Pregled - šport, 4. 12. (nedelja)

Ljubljana, 4. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 4. decembra.

DOHA - Angleška nogometna reprezentanca je v Al Koru v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Senegal s 3:0 in se uvrstila v četrtfinale. Tam se bo v soboto merila z branilcem naslova Francijo, ki je pred tem izločila Poljsko s 3:1. V ponedeljek bosta v osmini finala tekmi Japonska - Hrvaška in Brazilija - Južna Koreja, v torek pa še Maroko - Španija in Portugalska - Švica. Četrtfinale sta si že v soboto zagotovili Nizozemska in Argentina.

SAO PAULO - Navijači brazilskega nogometnega zvezdnika Peleja so se danes zbrali pred bolnišnico v Sao Paulu, kjer se 82-letna brazilska ikona zdravi zaradi okužbe dihal. Kot je v soboto poročal Folha de Sao Paulo, se Pele ne odziva več na kemoterapijo in zdaj v paliativni oskrbi prejema zgolj še protibolečinsko terapijo. Za zdaj sicer ne bolnišnica ne Pelejeva družina tega nista potrdili.

DOHA - Brazilski nogometni superzvezdnik Neymar je reprezentanci na svetovnem prvenstvu v Katarju spet na voljo. Kot je danes dejal brazilski selektor Tite na novinarski konferenci, je Neymar nared za osmino finala proti Južni Koreji.

LJUBLJANA - Rokometašice Krima Mercatorja so v 7. krogu evropske lige prvakinj v Ljubljani izgubile proti danskemu Odenseju s 23:29. To je bil zanje peti poraz v ligi prvakinj in ostajajo pri štirih točkah, potem ko so premagale tekmice iz češkega Mosta in francoskega Bresta.

VELENJE - Rokometaši Gorenja iz Velenja so na prvi tekmi šestnajstine finala evropskega pokala v domači dvorani premagali beograjski Partizan z 28:20. Povratna tekma bo prihodnjo nedeljo v Srbiji.

CELOVEC - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 25. kroga lige ICEHL v gosteh izgubili proti celovški ekipi KAC z 1:3 (1:1, 0:0, 0:2).

LILLEHAMMER - Norveška smučarska skakalka Silje Opseth je zmagovalka svetovnega pokala v domačem Lillehammerju. Da je na veliki skakalnici dvojna zmaga ostala doma, je z drugim mestom poskrbela še Anna Odine Stroem. Najboljša Slovenka je bila Ema Klinec na petem mestu, Nika Križnar, zmagovalka kvalifikacij, je bila šesta, slovenski uspeh pa je zaokrožila Urša Bogataj z devetim mestom. Preostale tri slovenske skakalke na Norveškem, Nika Prevc, Maja Vtič in Katra Komar so danes ostale brez točk.

LILLEHAMMER - Švedska smučarska tekačica Frida Karlsson je zmagala na tekmi za svetovni pokal v norveškem Lillehammerju. Spet je bila najhitrejša na 20 km, tokrat s skupinskim startom. Od Slovenk je bila najuspešnejša Eva Urevc s 30. mestom. V moški konkurenci je zmagal Norvežan Paal Golberg.

LILLEHAMMER - Nordijski kombinatorci so danes končali nastope na drugi postaji sezone svetovnega pokala v norveškem Lillehammerju. Na tekmi z desetkilometrskim tekom je slavil domačin Magnus Riiber. Slovenski tekmovalec Gašper Brecl je osvojil točko za 30. mesto.

BEAVER CREEK - Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec drugega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Norvežan je v dveh dneh osvojil dve zmagi, potem ko je v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado v soboto zmagal na smuku. Edini Slovenec danes Martin Čater je zasedel 22. mesto.

LAKE LOUISE - Švicarka Corinne Suter je zmagovalka uvodnega ženskega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi. Olimpijska in svetovna smukaška prvakinja je slavila z zgolj dvema stotinkama sekunde prednosti pred Avstrijko Cornelio Hütter. Edina Slovenka Ilka Štuhec je zasedla 29. mesto.

KONTIOLAHTI - Slovenski biatlonci so na zasledovalni tekmi v Kontiolahtiju na Finskem na posamični tekmi dosegli lep ekipni uspeh. Z 21. mestom je bil vnovič najboljši Jakov Fak, Alex Cisar je s 25. mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri, Anton Vidmar pa s 35. mestom osvojil svoje prve točke.

ALBUFEIRA - Azerbajdžanec Farid Gajibov je na volilni skupščini Evropske gimnastike UEG v Albufeiri dobil nov predsedniški mandat. Zanj je glasovalo 44 članic krovne evropske zveze. Slovenski funkcionar Edvard Kolar bo delo v gimnastiki naslednja tri leta nadaljeval kot eden od treh podpredsednikov zveze.

TOKIO - Edini slovenski judoist na grand slamu v Tokiu, Vito Dragić, se je davi v kategoriji nad 100 kilogramov poslovil že v prvem krogu. Predčasno ga je z blazine v slačilnico poslal 24-letni Japonec Hyoga Ota.

zza/lr/tb/nem/ag/zzb/lr
© STA, 2022