Pregled - Slovenija, 4. 12. (nedelja)

Ljubljana, 4. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 4. decembra.

DOPOLNJENO MARIBOR/CELJE - Prvo decembrsko nedeljo so v drugem krogu lokalnih volitev volili v 47 občinah, od tega v šestih mestnih. Po neuradnih izidih je v Mariboru zmagal sedanji župan Saša Arsenovič z 61 odstotki prejetih glasov, medtem ko jih je Franc Kangler dobil 39 odstotkov. V Celju se je po 24 letih od županskega stolčka poslovil Bojan Šrot (42,2 odstotka), ki ga je premagal Matej Kovač s 57,8 odstotka dobljenih glasov. V Kranju je zmagal Matjaž Rakovec (skoraj 71 odstotkov), v Novi Gorici Samo Turel (55,9 odstotka), v Murski Soboti Damjan Anželj (64,8 odstotka), v Krškem pa Janez Kerin (55,2 odstotka).

NOVO CELJE/MARIBOR/KRANJ - Bojan Šrot, katerega slovo od županovanja v Celju je eno večjih presenečenj lokalnih volitev, je v prvem odzivu dejal, da za sabo pušča odlično dediščino, ocenil je, da so si ljudje zaželeli sprememb. Zmagovalec in novi župan Celja Matija Kovač pa je izrazil presenečenje nad visokim deležem podpore, z ekipo pa obljubil, da bo Celje postalo skupno mesto. Mariborski župan Saša Arsenovič, ki je zmagal v boju za drugi mandat, je po objavi rezultatov izrazil prepričanje, da so volivci prepoznali, da z ekipo misli resno, da dela hitro in učinkovito. Njegov tekmec Franc Kangler, ki kljub razočaranju ostaja v politiki, pa je izid pospremil z besedami, da ljudje ne ocenjujejo več programa, vsebine ali kandidata, ampak bolj sledijo razmerju 60 proti 40, ki so ga dali nedavni referendumi. Novi-stari kranjski župan Matjaž Rakovec je zmago pričakoval in je z njo zadovoljen, njegov protikandidat Ivo Bajec pa nad rezultatom ni razočaran, pripravljen je na sodelovanje v dobro Kranja.

DOPOLNJENO LJUBLJANA - Volilna udeležba v drugem krogu lokalnih volitev je bila po neuradnih in nepopolnih podatkih rekordno nizka. Na volišča je po podatkih občinskih volilnih komisij prišlo okrog 42 odstotkov volivcev. To je najmanj od vseh dosedanjih lokalnih volitev. Med občinami so rekordno udeležbo zabeležili v Veržeju (72,5 odstotka), najnižjo pa na Jesenicah (25 odstotkov). Med mestnimi občinami je na volišča največ volivcev prišlo v Celju (43,3 odstotka), najmanj pa v Kranju (28,8 odstotka).

LJUBLJANA - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do zaprtja volišč prejela 44 obvestil o domnevnih kršitvah, med njimi je deset takih, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka in jih obravnava inšpektorat za notranje zadeve.

LJUBLJANA - Inšpektorat RS za delo je potrdil, da vodi postopke v zvezi s turškim podjetjem Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, ter njegovim podizvajalcem Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij. V podjetju Yapi Merkezi so očitke zavrnili.

MARIBOR - V dvorani Lutkovnega gledališča Maribor je bila drevi predpremiera prvega dela nove sezone slovenske televizijske nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka.

bst/mrn/bst
© STA, 2022