlines. Umrlo je vseh 132 ljudi na krovu. Vzrok nesreče ni znan, lahko bi bila povzročena namerno.
        22. MOSKVA - Rusko sodišče je že zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega spoznalo za krivega goljufije in mu dosodilo še devet let zaporne kazni, skupaj skoraj 13 let.
        22. BERLIN - Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je v Nemčiji odprl svojo prvo evropsko tovarno, v kateri naj bi letno proizvedli do 500.000 električnih avtomobilov.
        23. BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila ukrepe za soočanje z naraščajočimi cenami energije, med drugim da bi morala biti skladišča plina do novembra 80-odstotno napolnjena.
        23. WASHINGTON - V starosti 84 let je umrla je Madeleine Albright, državna sekretarka v administraciji demokratskega predsednika ZDA Billa Clintona.
        24. BRUSELJ - Voditelji zveze Nato so se dogovorili za vzpostavitev štirih novih bojnih skupin na vzhodnem krilu - na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji.
        24. BRUSELJ - Članice Nata so podaljšale mandat sedanjemu generalnemu sekretarju, Norvežanu Jensu Stoltenbergu, do konca septembra 2023.
        24. BRUSELJ - Voditelji članic EU so Belgijca Charlesa Michela izvolili za še en dveinpolletni mandat na čelu Evropskega sveta.
        25. BRUSELJ - EU in ZDA so se dogovorile o dobavi 50 milijard kubičnih metrov ameriškega utekočinjenega zemeljskega plina uniji na leto najmanj do leta 2030.
        26. VALLETTA - Na parlamentarnih volitvah na Malti so zmagali laburisti pod vodstvom premierja Roberta Abele.
        28. ŽENEVA - Ukrajino je v enem mesecu od začetka vojne zapustilo skoraj štiri milijone ljudi, je sporočil visoki komisariat ZN za begunce. Največ se jih je zateklo na Poljsko. Do 15. 11. je po podatkih UNHCR za začasno zaščito v evropskih državah zaprosilo 7,8 milijona Ukrajincev.
        28. LOS ANGELES - Na 94. podelitvi oskarjev je nagrado za najboljši film prejela družinska drama o gluhih CODA režiserke Sian Heder. Podelitev je zaznamovala klofuta nagrajenca za najboljšo moško vlogo Willa Smitha komiku Chrisu Rocku zaradi norčevanja iz Smithove soproge.
        30. KIJEV - Ruska vojska se je začela umikati iz okolice Kijeva ter se osredotočati na jug in vzhod Ukrajine.
        30. BAJKONUR - Ameriški astronavt Mark Vande Hei ter ruska kozmonavta Anton Škaplerov in Pjotr Dubrov so se z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) vrnili na Zemljo. Vande Hei in Dubrov sta s 355 dnevi postavila nov rekord neprekinjenega bivanja na ISS.
        31. MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, da morajo "neprijateljske" države, kamor spadajo vse članice EU, odpreti bančni račun v rubljih, in od 1. 4. preko njih plačevati dobavo plina.

APRIL

        1. KIJEV - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je kot prva predstavnica EU od začetka vojne v Ukrajini obiskala Kijev in osebno izrazila podporo Ukrajini.
        1. LUXEMBOURG - Letna stopnja inflacije v evrskem območju je dosegla 7,5 odstotka, kar je bil nov rekord. V oktobru je nato letna stopnja dosegla 10,6 odstotka, novembra je bila 10-odstotna.
        2. KIJEV - Ukrajinska vlada je sporočila, da so osvobodili celotno kijevsko regijo. 3. 4. so na dan prišli grozljivi posnetki iz kraja Buča, kjer so po umiku ruskih sil na ulicah našli več kot 400 trupel civilistov.
        2. BUDIMPEŠTA - Na parlamentarnih volitvah na Madžarskem je zmagala stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana in si znova zagotovila dvotretjinsko večino v parlamentu. 16. 5. je parlament Orbana potrdil za peti mandat na čelu vlade.
        2. BEOGRAD - Na predsedniških volitvah v Srbiji je že v prvem krogu znova zmagal predsednik Aleksander Vučić. Na predčasnih parlamentarnih volitvah je zmagala njegova Srbska napredna stranka.
        2. SAN JOSE - Na predsedniških volitvah na Kostariki je zmagal kandidat konservativcev, nekdanji finančni minister Rodrigo Chaves.
        2. LAS VEGAS - Ameriški glasbenik Jon Batiste je osvojil pet nagrad na podelitvi glasbenih nagrad grammy, vključno z najbolj prestižno za album leta.
        5. BRUSELJ - Več evropskih držav, tudi Slovenija, se je odločilo izgnati ruske diplomate. Skupno je ukrep doletel več kot 300 ruskih diplomatov. Moskva je nato sprejela protiukrepe.
        6. MOSKVA - V starosti 75 let je umrl kontroverzni vodja ruske ultra nacionalistične liberalno-demokratske stranke Vladimir Žirinovski.
        7. NEW YORK - Generalna skupščina ZN je potrdila resolucijo, ki prekinja članstvo Rusije v Svetu ZN za človekove pravice zaradi pokolov civilistov v Ukrajini.
        8. KIJEV - V ruskem raketnem napadu na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, ki so jo uporabljali za evakuacijo civilistov, je bilo ubitih 60 ljudi.
        8. KIJEV - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obiskala množično grobišče v Buči. Ukrajinskim oblastem je predala tudi vprašalnik za članstvo v EU.
        8. BRUSELJ - Veljati je začel nov sveženj sankcij EU proti Rusiji, ki vključuje prepoved uvoza ruskega premoga in prepoved vstopa ladij pod rusko zastavo v pristanišča EU, ter zamrznitev sredstev štirih ruskih bank.
        8. RIM - Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) je sporočila, da je ruski napad na Ukrajino povzročil hude pretrese na trgu hrane, predvsem pri najpomembnejših žitaricah in rastlinskih oljih.
        10. ISLAMABAD - Pakistanski parlament je izglasoval nezaupnico predsedniku vlade Imranu Kanu. 11. 4. so za novega predsednika vlade izvolili vodjo opozicijske stranke PML-N Šebaza Šarifa.
        12. KIJEV - Ukrajinske sile so aretirale proruskega politika in enega najbogatejših ljudi v Ukrajini Viktorja Medvedčuka, znanega po tesnih vezeh z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V okviru zamenjave ujetnikov so ga Rusiji izročili 21. 9.
        12. LOS ANGELES - V 68. letu starosti je umrl legendarni ameriški komik in igralec Gilbert Gottfried.
        13. DURBAN - V poplavah in plazovih, največjih v tem delu Južne Afrike v 60 letih, je umrlo več kot 400 ljudi.
        13. MANILA - Na Filipinih je v poplavah in zemeljskih plazovih, ki so nastali zaradi tropske nevihte Megi, umrlo več kot 200 ljudi.
        14. KIJEV - V Črnem morju je po požaru potonila ruska raketna križarka Moskva. Eno glavnih ladij ruske mornarice naj bi zadele ukrajinske rakete, kar je ruska stran zanikala.
        19. KIJEV - Ruske sile so začele obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine, v pokrajinah Lugansk in Doneck.
        19. PEKING - Kitajska je podpisala obširen varnostni sporazum s Salomonovim otočjem za utrditev vojaške prisotnosti v Južnem Pacifiku.
        20. MOSKVA - Rusija je preizkusila novo medcelinsko balistično raketo tipa sarmat, ki je lahko opremljena z jedrskimi bojnimi konicami.
        21. SKOPJE - Nekdanjega makedonskega premierja Nikolo Gruevskega so obsodili na sedem let zapora zaradi poneverbe sredstev svoje stranke.
        23. VARŠAVA - V nesreči po potresu v premogovniku v bližini poljskega mesta Zofiowka je umrlo deset rudarjev.
        23. BENETKE - Začel se je 59. umetnostni bienale, na katerem so glavno nagrado, zlatega leva, podelili britanskemu paviljonu.
        24. PARIZ - V drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je dosedanji predsednik Emmanuel Macron premagal skrajno desničarko Marine Le Pen in si zagotovil drugi petletni mandat.
        25. ISTANBUL - Turško sodišče je zaradi domnevnega poskusa strmoglavljenja vlade izreklo dosmrtno zaporno kazen aktivistu Osmanu Kavali.
        26. MOSKVA - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se je sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter pozval k prekinitvi spopadov v Ukrajini. 28. 4. je obiskal še Ukrajino, med njegovim obiskom so Kijev napadle ruske sile.
        27. MOSKVA - Rusija je ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji, ker ga nista plačali v rubljih. Sledila je ustavitev dobave še več drugim državam EU.
        27. BRUSELJ - Evropska komisija je proti Madžarski uradno sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava.
        28. PODGORICA - Črnogorski parlament je potrdil novo vlado pod vodstvom Dritana Abazovića, prvo manjšinsko doslej v tej državi.
        29. VARŠAVA - Upravni odbor agencije EU za zunanje meje Frontex je sprejel odstop izvršnega direktorja Fabrica Leggerija zaradi očitkov o nepravilnostih pri porabi denarja ter o slabem ravnanju s podrejenimi.

MAJ

        2. WELLINGTON - Nova Zelandija je prvič po dveh letih ponovno odprla svoje meje za potnike, cepljene proti covidu-19, iz tujine.
        5. LONDON - Na lokalnih volitvah v Angliji, Walesu in na Škotskem so vladajoči konservativci doživeli hud poraz. Na Severnem Irskem pa je prvič doslej slavila stranka Sinn Fein.
        6. HAVANA - V hotelu Saratoga je odjeknila silovita eksplozija, ki je terjala življenja 47 ljudi. Vzrok za eksplozijo je bila okvara na plinski napeljavi.
        7. KABUL - Vrhovni voditelj talibanov je Afganistankam zapovedal nošenje burk v javnosti.
        8. BERLIN - Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) se je odločila za usklajeno omejitev uvoza ruske nafte zaradi invazije na Ukrajino.
        8. HONGKONG - Za novega vodjo hongkonške mestne uprave je bil izvoljen nekdanji policijski načelnik John Lee, znan po aktivni vlogi pri zadušitvi prodemokratičnih protestov leta 2019.
        8. ZAGREB - Na Hrvaškem so zagnali akcijo zbiranja sredstev za nosečnico s hudo prizadetim zarodkom, da bi lahko opravila splav v Sloveniji, ker ga na Hrvaškem ni mogla.
        9. STRASBOURG - Na dan Evrope se je z objavo končnega poročila z 49 predlogi zaključila konferenca o prihodnosti Evrope.
        9. MANILA - Na predsedniških volitvah na Filipinih je zmagal Ferdinand Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja. Za podpredsednico je bila izvoljena Sara Duterte, hči odhajajočega predsednika Rodriga Duterteja.
        9. NEW YORK - Najprestižnejšo Pulitzerjevo nagrado za javno službo je prejel časopis Washington Post za poročanje o napadu privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja 2021.
        10. KIJEV - V starosti 88 let je umrl prvi predsednik neodvisne Ukrajine Leonid Kravčuk.
        11. RAMALA - Med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču je bila ubita novinarka Al Jazeere Širin Abu Akleh. Ubili naj bi jo izraelski vojaki.
        12. WASHINGTON - Ameriški senat je potrdil Jeroma Powella za drugi štiriletni mandat na položaju predsednika centralne banke Federal Reserve.
        13. BOSTON - Objavili so fotografijo supermasivne črne luknje v središču galaksije Rimska cesta. Gre za najmočnejši dokaz doslej za obstoj supermasivnih črnih lukenj.
        14. KIJEV - Rusija je začela umikati enote iz okolice mesta Harkov, kjer so ukrajinske sile nadaljevale osvobajanje ozemlja.
        14. BUFFALO - V streljanju v nakupovalnem centru je bilo ubitih deset ljudi, trije so bili ranjeni. Šlo je za rasno motiviran napad.
        14. TORINO - Na finalu 66. tekmovanja za pesem Evrovizije je slavila Ukrajina s pesmijo Stefanija skupine Kaluš Orkestra.
        15. BEJRUT - Na parlamentarnih volitvah v Libanonu noben politični blok ni osvojil potrebnih glasov za obvladovanje večine.
        15. MOGADIŠ - Na predsedniških volitvah v Somaliji, ki so bile zaradi politične nestabilnosti v 2021 preložene, je zmagal nekdanji somalijski predsednik Hašan Šejk Mohamud.
        16. PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je imenoval Elisabeth Borne za novo predsednico vlade, ki je postala šele druga ženska na tem položaju v Franciji.
        17. BEOGRAD - Srbska pravoslavna cerkev (SPC) je po desetletjih sporov znova priznala avtonomijo Makedonski pravoslavni cerkvi v Severni Makedoniji.
        18. BRUSELJ - Švedska in Finska sta uradno vložili prošnji za vstop v Nato. Za odpoved nevtralnosti sta se odločili spričo ruskega napada na Ukrajino. Članice zavezništva so odločitev pozdravile, le Turčija ji je nasprotovala.
        18. BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila načrt za odpravo odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv REPowerEU. V središču načrta je večja uporaba obnovljivih virov energije.
        19. ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bo Turčija blokirala prošnji Švedske in Finske za članstvo v Natu, ker sta "zatočišče za teroriste".
        20. MARIUPOLJ - Ruska vojska je sporočila, da je v celoti prevzela nadzor nad jeklarno Azovstal v Mariupolju in da se je tam predalo vseh 2439 ukrajinskih borcev. S tem je po več tednih obleganja mesto na jugu Ukrajine dokončno padlo v ruske roke.
        21. CANBERRA - Na volitvah v Avstraliji so zmagali laburisti pod vodstvom Anthonyja Albaneseja, ki je 23. 5. prisegel kot novi premier. Okoljska ministrica je 1. 6. postala Tanya Plibersek, ki ima slovenske korenine.
        23. KIJEV - Sodišče je ruskega vojaka Vadima Šišimarina, ki so mu sodili kot prvemu zajetemu ruskemu vojaku od začetka vojne, spoznalo za krivega vojnih zločinov in ga obsodilo na dosmrtni zapor.
        24. SAN ANTONIO - V množičnem streljanju na osnovni šoli v Teksasu je bilo ubitih 19 otrok in dve učiteljici. Napad je izvedel 18-letnik. Policija je bila deležna kritik zaradi počasnega posredovanja.
        24. ŽENEVA - Tedros Adhanom Ghebreyesus, prvi Afričan na čelu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je bil uradno izvoljen za drugi petletni mandat.
        26. AACHEN - Voditeljicam beloruske opozicije Svetlani Tihanovski, Mariji Kolesnikovi in Veroniki Zepkalo so vročili mednarodno nagrado Karla Velikega za posebne zasluge pri evropskem povezovanju.
        26. OKLAHOMA CITY - Republikanski guverner Oklahome Kevin Stitt je podpisal zakon, ki v tej ameriški zvezni državi prepoveduje prekinitev nosečnosti od spočetja.
        27. LONDON - V starosti 60 let je umrl ustanovni član britanske rockovske skupine Depeche Mode, klaviaturist Andrew Fletcher.
        28. MOSKVA - Ruska vojska je opravila poskusno izstrelitev hipersonične vodene rakete tipa cirkon.
        28. VATIKAN - V starosti 94 let je umrl dolgoletni vatikanski državni tajnik, vplivni kardinal in nekdanji dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano.
        28. CANNES - Zlato palmo na 75. canskem filmskem festivalu je prejel film Triangle of Sadness, ki ga je režiral švedski režiser Ruben Ostlund.
        29. KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prvič od začetka ruske invazije obiskal vzhod države, mesto Harkov. 4. 6. je obiskal frontno črto v vzhodnem Donbasu.
        29. BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se dogovorila, da bo Srbija, ki ni sprejela sankcij proti Rusiji, še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni.
        29. RECIFE - Po silovitih neurjih na severovzhodu Brazilije, zaradi katerih se je sprožilo več zemeljskih plazov, je umrlo 109 ljudi.
        29. KATMANDU - V strmoglavljenju letala nepalske družbe Tara Airlines je umrlo vseh 22 ljudi na krovu.
        30. BRUSELJ - Evropski voditelji so dosegli dogovor glede embarga na uvoz ruske nafte do konca 2022, iz katerega bo začasno izvzeta nafta, ki v EU priteče po naftovodih, kar je bila ključna zahteva Madžarske.
        31. TEL AVIV - Izrael je podpisal prostotrgovinski sporazum z Združenimi arabskimi emirati, kar je prvi takšen izraelski sporazum z arabsko državo.
        31. ROTTERDAM - Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Nemec Manfred Weber je bil na kongresu izvoljen za novega predsednika stranke.

JUNIJ

        1. WASHINGTON - ZDA so odločile, da bodo Ukrajini poleg druge vojaške opreme poslale napredne raketne sisteme, vključno s sistemom srednjega dosega himars.
        1. BRUSELJ - Evropska komisija je potrdila poljski načrt za okrevanje in odpornost v višini 35,4 milijarde evrov, a postavila pogoj, da pred izplačilom sredstev izpolni zaveze glede neodvisnosti sodstva.
        1. KOEBENHAVN - Danci so na referendumu podprli odpravo desetletja trajajoče izključitve države iz skupne obrambne politike EU.
        1. RIM - Italija je odpravila pogoj PCT za vstop v državo.
        2. LONDON - V Združenem kraljestvu se se začelo slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II., ki je trajalo do 5. 6. Kraljica se zaradi težav z zdravjem večine dogodkov ni udeležila.
        3. BERLIN - Bundestag je potrdil spremembo nemške ustave, ki odpira pot 100-milijardnemu skladu za modernizacijo oboroženih sil. 10. 6. je spremembe potrdil še zgornji dom parlamenta.
        3. GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Na jugu Nemčije se je zgodila železniška nesreča, v kateri je umrlo pet ljudi, okoli 40 pa je bilo poškodovanih.
        4. TIRANA - Albanski parlament je za novega predsednika države izvolil načelnika generalštaba albanske vojske Bajrama Begaja.
        5. RIGA - Evropska zelena stranka je na kongresu izvolila novo vodstvo, Melanie Vogel iz Francije in Thomasa Waitza iz Avstrije.
        5. NURSULTAN - V Kazahstanu so na referendumu potrdili spremembe ustave, s katerimi se je končalo tri desetletja trajajoče vladanje ustanovnega voditelja Nursultana Nazarbajeva.
        6. LONDON - Britanski premier Boris Johnson je preživel glasovanje o nezaupnici, ki so ga v stranki sprožili zaradi zabav na vladi v času zaprtja države zaradi covida-19.
        8. KINŠASA - Belgijski kralj Philippe je na zgodovinskem obisku v DR Kongo priznal, da je belgijska kolonialna vladavina povzročila bolečino in izrazil obžalovanje, za zločine pa se ni opravičil.
        8. STRASBOURG - Film Quo Vadis, Aida? je dobil evropsko filmsko nagrado občinstva lux.
        9. NEW YORK - Generalna skupščina ZN je izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN za obdobje od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024: Mozambik, Japonsko, Ekvador, Malto in Švico.
        10. LUXEMBOURG - Notranji ministri članic EU so se dogovorili za prostovoljni solidarnostni mehanizem za premeščanje prosilcev za azil v uniji. Več držav, tudi Slovenija, v njem ne namerava sodelovati.
        12. KARTUM - V Rdečem morju je potonila ladja s 16.000 ovcami, ki je bila iz Sudana namenjena v Savdsko Arabijo. Posadko so rešili.
        13. LONDON/BRUSELJ - Britanska vlada je objavila zakon za odpravo določenih delov sporazuma, ki ga je leta 2020 po brexitu podpisala z EU. Spremeniti želijo severnoirski protokol. Evropska komisija se je 15. 6. odločila za nadaljevanje pravnega postopka proti Združenemu kraljestvu.
        13. VARŠAVA - Na Poljskem je začel veljati zakon, ki odpravlja sporno disciplinsko zbornico za sodnike.
        14. KIJEV - Ruska vojska je uničila še zadnji most, ki je povezoval mesto Severodoneck s preostalim ozemljem pod nadzorom ukrajinskih sil. 25. 6. je mesto padlo v ruske roke.
        15. WASHINGTON - Ameriška centralna banka je zaradi visoke inflacije povišala ključno obrestno mero za 0,75 odstotka. Šlo je največje zvišanje od leta 1994. Do konca leta so sledila še štiri taka zvišanja.
        19. PARIZ - Na parlamentarnih volitvah v Franciji je zavezništvo Skupaj predsednika Emmanuela Macrona izgubilo absolutno večino. Svoj najboljši izid doslej je zabeležil skrajno desni Nacionalni zbor.
        19. BOGOTA - Na predsedniških volitvah v Kolumbiji je zmagal levičar in nekdanji gverilec Gustavo Petro, ki je obljubil korenite gospodarske in socialne spremembe.
        20. NEW YORK - Nobelov nagrajenec za mir, urednik ruskega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov, je za Nobelovo nagrado iztržil 98 milijonov evrov in denar namenil za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.
        21. RIM - Zaradi politike do Ukrajine se je v Italiji razcepilo Gibanje pet zvezd, največja koalicijska stranka.
        22. KABUL - Vzhod Afganistana je stresel močan potres z magnitudo 5,9. Umrlo je več kot 1100 ljudi, približno 1500 jih je bilo ranjenih.
        23. BRUSELJ - Voditelji članic EU so Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU. Obenem so priznali evropsko perspektivo Gruzije.
        23. BRUSELJ - Voditelji članic EU so podprli vstop Hrvaške v območje evra s 1. januarjem 2023. 12. 7. je bil določen menjalni tečaj pri 7,53450 kune za evro.
        24. WASHINGTON - Ameriško vrhovno sodišče je z razveljavitvijo odločitve v primeru Roe proti Wade iz leta 1973 odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti v ZDA na zvezni ravni.
        25. OSLO - Napadalec je v strelskem pohodu ubil dve osebi, še 21 ljudi pa ranil. Ena od napadenih lokacij je bil gejevski klub, zato so v mestu odpovedali parado ponosa.
        26. GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Države skupine G7 so se dogovorile za prepoved uvoza ruskega zlata.
        28. MADRID - Turčija je pred vrhom Nata umaknila nasprotovanje članstvu Finske in Švedske, potem ko sta se obe zavezali k zatiranju aktivnosti Kurdske delavske stranke (PKK). 29. 6. je Nato obe državi povabil v zavezništvo, do novembra njunega vstopa nista ratificirala le še parlamenta Madžarske in Turčije.
        28. BERLIN - Sodišče je na pet let zapora obsodilo Josefa Schütza, 101-letnega nekdanjega paznika v nacističnem koncentracijskem taborišču. Gre za najstarejšega obtoženca za nacistične zločine.
        28. NEW YORK - Nekdanja sodelavka in ljubica pokojnega milijarderja Jeffreyja Epsteina Ghislaine Maxwell je bila obsojena na 20 let zapora zaradi sodelovanja pri njegovih spolnih zlorabah mladoletnic.
        29. MADRID - Voditelji članic zveze Nato so na vrhu Rusijo označili za največjo in neposredno grožnjo varnosti zaveznic ter podprli nadaljnjo podporo Ukrajini ob spopadanju z rusko agresijo.
        29. PRIŠTINA - Kosovska vlada je odločila, da Srbi na Kosovo ne bodo mogli več vstopati s srbsko osebno izkaznico. Poleg tega je določila preregistracijo srbskih tablic na vozilih kosovskih Srbov. 27. 8. sta strani dosegli dogovor glede dokumentov, 28. 10. pa je kosovska vlada do 21. 4. 2023 podaljšala končni rok za preregistracijo.

JULIJ

        3. KIJEV - Ukrajinska vojska se je po več tednih silovitih bojev umaknila iz strateško pomembnega mesta Lisičansk v vzhodni regiji Lugansk. Rusija je s tem zasedla celotno regijo.
        3. BOLZANO - Odlomil se je del ledenika na italijanski Marmoladi in sprožil plaz, v katerem je umrlo 11 ljudi. Sproženje plazu z najvišje gore Dolomitov naj bi bilo posledica rekordno visokih temperatur.
        3. PARIZ - V starosti 97 let je umrl britanski gledališki režiser Peter Brook, eden najvplivnejših gledaliških režiserjev 20. stoletja.
        4. CHICAGO - V strelskem napadu na udeležence parade ob dnevu neodvisnosti ZDA je 22-letnik s polavtomatsko puško ubil šest ljudi.
        4. RIM - Italijanska vlada je zaradi hude suše razglasila izredne razmere v regijah Emilija-Romanja, Furlanija-Julijska krajina, Lombardija, Piemont in Veneto. Reka Pad je dosegla najnižjo raven v zadnjih 70 letih.
        5. KOLOMBO - Šrilanški premier Ranil Wickremesinghe je sporočil, da je država bankrotirala. Po množičnih protestih je 9. 7. odstopil predsednik Gotabaya Rajapaksa in nato pobegnil iz države. 13. 7. so uvedli izredne razmere, 20. 7. je parlament za predsednika izvolil Ranila Wickremesingha.
        6. ZAGREB - Hrvaški finančni minister Zdravko Marić je na lastno zahtevo zapustil vlado, katere član je bil od leta 2016. Nasledil ga je Marko Primorac.
        7. LONDON - Boris Johnson je, potem ko ga je zaradi več afer zapustila vrsta sodelavcev, odstopil s čela britanske vladajoče konservativne stranke.
        7. LOS ANGELES - V starosti 82 let je umrl ameriški igralec James Caan. Za vlogo Sonnyja Corleoneja v filmu Boter si je prislužil nominacijo za oskarja.
        8. TOKIO - V strelskem napadu je bil ubit nekdanji japonski premier, 67-letni Shinzo Abe. Povod za napad ni bil politične narave.
        8. LUANDA - V 80. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Angole Jose Eduardo dos Santos.
        9. KARLOVY VARY - Na 56. filmskem festivalu je kristalni globus prejel kanadsko-iranski film Summer with Hope, ki ga je režirala Sadaf Foroughi.
        9. LOS ANGELES - V 80. letu starosti je umrl ameriški igralec Tony Sirico, znan kot Paulie "Walnuts" Gualtieri v kultni seriji Sopranovi.
        9. FRANKFURT - Zaradi padanja vrednosti evra je prvič po letu 2002 prišlo do izenačitve vrednosti evra in dolarja, 13. 7. pa je vrednost evra prvič po decembru 2002 zdrsnila pod en dolar.
        12. BORDEAUX - Izbruhnil je velik požar v francoski regiji Gironde, do 14. 8. je zgorelo 32.000 hektarjev.
        15. DŽEDA - Ameriški predsednik Joe Biden je obiskal Savdsko Arabijo in se srečal s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, s čimer prelomil obljubo o izolaciji kraljevine zaradi kršenja človekovih pravic.
        15. BRUSELJ - Evropska komisija je začela postopek pred Sodiščem EU proti Madžarski zaradi njene zakonodaje, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje deljenje vsebin o homoseksualnosti.
        14. NEW YORK - V 73. letu starosti je umrla prva žena bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Ivana Zelničkova, po rodu Čehinja.
        16. SKOPJE - Makedonski parlament je kljub množičnim protestom in ob bojkotu opozicije podprl francoski kompromisni predlog za odpravo bolgarske blokade pristopnih pogajanj Severne Makedonije z EU. 17. 7. sta Severna Makedonija in Bolgarija podpisali protokol o rešitvi odprtih vprašanj. 19. 7. sta Severna Makedonija in Albanija začeli pristopna pogajanja z EU.
        17. KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razrešil vodjo varnostne službe Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona.
        21. RIM - Italijanski premier Mario Draghi je, potem ko v parlamentu ni dobil podpore vseh koalicijskih strank, odstopil, predsednik Sergio Mattarella je razpustil oba domova parlamenta.
        21. NEW DELHI - Pripadnica plemena Santhal Droupadi Murmu je postala predsednica Indije, s tem pa tudi prva pripadnica avtohtone plemenske skupnosti na tem položaju.
        22. ISTANBUL - Rusija in Ukrajina sta ob posredovanju Turčije in ZN podpisali ločena, a enaka sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. 27. 7. so v Istanbulu odprli center za nadzor izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. 1. 8. je iz Odese izplula prva ladja z žitom. 17. 11. so veljavnost sporazuma podaljšali za 120 dni.
        23. ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Največje tveganje je bilo v Evropi.
        25. EDMONTON - Papež Frančišek se je med obiskom Kanade opravičil pripadnikom domorodnih plemen zaradi sodelovanja katoliške cerkve v prisilni asimilaciji in zlorabah njihovih otrok.
        25. BELFAST - V 77. letu starosti je umrl nekdanji predsednik vlade Severne Irske in dobitnik Nobelove nagrade za mir David Trimble.
        26. BRUSELJ - Ministri držav članic EU za energetiko so dosegli dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023.
        27. KARLOVY VARY - V češkem narodnem parku Češka Švica je izbruhnil eden največjih požarov v zgodovini Češke, ki je zajel površino več kot 1000 hektarjev in se razširil tudi v Nemčijo.
        29. JACKSON - V hudourniških poplavah na vzhodu Kentuckyja v ZDA je umrlo 38 ljudi.
        29. DUNAJ - Deželno sodišče je na drugem sojenju zaradi suma korupcije oprostilo nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodjo avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja.
        31. SANKT PETERBURG - Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal novo pomorsko doktrino, ki kot glavni varnostni grožnji izpostavlja strateško politiko ZDA ter širjenje Natove vojaške infrastrukture.

AVGUST

        1. KABUL - ZDA so v napadu z brezpilotnim letalom ubile enega od voditeljev teroristične mreže Al Kaida Ajmana al Zavahirija, nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna, ki se je skrival v Kabulu.
        2. TAIPEI - Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je obiskala Tajvan in sprožila ostre odzive Kitajske, ki je v odgovor začela obsežne vojaške vaje v morju okoli Tajvana.
        2. TOPEKA - Na referendumu v ameriški zvezni državi Kansas so zavrnili prepoved pravice do umetne prekinitve nosečnosti.
        3. PODGORICA - Črnogorski premier Dritan Abazović in patriarh Srbske pravoslavne cerkve (SPC) Porfirije sta kljub nasprotovanju dela vlade podpisala sporazum med črnogorsko vlado in SPC.
        4. MOSKVA - Sodišče je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner obsodilo na devet let zaporne kazni zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane. 9. 11. so jo premestili v kazensko kolonijo. 8. 12. so jo izpustili iz zapora in izmenjali z ruskim trgovcem z orožjem Viktorjem Butom, ki je bil zaprt v ZDA.
        5. PARIZ - Francoska vlada je sušo v državi označila za zgodovinsko in ustanovila posebno krizno skupino. Brez pitne vode je bilo več kot sto občin.
        5. INDIANAPOLIS - Kongres ameriške zvezne države Indiana je potrdil predlog zakona o prepovedi splava, z izjemami v primeru posilstva, incesta, ogroženosti življenja nosečnice ter smrtonosne okvare zarodka.
        6. ZAGREB - V prometni nesreči poljskega avtobusa na Hrvaškem, namenjenega v Medžugorje, je umrlo 12 ljudi.
        7. GAZA - Po treh dneh izraelskih napadov na pripadnike palestinske skupine Islamski džihad je ob posredovanju Egipta prišlo do prekinitve ognja. Na palestinski strani je umrlo 44 ljudi.
        8. MIAMI - FBI je izvedel hišno preiskavo na posestvu nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je iz Bele hiše po porazu odnesel številne zaupne dokumente, ki bi jih moral predati arhivom. Zasegli so 11 zaupnih dokumentov.
        8. MOSKVA/KIJEV - Prišlo je do obstreljevanja ukrajinske jedrske elektrarne v Zaporožju, ki se je nadaljevalo tudi v naslednjih tednih. Rusija in Ukrajina sta zanj okrivili druga drugo. 1. 9. je v elektrarno prispela ekipa Mednarodne agencije za jedrsko energijo.
        8. LOS ANGELES - V 74. letu starosti je umrla avstralska pevka in igralka Olivia Newton-John, najbolj znana po vlogi Sandy v muzikalu Briljantina.
        9. TOKIO - V 85. letu starosti je umrl revolucionarni japonski modni oblikovalec Issey Miyake.
        12. NEW YORK - Moški je z nožem večkrat zabodel in hudo poškodoval indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja, proti kateremu je Iran leta 1989 izrekel fatvo. Iran je povezavo z napadom zanikal.
        12. CETINJE - Moški je v strelskem pohodu po družinskem prepiru ubil 11 ljudi, še šest je bilo ranjenih. Napadalca je policija ubila.
        12. WASHINGTON - Ameriški kongres je sprejel zakon za boj proti inflaciji, ki je uvedel minimalni davek na dobičke korporacij, znižal stroške zdravstva in zvišal sredstva za boj proti podnebnim spremembam.
        13. NEW YORK - V starosti 53 let je v prometni nesreči umrla ameriška igralka Anne Heche.
        14. KAIRO - V požaru med mašo v koptski cerkvi je umrlo 41 ljudi. Požar je povzročila napaka na električni napeljavi.
        15. NAYPYITAW - Sodišče vojaške hunte v Mjanmaru je odstavljeno voditeljico države Aung San Suu Kyi zaradi korupcije obsodilo na šest let zapora in s tem njeno skupno kazen zvišalo na 17 let.
        17. NAIROBI - Volilna komisija v Keniji je za zmagovalca predsedniških volitev razglasila dosedanjega podpredsednika Williama Ruta.
        16. WASHINGTON - Ameriška kongresnica Liz Cheney, ena redkih republikancev v kongresu, ki javno nasprotujejo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, je bila poražena na primarnih volitvah v Wyomingu.
        17. BERLIN - V starosti 81 let je umrl nemški režiser Wolfgang Petersen, režiser filmov Podmornica (Das Boot), Ugrabitev (Air Force One) in Vihar vseh viharjev (The Perfect Storm).
        18. AJACCIO/FIRENCE/VELIKOVEC - Večji del srednje in južne Evrope so zajela močna neurja, v katerih je umrlo 12 ljudi, med njimi trije otroci.
        31. MOSKVA - V eksploziji pod avtomobil podstavljene bombe je umrla Darija Dugina, hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina, ki naj bi bil prava tarča napada. Rusija je odgovornost za napad pripisala ukrajinski tajni službi, v Kijevu so to zanikali.
        24. KIJEV - V ruskem napadu na železniško postajo Čapline v osrednji Ukrajini je bilo ubitih 25 ljudi. Ruske oblasti so priznale odgovornost za napad.
        24. WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bo večina ameriških univerzitetnih diplomantov, ki odplačujejo študentska posojila, dobila olajšavo v višini 10.000 dolarjev.
        26. ISLAMABAD - Vlada v Pakistanu je zaradi poplav razglasila izredne razmere. Umrlo je okoli 1700 ljudi, nastalo je za deset milijard dolarjev škode.
        26. BUDIMPEŠTA - Madžarska vlada je napovedala, da bodo v sodelovanju z ruskim jedrskim operaterjem Rosatom v nuklearki Paks začeli graditi dva nova jedrska reaktorja.
        27. ZAGREB - Hrvaška policija je pridržala pet oseb zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina. Podjetje naj bi oškodovali za več kot sto milijonov evrov.
        30. MOSKVA - V starosti 91 let je umrl zadnji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov.
        31. PRAGA - Zunanji ministri EU so dosegli soglasje o zamrznitvi sporazuma med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov.
        31. ŽENEVA - Kitajska je odgovorna za resne kršitve človekovih pravic proti Ujgurom v provinci Xinjiang, ki bi lahko bile zločin proti človečnosti, je v poročilu zapisala visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet.

SEPTEMBER

        1. BUENOS AIRES - Napadalec je poskušal iz neposredne bližine ustreliti argentinsko podpredsednico Cristino Kirchner, a se mu pištola ni sprožila.
        4. VATIKAN - Papež Frančišek je nekdanjega papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega.
        4. EDMONTON - V bližini odročne staroselske skupnosti v kanadski provinci Saskatchewan je bilo v morilskem pohodu dveh napadalcev ubitih deset ljudi.
        5. LONDON - Vodja britanskih konservativcev je postala dotedanja zunanja ministrica Liz Truss. 6. 9. jo je kraljica Elizabeta II. imenovala za premierko.
        5. MOSKVA - Sodišče je na 22 let zapora obsodilo nekdanjega uglednega novinarja Ivana Safronova, ker naj bi izdajal državne skrivnosti tuji obveščevalni službi.
        5. MÜNCHEN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je v imenu Nemčije opravičil svojcem žrtev terorističnega napada palestinske skupine na izraelske športnike na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.
        7. ABERDEEN - Po več kot 70 letih vladavine je v starosti 96 let umrla britanska kraljica Elizabeta II. Nasledil jo je sin Charles, ki si je nadel ime Karel III. Državniški pogreb je bil 19. 9.
        7. FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom, in sicer kar za 0,75 odstotne točke. 27. 10. obrestne mere še enkrat zvišal za 0,75 točke, nato pa 15. 12. še za 0,5 odstotne točke.
        8. NEW YORK - Avstrijski diplomat Volker Türk je bil imenovan na položaj visokega komisarja ZN za človekove pravice.
        10. BENETKE - Zlatega leva za najboljši film na 79. mednarodnem filmskem festivalu je dobil ameriški film All The Beauty And The Bloodshed v režiji Laure Poitras.
        10. STOCKHOLM - Na parlamentarnih volitvah na Švedskem je tesno zmagal desni tabor. 14. 10. so se tri desne stranke so se dogovorile za oblikovanje vlade s podporo skrajno desnih Švedskih demokratov. 17. 10. je vodja konservativcev Ulf Kristersson prisegel kot novi premier.
        10. MOSKVA - Na lokalnih volitvah v Rusiji so zmagali prokremeljski kandidati, stranka ruskega predsednika Vladimirja Putina Enotna Rusija je ohranila večino v večini regionalnih organov.
        12. KIJEV - Ukrajinske sile so v okviru obsežne protiofenzive osvojile strateško pomembno mesto Izjum na vzhodu države, od začetka septembra pa približno 6000 kvadratnih kilometrov ozemlja.
        12. AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki deluje tudi proti podrazličicama BA.4 in BA.5.
        13. EREVAN/BAKU - V Gorskem Karabahu so se znova razvneli spopadi med armenskimi in azerbajdžanskimi silami. Trajali so dva dni, ubitih je bilo okoli 200 ljudi.
        13. TEHERAN - Moralna policija je aretirala 22-letno Mahso Amini, ker ni nosila hidžaba. Tri dni kasneje je umrla, njena smrt je v Iranu sprožila množične proteste, v katerih je v naslednjih tednih umrlo več ljudi.
        13. PARIZ - V 92. letu starosti je umrl francosko-švicarski režiser Jean-Luc Godard, ključna osebnost francoskega novega vala.
        14. STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel direktivo o ustreznih minimalnih plačah v EU.
        14. LUXEMBOURG - Sodišče EU je potrdilo rekordno kazen Googlu, ki mu jo je zaradi kršenja pravil konkurence izrekla Evropska komisija. Kazen je določilo pri 4,1 milijarde evrov.
        15. SAMARKAND - Ruski predsednik Vladimir Putin je srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.
        16. ANCONA - Obilno deževje in poplave so v deželi Marke v osrednji Italiji terjali 11 življenj.
        17. BIŠKEK/DUŠANBE - V spopadih na območjih ob meji med Tadžikistanom in Kirgizistanom je bilo skupno ubitih okoli 80 ljudi. Vzrok je bil spor o meji.
        17. NURSULTAN - Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je podpisal zakon, ki prestolnici Nursultan vrača prejšnje ime Astana.
        17. TEHERAN - V Iranu so izbruhnili protesti zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem priporu, potem ko jo je zaradi kršenja pravil oblačenja aretirala iranska verska policija. Protesti so se nadaljevali več tednov in do konca novembra terjali več kot 300 smrtnih žrtev.
        19. KABUL/WASHINGTON - ZDA so v zameno za ameriškega veterana Marka Frerichsa iz zapora izpustile enega glavnih afganistanskih trgovcev z mamili Baširja Nurzaija, ki je blizu talibanom.
        21. MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil delno vojaško mobilizacijo rezervistov. 28. 10. so sporočili, da so zaključili mobilizacijo 300.000 rezervistov, od katerih jih 41.000 že deluje v bojnih enotah v Ukrajini.
        21. KIJEV/MOSKVA - Ukrajina in Rusija sta izvedli najobsežnejšo izmenjavo ujetnikov. V zameno za tesnega zaveznika Kremlja Viktorja Medvedčuka in 55 drugih ujetnikov je Moskva Kijevu izročila več kot 200 Ukrajincev, med njimi borce iz Mariupolja, in deset tujcev.
        21. BERLIN - Nemška vlada je sklenila prevzeti večinsko lastništvo največjega uvoznika plina v državi, družbe Uniper.
        22. BELFAST - Na Severnem Irskem je število katoličanov prvič preseglo število protestantov, so pokazali podatki iz popisa prebivalstva.
        23. DONECK - V štirih zasedenih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so se začeli referendumi o priključitvi Rusiji. 27. 9. so separatisti razglasili zmago in 28. 9. zaprosili Rusijo za priključitev. 5. 10. je bil v Rusiji sklenjen formalni postopek priključitve regij Rusiji.
        24. KIJEV - Ukrajina je odvzela diplomatsko akreditacijo iranskemu veleposlaniku zaradi uporabe iranskih brezpilotnih letal v ruski vojski in napadih na Ukrajino.
        25. RIM - Na predčasnih volitvah v Italiji je slavila desnica; največ glasov so dobili postfašistični Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni. Ta je 22. 10. prisegla kot prva italijanska premierka.
        25. BERN - Švicarji so na referendumu sprejeli pokojninsko reformo, zavrnili pa so prepoved tovarniškega kmetovanja.
        25. HAVANA - Kubanci so na referendumu prepričljivo potrdili nov družinski zakonik, ki istospolnim parom omogoča poroke in posvojitve.
        26. KOEBENHAVN/STOCKHOLM - Danski in švedski organi so zaznali obsežno uhajanje plina na plinovodih Severni tok 1 in Severni tok 2. Rusija je 28. 9. zanikala odgovornost in 28. 10. sabotaže obtožila Veliko Britanijo, ki je to zanikala. Švedsko tožilstvo je 18. 11. potrdilo, da so bile eksplozije sabotaža, saj so v bližini našli sledove eksploziva.
        26. PERM - Na šoli v osrednji Rusiji je bilo v streljanju ubitih 17 ljudi, od tega 11 otrok. Storilec si je sodil sam, motiv za napad pa ni znan.
        26. MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo.
        26. WASHINGTON - Ameriška vesoljska agenciji Nasa je s trčenjem sonde v asteroid uspela spremeniti njegovo smer.
        27. RIJAD - Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je bil s kraljevim odlokom imenovan za predsednika vlade, kar je sicer položaj, ki ga tradicionalno zaseda kralj.
        28. LONDON - Zaradi padanja vrednosti funta in skoka donosov na britanske državne obveznice, ki so bili posledica predlaganih proračunskih ukrepov vlade Liz Truss, je morala na trgu posredovati centralna banka.
        29. PRAGA/BRATISLAVA/DUNAJ - Češka je zaradi porasta nezakonitih migracij uvedla nadzor na meji s Slovaško. Nadzor na svoji meji s Slovaško je uvedla tudi Avstrija.
        29. TAMPA - Florido je dosegel orkan Ian. Terjal je 146 žrtev ter povzročil za 100 milijard dolarjev škode.
        30. OUAGADOUGOU - Oborožene sile Burkine Faso so z državnim udarom odstavile predsednika Paul-Henrija Sandaogoja Damibo, ki je oblast z udarom prevzel 24. 1. Vodenje države je prevzel 34-letni poveljnik Ibrahim Traore.

OKTOBER

        1. DONECK - Ukrajinske sile so zavzele strateško pomembno mesto Liman na vzhodu Ukrajine.
        1. SOFIJA - V Bolgariji so odprli nov 182-kilometrski plinovod med Grčijo in Bolgarijo, ki je povezan s plinovodom iz Azerbajdžana proti Italiji.
        1. RIGA - Na parlamentarnih volitvah v Latviji je zmagala vladajoča sredinska stranka Nova enotnost premierja Krišjanisa Karinša.
        2. SARAJEVO - Na splošnih volitvah v BiH je bil za bošnjaškega člana predsedstva izvoljen Denis Bećirović, za hrvaškega Željko Komšić, srbska članica je postala predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović. Po ponovnem štetju glasov v Republiki Srbski zaradi suma prevar so 27. 10. potrdili izvolitev Milorada Dodika za predsednika te entitete. 28. 12. je parlament BiH potrdil imenovanje Borjane Krišto za predsednico vlade.
        2. SARAJEVO - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je po zaprtju volišč na splošnih volitvah uvedel spremembe volilnega zakona BiH.
        2. DŽAKARTA - Na nogometnem stadionu je v stampedu umrlo več kot 130 ljudi. Stampedo je nastal, ko je policija s solzivcem odgovorila na vdor navijačev na igrišče.
        2. SOFIJA - Na že četrtih predčasnih parlamentarnih volitvah v dveh letih v Bolgariji po junijskem padcu vlade Kirila Petkova je največ glasov osvojila desnosredinska Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova.
        4. ŽENEVA - Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je prejela Nansenovo nagrado za begunce, ki jo podeljuje visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).
        5. KIJEV - Ruska vojska je z brezpilotnimi letali iranske izdelave prvič napadla cilje v bližini ukrajinske prestolnice. Sledilo je še več napadov z iranskimi droni.
        6. PRAGA - Potekalo je prvo zasedanje Evropske politične skupnosti (EPS), ki združuje 44 držav iz EU, kandidatk za članstvo in držav v soseščini.
        6. BANGKOK - Bivši policist je na Tajskem ubil 37 ljudi, med njimi 22 otrok.
        6. STOCKHOLM - Nobelova nagrajenka za književnost je postala francoska pisateljica Annie Ernaux.
        7. OSLO - Nobelovi nagrajenci za mir so postali zagovorniki človekovih pravic in borci za demokracijo v Belorusiji, Rusiji in Ukrajini - Belorus Ales Bjaljacki ter organizaciji Memorial iz Rusije in Center za državljanske svoboščine iz Ukrajine.
        7. DUBLIN - Vas na severu Irske je pretresla močna eksplozija na črpalki goriva, pri čemer je umrlo deset ljudi.
        8. SEVASTOPOL - Most, ki povezuje rusko celino s polotokom Krim, je bil poškodovan v močni eksploziji. Rusija je zanjo obtožila ukrajinske tajne službe in 10. 10. v odgovor z raketami napadla Kijev in druga ukrajinska mesta.
        8. MOSKVA - Poveljevanje ruski vojski v Ukrajini je po nizu porazov prevzel 55-letni general Sergej Surovikin.
        9. DUNAJ - Na predsedniških volitvah v Avstriji je že v prvem krogu zmagal dosedanji predsednik Alexander Van der Bellen.
        10. STRASBOURG - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je za dobitnika nagrade Vaclava Havla za človekove pravice je razglasila ruskega opozicijskega politika in zgodovinarja Vladimirja Kara-Murza.
        11. JERUZALEM/BEJRUT - Izrael in Libanon sta po intenzivnih pogajanjih pod okriljem ZDA dosegla dogovor o morski meji, ki poteka na območju, bogatem z zemeljskim plinom.
        13. BRUSELJ - Nemčija je skupaj z več kot 12 državami, med katerimi je tudi Slovenija, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe.
        12. HARTFORD - Porota v Connecticutu je desničarskemu provokatorju Alexu Jonesu naložila plačilo 965 milijonov dolarjev odškodnine zaradi lažnih trditev, da je bil pokola 20 otrok v šoli Sandy Hook leta 2012 prevara.
        13. BAGDAD - Iraški parlament je kurdskega politika Abdela Latifa Rašida izvolil za novega predsednika države. Ta je nato za premierja imenoval Mohameda al Sudanija.
        14. VALLETTA - Brata George in Alfred Degiorgio sta priznala krivdo za umor malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia in bila obsojena na 40 let zapora.
        14. ANKARA - V eksploziji v rudniku v Turčiji je umrlo 41 rudarjev, 11 pa jih je bilo ranjenih.
        17. BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je odločil, da bodo preostale tri jedrske elektrarne v državi lahko obratovale do 15. 4. 2023.
        17. MOSKVA - V strmoglavljenju ruskega lovskega letala na stanovanjsko naselje v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije je umrlo 15 ljudi. Pilotoma se je uspelo izstreliti.
        18. KIJEV - Rusija je izvedla obsežne raketne napade v Kijevu in drugod, ki so bili večinoma usmerjeni v energetsko infrastrukturo. Prišlo je do obsežnih izpadov elektrike. V naslednjih tednih je izvedla še več podobnih napadov.
        18. CANBERRA - Avstralija je umaknila priznanje zahodnega Jeruzalema za prestolnico Izraela, s čimer je spremenila sporno odločitev prejšnje konservativne vlade.
        19. STRASBOURG - Evropski parlament je nagrado Saharov za svobodo misli podelil ukrajinskemu ljudstvu, novinarsko nagrado Daphne Caruana Galizia pa novinarjema Clementu Di Romi in Carol Valade.
        20. LONDON - Britanska premierka Liz Truss je po porušenem zaupanju, ki je sledilo septembrski predstavitvi proračunskega načrta, odstopila s položaja. 24. 10. jo je na čelu stranke in nato vlade nasledil nekdanji finančni minister Rishi Sunak.
        20. BRUSELJ - Voditelji članic EU so dosegli dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo in se zavzeli za uvedbo začasnega dinamičnega cenovnega koridorja za transakcije z zemeljskim plinom. Dogovor o mehanizmu za omejevanje cen pri 180 evrih na megavatno uro je bil dosežen 19. 12.
        20. BRUSELJ - Francija, Španija in Portugalska so dosegle dogovor o novem plinovodu, ki bo po morju povezal Barcelono in Marseille. Nadomestil bo načrtovani plinovod Midcat, ki bi tekel čez Pireneje.
        20. BRUSELJ - Države EU so sprejele sankcije proti Iranu zaradi dobave dronov Rusiji.
        20. NEW YORK - Porota je znanega filmskega igralca Kevina Spaceyja razglasila za nedolžnega v primeru spolnega napada na tedaj mladoletnega igralca Anthonyja Rappa.
        21. WASHINGTON - Sodišče je na štiri mesece zapora obsodilo nekdanjega svetovalca bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Steva Bannona, ker ni hotel pričati v kongresni preiskavi napada na Kapitol.
        22. PEKING - Na kongresu kitajske komunistične partije so predsednika Xi Jinpinga potrdili za tretji petletni mandat na položaju generalnega sekretarja partije.
        24. BRUSELJ - V EU so sprejeli direktivo, v skladu s katero bo do konca leta 2024 v EU zaživel enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave.
        24. BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je preoblikoval vlado, premierka je ostala Ana Brnabić.
        26. TEHERAN - Iran je uvedel sankcije proti osmim institucijam in 12 posameznikom iz EU, tudi proti slovenskemu evroposlancu Milanu Zveru.
        27. SAN FRANCISCO - Milijarder Elon Musk je zaključil 44 milijard dolarjev vreden prevzem družbenega medija Twitter. Po prevzemu je razpustil upravni odbor ter postal edini izvršni direktor, odpustil je več tisoč zaposlenih.
        27. BRUSELJ - V EU so dosegli dogovor, da od leta 2035 v uniji ne bo mogoče prodajati novih vozil z motorji na notranje izgorevanje.
        28. SAN FRANCISCO - Privrženec teorij zarote David DePape je vdrl v hišo vodje demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi ter s kladivom poškodoval njenega 82-letnega soproga. Šlo naj bi za politično motiviran napad.
        28. NILA - Najmanj 150 ljudi je umrlo v zemeljskih plazovih in poplavah, ki jih je na jugu Filipinov povzročila tropska nevihta Nalgae.
        29. SEUL - V veliki gneči na festivalu ob noči čarovnic je v južnokorejski prestolnici umrlo 156 ljudi, v glavnem mladih.
        29. SEVASTOPOL - Pristanišče ruske črnomorske flote na Krimu je bilo tarča napada z več brezpilotnimi plovili. Rusija je za napad okrivila Ukrajino ter ustavila sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, a je 2. 11. obnovila sodelovanje.
        30. BRASILIA - Na predsedniških volitvah v Braziliji je zmagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Dosedanji predsednik Jair Bolsonaro poraza ni neposredno priznal, je pa začel predajo oblasti.
        30. NEW DELHI - V zrušenju visečega mostu v indijski zvezni državi Gujarat je umrlo 130 ljudi. Most je bil pred kratkim prenovljen.
        31. SOČI - Armenski premier Nikol Pašinjan in azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev sta se ob posredovanju ruskega predsednika Vladimirja Putina dogovorila za mirno reševanje spora o Gorskem Karabahu.

NOVEMBER

        1. TEL AVIV - Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu je desni tabor na čelu s stranko Likud nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja dobil večino v knesetu. 22. 12. je Netanjahu dosegel dogovor o oblikovanju desne vlade.
        1. KOEBENHAVN - Na predčasnih parlamentarnih volitvah na Danskem je levosredinski blok obdržal večino v parlamentu. Vodja socialdemokratov Mette Frederiksen je oblikovala široko koalicijo in 14. 12. predstavila novo vlado.
        1. DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo je začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini zaradi ruskih obtožb, da Kijev načrtuje uporabo umazane bombe. Znakov izdelave umazane bombe niso odkrili.
        2. PJONGJANG/SEUL - Severna Koreja je izstrelila več kot 20 raket različnih vrst; ena je pristala blizu južnokorejskih voda, kar je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol označil za invazijo. V naslednjih dneh je sledilo še več izstrelitev raket.
        2. PRETORIA - Etiopska vlada in Tigrayska ljudska osvobodilna fronta (TPLF) sta sklenili dogovor o premirju na severu Etiopije.
        2. ŽENEVA - V zadnjih 30 letih so se temperature v Evropi zvišale dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija.
        3. BERLIN - Voditelji šestih držav Zahodnega Balkana so na vrhu Berlinskega procesa podpisali tri sporazume o mobilnosti, ki bodo olajšali sodelovanje v regiji.
        4. PEKING - Nemški kancler Olaf Scholz je kot prvi voditelj EU po pandemiji covida-19 obiskal Kitajsko in se srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.
        5. BARI - V strmoglavljenju helikopterja na jugu Italije so umrli štirje Slovenci, člani iste družine. V nesreči, ki se je zgodila v slabem vremenu, so umrli še trije ljudje.
        5. KOSOVSKA MITROVICA - Kosovski Srbi so zaradi uredbe kosovske vlade, da morajo zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi, zapustili kosovske institucije.
        5. PARIZ - Francoska skrajno desna stranka Nacionalni zbor, ki jo je doslej vodila Marine Le Pen, je za novega vodjo izbrala 27-letnega evropskega poslanca Jordana Bardello.
        6. ŠARM EL ŠEJK - Začela se je 27. konferenca ZN o podnebnih spremembah (COP27). V ospredju so bili izzivi, s katerimi se v luči podnebnih sprememb soočajo države v razvoju. 20. 11. so ob koncu zasedanja potrdili dogovor glede mehanizma finančne pomoči državam v razvoju zaradi gospodarske in družbene škode podnebnih sprememb.
        6. DAR ES SALAAM - V Tanzaniji je zaradi slabega vremena tik pred pristankom v Viktorijino jezero strmoglavilo potniško letalo s 43 ljudmi na krovu. Umrlo je 19 ljudi.
        7. PARIZ - Francoska katoliška cerkev je razkrila, da je bilo 11 nekdanjih ali sedanjih francoskih škofov obtoženih zaradi spolnega nasilja ali ker primerov zlorab niso prijavili.
        8. WASHINGTON - Na vmesnih volitvah o novi sestavi ameriškega kongresa so demokrati ohranili večino v senatu, v predstavniškem domu pa bodo imeli večino republikanci. V več zveznih državah so na referendumih zabeležili zgodovinske zmage podporniki pravice do splava.
        8. PARIZ - Letošnji oktober v Evropi je bil najtoplejši od začetka meritev leta 1979, je sporočil evropski servis za satelitsko spremljanje podnebnih sprememb Copernicus.
        9. MOSKVA - Moskva je ukazala umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson, tudi iz mesta Herson. Ruske sile so 10. 11. začele umik, ukrajinske sile so v mesto vstopile 12. 11.
        9. PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da Francija po več kot desetletju končuje misijo Barkhane proti džihadistom v Sahelu.
        11. PHNOM PENH - Na vrhu Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so medse kot 11. članico sprejeli Vzhodni Timor.
        13. ISTANBUL - Na glavni nakupovalni ulici je odjeknila eksplozija, v kateri je umrlo šest ljudi, več kot 50 pa je bilo ranjenih. Turške oblasti so odgovornost za napad pripisale prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). 20. 11. je Turčija v odgovor izvedla zračne napade na oporišča kurdskih upornikov na severu Sirije in Iraka.
        14. BALI - Prvič sta se v sedanjih vlogah v živo srečala ameriški predsednik Joe Biden in kitajski voditelj Xi Jinping. Strinjala sta, da se jedrska vojna ne sme začeti, in si izmenjala opozorila glede Tajvana.
        14. BRUSELJ - Države EU so uradno zagnale misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU. V okviru misije nameravajo izuriti do 15.000 vojakov.
        14. BRUSELJ - EU je uvedla dodatne sankcije proti Iranu zaradi smrti Mahse Amini in nasilnega zatiranja protestov.
        15. VARŠAVA - Na vzhod Poljske je sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine na skladišče z žitom padla raketa in ubila dva človeka. Šlo naj bi za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.
        15. NEW YORK - Svetovno prebivalstvo je preseglo simbolično mejo osem milijard ljudi.
        16. BALI - Voditelji G20 so v skupni izjavi zapisali, da večina članic G20 odločno obsoja vojno v Ukrajini. Kljub povabilu na vrh ni bilo ruskega predsednika Vladimirja Putina.
        16. MIAMI - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA.
        16. CAPE CANAVERAL - Po več preložitvah je ameriška vesoljska agencija Nasa izstrelila raketo novega lunarnega programa Artemis. Gre za najmočnejšo raketo doslej. Kapsula se je 21. 11. utirila v Lunino orbito. 11. 12. se je uspešno vrnila Zemljo.
        16. BEOGRAD - Voditelji Srbije, Madžarske in Avstrije so podpisali memorandum o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam.
        17. AMSTERDAM - Nizozemsko sodišče je tri obtožene sestrelitve malezijskega potniškega letala nad Ukrajino leta 2014 spoznalo za krive umora 298 ljudi in jih obsodilo na dosmrtno ječo. Četrtega je oprostilo. Sodišče je sodbo izreklo v odsotnosti obdolžencev.
        18. WASHINGTON - Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je imenoval Jacka Smitha za posebnega tožilca, ki bo preiskoval domnevna kazniva dejanja nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.
        18. SAN JOSE - Nekdanjo ameriško biotehnološko zvezdo in milijarderko Elizabeth Holmes so obsodili na več kot 11 let zapora zaradi prevare vlagateljev s startupom Theranos.
        19. NEW YORK - Novi lastnik Twitterja Elon Musk je bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa vrnil na družbeno omrežje. Trump je to možnost zavrnil.
        20. DOHA - Začelo se je 22. svetovno prvenstvo v nogometu. Turnir je bil najdražji doslej, pred njim so se vrstila opozorila spričo kršitev človekovih pravic v Katarju. 18. 12. je svetovna prvakinja postala Argentina.
        20. ASTANA - Na predčasnih predsedniških volitvah v Kazahstanu je zmagal sedanji predsednik Kasim-Žomart Tokajev.
        20. MALABO - Na predsedniških volitvah v Ekvatorialni Gvineji si je že šesti mandat zagotovil Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, ki v tej zahodnoafriški državi že 43 let.
        22. RICHMOND - V strelskem napadu v trgovini Walmart v ameriški zvezni državi Virginija je umrlo sedem ljudi, vključno z napadalcem.
        22. TEHERAN - Iran je v jedrskem obratu v Fordu prvič začel postopek bogatenja urana do 60 odstotkov, kar močno presega omejitve iz jedrskega sporazuma, je pa nižje od 90-odstotnega bogatenja urana, potrebnega za izdelavo jedrske bombe.
        23. STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva.
        24. MOSKVA - Ruska duma je potrdila t. i. zakon o prepovedi propagande LGBTQ, ki prepoveduje vsako pozitivno prikazovanje istospolnih odnosov.
        26. NEAPELJ - Na otoku Ischia se je v neurju sprožilo več zemeljskih plazov, pod katerimi je umrlo 12 ljudi.
        30. PEKING - V starosti 96 let je umrl nekdanji kitajski predsednik in vodja kitajske komunistične partije Jiang Zemin. Pod njegovim vodstvom je Kitajska nadaljevala gospodarske reforme in doživela znatno gospodarsko rast.

DECEMBER

        4. TEHERAN - V Iranu so razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna za nadzor spoštovanja pravil oblačenja žensk.
        5. BRUSELJ/MOSKVA - V veljavo sta stopila embargo na uvoz ruske nafte v EU in cenovna kapica za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države v višini 60 dolarjev za 159-litrski sod. 27. 12. je ruski predsednik Vladimir Putin izdal odlok o prepovedi prodaje nafte državam in podjetjem, ki uporabljajo cenovno kapico, s 1. 2. 2023.
        6. BUENOS AIRES - Podpredsednico Argentine Cristino Kirchner je sodišče zaradi korupcije obsodilo na šest let zaporne kazni in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij.
        6. NEW YORK - Porota je podjetje nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa spoznala za krivega davčnih in drugih goljufije ter prevar.
        6. DŽAKARTA - Indonezijski parlament je sprejel novi kazenski zakonik, ki kriminalizira zunajzakonsko skupnost in spolne odnose zunaj zakonske zveze. Veljati bo začel leta 2025.
        7. BERLIN - Nemška policija je izvedla racije in aretirala 25 domnevnih članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha, osumljenih načrtovanja državnega udara.
        7. PEKING - Kitajske oblasti so po protestih zaradi ukrepov proti covidu naznanile sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije. Število okuženih je začelo hitro naraščati.
        7. LIMA - Levičarski predsednik Peruja Pedro Castillo je skušal razpustiti parlament in uvesti samovlado z odloki. Kongres, v katerem ima večino opozicija, ga je odstavil. Na položaj prve perujske predsednice je prisegla dosedanja podpredsednica Dina Boluarte.
        7. KABUL - V Afganistanu so javno usmrtili moškega, obsojenega zaradi umora, kar je bila prva uradno potrjena tovrstno usmrtitev od vrnitve talibanov na oblast.
        8. BRUSELJ - Notranji ministri EU so potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. 1. 2023, zavrnili pa so vstop Bolgarije in Romunije.
        9. BRUSELJ - V Belgiji so aretirali grško evropsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Evo Kaili, eno od podpredsednic Evropskega parlamenta, in še štiri Italijane zaradi domnevnega podkupovanja, pranja denarja in poskusov vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja in Maroka.
        9. MOSKVA - Sodišče je ruskega opozicijskega politika Iljo Jašina obsodilo na osem let in pol zapora zaradi širjenja "lažnih informacij" o ruski vojni v Ukrajini.
        10. LONDON - V stanovanjskem bloku na otoku Jersey je odjeknila eksplozija, ki je povzročila požar. Umrlo je devet ljudi, trinadstropna stavba se je popolnoma porušila.
        12. BRUSELJ - V EU je bil sprejet dogovor o zamrznitvi 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev Madžarski v okviru mehanizma pogojevanja izplačila sredstev EU z vladavino prava. So pa članice obenem podprle madžarski načrt za okrevanje v vrednosti 5,8 milijarde evrov.
        12. LOS ANGELES - Ameriški znanstveniki so prvič doslej uspešno izvedli reakcijo jedrske fuzije, pri kateri je bilo ustvarjene več energije, kot je je bilo potrebno za izvedbo reakcije.
        13. WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal zakon o spoštovanju zakonske zveze, ki ščiti pravico porok med pari istega spola in različnih ras.
        14. ISTANBUL - Sodišče je priljubljenega istanbulskega župana Ekrema Imamogluja, nasprotnika predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana, zaradi žalitve državnih uradnikov obsodilo na več kot dve leti zapora in mu izreklo prepoved političnega delovanja.
        15. BRUSELJ - BiH je dobila status kandidatke za članstvo v EU.
        15. BRUSELJ - V EU je bil dosežen dogovor o minimalnem davku na prihodke podjetij. Letni prihodki posamezne skupine podjetij nad 750 milijonov evrov bodo morali biti obdavčeni z najmanj 15 odstotki.
        15. STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je veliko lakoto v letih 1932-1933 v sovjetski Ukrajini, znano tudi kot holodomor oziroma gladomor, priznal za genocid.
        15. PRIŠTINA - Kosovo je uradno zaprosilo za članstvo v EU.
        15. BRATISLAVA - Slovaški parlament je izglasoval nezaupnico sredinski manjšinski vladi premiera Eduarda Hegerja.
        15. WASHINGTON - Ameriški nacionalni arhivi so objavili nov sveženj okoli 13.000 dokumentov, ki zadevajo atentat na predsednika ZDA Johna F. Kennedyja leta 1963 v Dallasu.
        16. BERLIN - Nemški preiskovalci so zasegli velik del dragocenega plena, ki je bil pred tremi leti ukraden iz zakladnice muzeja na dresdenskem gradu.
        17. DUBLIN - Na Irskem je v skladu s koalicijskim dogovorom odstopil premier Micheal Martin iz vrst stranke Fianna Fail. Premierski položaj je prevzel dosedanji podpredsednik irske vlade Leo Varadkar iz stranke Fine Gael.
        17. TUNIS - V Tuniziji so bile parlamentarne volitve, ki so jih bojkotirale skoraj vse politične stranke v državi, ker ocenjujejo, da gre za nadaljevanje državnega udara predsednika Kaisa Sajeda. Volilna udeležba je bila le 8,8-odstotna.
        18. MONTREAL - Predstavniki več kot 190 držav so na srečanju pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti (COP15) sprejeli dogovor za zaščito svetovnih vrst in ekosistemov.
        19. HAAG - Nizozemski premier Mark Rutte se je uradno opravičil za 250-letno vpletenost Nizozemske v trgovanje s sužnji, kar je označil za zločin proti človečnosti.
        20. KABUL - Talibanske oblasti v Afganistanu so po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske.
        20. HAMBURG - Nekdanjo tajnico nacističnega koncentracijskega taborišča, 97-letno Irmgard Furchner je sodišče obsodilo na dvoletno pogojno zaporno kazen. Spoznalo jo je za krivo pomoči pri sistematičnem pobijanju zapornikov.
        20. VARŠAVA - Nizozemski general Hans Leijtens je bil imenovan za izvršnega direktorja Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex.
        20. ABUJA - Nemčija je Nigeriji uradno vrnila prvih 20 bronastih umetnin. Vrnjeni predmeti, ukradeni v kolonialnih časih, so bili dolgo časa del zbirk petih nemških muzejev.
        21. WASHINGTON - Na obisku v ZDA - svojem prvem v tujini od začetka vojne - je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Srečal se je z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom ter nagovoril kongres.
        22. WASHINGTON - Odbor za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na kongres je predstavil končno poročilo, iz katerega izhaja, da je Trump namerno širil neresnice o ukradenih predsedniških volitvah in s tem sprožil vstajo svojih podpornikov.
        23. WASHINGTON - Številna območja v ZDA z okoli 250 milijoni ljudi je zajela mrzla fronta z obilnim sneženjem. Umrlo je več kot 60 ljudi.
        25. BEOGRAD - Na jugovzhodu Srbije je iztiril vlak, ki je prevažal amonijak. Zastrupilo se je 51 ljudi, dva sta v povezavi z nesrečo umrla.
        26. KIJEV - Ukrajina je pozvala države članice ZN, naj Ruski federaciji odvzamejo status stalne članice Varnostnega sveta ZN in jo izključijo iz ZN.
        26. BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske zaradi novih napetosti na severu Kosova. 29. 12. so jo znižali. Znova so odprli mejni prehod Merdare, ki je bil zaradi blokad več tednov zaprt.
        29. SAO PAULO - V 83. letu starosti je umrl legendarni brazilski nogometaš Pele, s pravim imenom Edson Arantes do Nascimento.

sk/lkr/rp/msc/vr/vb/mc/blm/akt/tib/jav/rpe/spo/ase/sg/jhl/mlj/np/mva/rbi/bdo/bg/las/jes/mrn/mde/set/mlu/zc/jb/snk/zza/zzb/vb
© STA, 2022