Pregled - svet, 30. 12. (petek)

Ljubljana, 30. decembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 30. decembra.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je kitajskemu kolegu Xi Jinpingu povedal, da želi okrepiti vojaško sodelovanje med državama, in pozdravil njuna skupna prizadevanja za preprečevanje krepitve vpliva Zahoda. Željo po krepitvi medsebojnega strateškega partnerstva je izrazil tudi Xi. Ker si Zahod prizadeva zmanjšati odvisnost od ruske nafte in plina, se je Putin ozrl na energetske trge v Aziji in pri tem izpostavil, da je Rusija postala ena vodilnih držav pri izvozu nafte na Kitajsko. Pričakuje, da bo Xi spomladi prihodnje leto obiskal Moskvo.

KIJEV - Ukrajinska zračna obramba je ponoči v Kijevu in okolici ter na vzhodu države odbila napade ruskih brezpilotnih letal. Ukrajinske letalske sile so pojasnile, da je bilo iz jugovzhodne in severne smeri izstreljenih skupno 16 brezpilotnih letal šahed iranske izdelave, ki jih je ukrajinska zračna obramba uničila. Do novega napada je prišlo le dan po tem, ko je Rusija z več kot 120 raketami napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo.

MITROVICA - Kosovski Srbi so odstranili vse barikade na severu Kosova, za promet pa je kosovska policija odprla tudi mejna prehoda s Srbijo Jarinje in Brnjak. Mejni prehod Merdare so odprli že v četrtek, tako da sedaj poteka promet preko vseh mejnih prehodov med državama. Kosovski Srbi so po 20 dneh barikade začeli odstranjevati v četrtek, po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Raški na jugu Srbije.

MADRID/PARIZ - Vse več držav uvaja obvezno testiranje ali druge pogoje za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, potem ko po odpravi politike ničelne tolerance do covida-19 na Kitajskem skokovito narašča število okužb z novim koronavirusom. Po Italiji, ZDA in Indiji ter več drugih državah so uvedbo obveznega testiranja po novem napovedali še Francija, Španija, Južna Koreja in Izrael. Po poročanju medijev naj bi jim v kratkem sledila tudi Velika Britanija.

NAYPYITAW - Sodišče mjanmarske vojaške hunte je odstavljeno voditeljico Aung San Suu Kyi zaradi korupcije obsodilo na sedem let zapora. Nobelovo nagrajenko za mir, ki je zaprta od lanskega državnega udara, so oblasti tako zdaj skupno obsodile že na 33 let zapora. To sta danes med drugim obsodili ZDA in EU.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek med počitnicami na Deviških otokih podpisal 1700 milijard dolarjev vredno zakonodajo o porabi v proračunskem letu 2023, ki se je začelo 1. oktobra. Kot je tvitnil ob podpisu, zakonodaja zagotavlja investicije v medicinske raziskave, varnost, zdravstveno zavarovanje za veterane ter tudi pomoč za Ukrajino. Dogovor o porabi so dosegli republikanski in demokratski senatorji s pomočjo demokratov v predstavniškem domu kongresa. Zakonodaja bo omogočila normalno delovanje vlade do 30. septembra 2023.

WASHINGTON - Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, pristojen za proračunska sredstva, je v skladu z napovedmi objavil davčne napovedi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa od leta 2015 do leta 2020. Trump je namreč od leta 2016 skrival svoje davčne napovedi in tako prekinil tradicijo njihovih objav s strani vseh predsedniških kandidatov. Že minuli teden objavljeno delno poročilo je sicer pokazalo, da Trump leta 2020 ni plačal nobenih davkov, medtem ko je v letih 2016 in 2017 zvezni davkariji odštel le 750 dolarjev.

WASHINGTON - Odbor, ki je preiskoval ozadje napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja lani, je v četrtek umaknil poziv za zaslišanje bivšega predsednika ZDA, ker zaradi skorajšnjega republikanskega prevzema večine v predstavniškem domu poziva ne bo več mogoče uveljaviti.

WASHINGTON - Kitajsko bojno letalo je prejšnji teden nad Južnokitajskim morjem preletelo veliko večje izvidniško letalo ameriških zračnih sil na razdalji le šestih metrov, je v četrtek sporočilo ameriško indijsko-pacifiško poveljstvo in dodalo, da je njihovo letalo moralo izvesti manever, da bi se izognilo trčenju.

PEKING - Za novega kitajskega zunanjega ministra je bil imenovan dosedanji kitajski veleposlanik v ZDA Qin Gang, znan po ostrem odnosu do Zahoda. Na položaju je nasledil Wang Yija, ki je kitajsko diplomacijo vodil vse od leta 2013, letos pa je postal član vplivnega politbiroja vladajoče komunistične partije. Odločitev o imenovanju novega zunanjega ministra je danes sprejel stalni odbor kitajskega ljudskega kongresa.

PODGORICA - Črnogorski parlament je v četrtek imenoval Miodraga Lekića iz stranke Demos za mandatarja za sestavo nove vlade. Imenovanje je omogočil novi zakon o predsedniku države, ki ga je parlament sprejel, potem ko prosrbsko usmerjenega Lekića za mandatarja ni hotel imenovati predsednik države Milo Đukanović.

VUKOVAR - Vukovarski mestni svet je iz statuta mesta odstranil odredbo o uradni uporabi srbskega jezika in cirilice na območju mesta Vukovar. Predstavniki srbske narodnostne manjšine v Vukovarju so odločitev o odpravi dvojezičnosti v tem mestu označili za velik korak nazaj v odnosih med Hrvati in Srbi. Z odločitvijo vukovarskega mestnega sveta je srbska manjšina izgubila pravico do svobodne uporabe srbskega jezika in cirilice v družbenem in javnem življenju ter v uradni komunikaciji.

RIM - Poslanska zbornica italijanskega parlamenta je sprejela zakon, ki prepoveduje organizacijo rave zabav in drugih glasbenih dogodkov brez dovoljenja ter za kršitelje uvaja visoke zaporne kazni in globe. Zakon, ki ga je predlagala vlada, je že podpisal tudi predsednik države Sergio Mattarella. Kritiki so ostro protestirali, ker je desna večina v parlamentu v zakon vključila tudi ukrepe v okviru pandemije covida-19, kot sta odprava suspenza z dela za necepljene zdravstvene delavce in zamrznitev plačila glob za Italijane, starejše od 50 let, ki so cepljenje zavrnili.

VATIKAN - Zdravstveno stanje zaslužnega papeža Benedikta XVI. ostaja stabilno, so sporočili iz vatikanskega samostana, kjer Benedikt biva že skoraj deset let. Kljub zdravstvenim težavam se je zaslužni papež zjutraj v svoji sobi udeležil maše s svojim dolgoletnim tajnikom Georgom Gänsweinom. Običajno dobro obveščeni rimskokatoliški časnik La Croix je s sklicevanjem na več virov poročal, da se Benedikt zdravi zaradi težav z ledvicami.

BRUSELJ/WASHINGTON - Ukrepi iz avgusta sprejetega ameriškega zakona o zniževanju inflacije (IRA) bodo vendarle koristili tudi evropskim podjetjem, izhaja iz smernic, ki jih je ameriška vlada objavila v četrtek. Kot so sporočili iz Evropske komisije, smernice namreč ponovno potrjujejo, da bodo lahko ukrepe iz ameriškega zakona o zniževanju inflacije koristila tudi evropska podjetja. V Bruslju odločitev ZDA pozdravljajo, a obenem opozarjajo na nekatere diskriminatorne prakse, ki še vedno ostajajo. Da bi zagotovili izboljšave, bodo s predstavniki ZDA nadaljevali pogovore.

BRUSELJ - Belgijsko kabinsko osebje letalskega prevoznika Ryanair je začelo tridnevno stavko. Posledično je bilo prizadetih več deset poletov in več kot 20.000 potnikov. Ryanairovi belgijski uslužbenci so v tem letu stavkali že večkrat, saj si prizadevajo, da bi se v celoti izvajala belgijska delovna zakonodaja.

SAO PAULO - V 83. letu starosti je v četrtek v bolnišnici umrl brazilski nogometni zvezdnik Pele, ki se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini tega športa. V Braziliji po smrti nogometne legende od danes velja tridnevno žalovanje. Pokopali ga bodo 3. januarja. Odhajajoči brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zato odredil tridnevno žalovanje v državi. Pogrebne slovesnosti se bodo začele v ponedeljek na stadionu Santosa v Sao Paolu, kjer se je novembra 1956 začela kariera Peleja.

LONDON - Na svojem domu v Londonu je v četrtek v 82. letu starosti umrla britanska modna oblikovalka Vivienne Westwood, je na Twitterju sporočila njena modna hiša. Vzroka smrti niso navedli. Oblikovalka je desetletja premikala meje v modnem svetu in velja za botro punka. S svojim delom je več desetletij razbijala tabuje, se upirala konvencionalnosti in bila kritična tudi do politike.

BEOGRAD - Najbogatejši podjetnik na območju nekdanje Jugoslavije je Hrvat iz BiH Dubravko Grčić, vodja in največji delničar zavarovalniške skupine Agram grupa, s premoženjem, vrednim 2,84 milijarde evrov, navaja srbski tednik Nedeljnik. Med deseterico najbogatejših ni Slovencev. Revija Nedeljnik je na drugo mesto uvrstila dva srbska poslovneža, Miodraga Kostića iz MK grupe in Miroslava Miškovića iz Delta Holdinga, ki imata po 2,79 milijarde evrov premoženja. Oba sta s svojimi naložbami prisotna tudi v Sloveniji.

jav/vr/muv/rpe/mc/rp/tib/mlu/jz/jes/rbi/mrn/jav
© STA, 2022