Pregled - svet, 4. 12. (nedelja)

Ljubljana, 4. decembra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 4. decembra.

TEHERAN - V Iranu so po besedah generalnega državnega tožilca Mohameda Džafarja Monazerija razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna predvsem za nadzor spoštovanja pravil oblačenja žensk. Iran je tudi napovedal ustanovitev preiskovalnega odbora za razjasnitev razlogov za proteste, ki so izbruhnili pred več kot dvema mesecema, potem ko je po policijskem pridržanju zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini.

DUNAJ - Članice razširjene skupine držav proizvajalk nafte Opec+, med katerimi sta tudi Rusija in Savdska Arabija, so na zasedanju odločile, da bodo ohranile trenutno raven proizvodnje nafte. S tem so ostale pri oktobra dogovorjenem zmanjšanju proizvodnje za dva milijona sodov na dan. Dogovorile so se, da bodo do konca leta 2023 ohranili oktobra sprejeto usmeritev o zmanjšanju črpanja črnega zlata za dva milijona sodov na dan.

MOSKVA - Rusija ne bo sprejela omejitve cene 60 dolarjev za 159-litrski sod nafte, ki so jo zahodne države uvedle kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino, je za rusko televizijo povedal podpredsednik vlade Aleksander Novak. Zgornjo mejo je označil za delovanje proti trgu in dejal, da bo Rusija našla mehanizem za prepoved njene uvedbe. Novak podrobnosti ni navedel, dejal pa je, da je Rusija pripravljena zmanjšati proizvodnjo nafte.

BRUSELJ - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je opozorila, da mora EU sprejeti ukrepe za odpravo izkrivljanja konkurence, ki ga povzroča ameriški zakon o zmanjšanju inflacije. Medtem ko v sodelovanju z ZDA rešujemo najbolj problematične vidike tega načrta, moramo prilagoditi svoja pravila, da bi olajšali javne naložbe v okoljski prehod, je dejala v govoru na College of Europe v belgijskem mestu Brugge.

WASHINGTON/KIJEV - Ameriški obveščevalci pričakujejo, da se bodo spopadi v Ukrajini v prihodnjih mesecih nadaljevali, a se bo čez zimo njihova intenzivnost zmanjšala. Za zdaj ni dokazov, da bi odpor ukrajinskih sil usihal, je na obrambnem forumu dejala direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines.

RIM/ZAGREB/PEKING - Kitajska je na podlagi dvostranskih varnostnih sporazumov, podpisanih z evropskimi in afriškimi državami, ustanovila več kot sto policijskih postaj za spremljanje kitajskih državljanov, med drugim v Italiji in na Hrvaškem, v poročilu opozarja nevladna organizacija Safeguard Defenders, poroča CNN. Italija gosti 11 kitajskih policijskih postaj, med drugim v Benetkah in Pratu blizu Firenc. Podobne sporazume o skupnih policijskih patruljah je Kitajska v letih 2018 in 2019 sklenila tudi s Hrvaško in Srbijo. Peking je tovrstne policijske enote zunaj države zanikal.

NEW YORK - Rusija je na ukrajinskih poljih letos požela približno 5,8 milijona ton pšenice v vrednosti približno 950 milijonov evrov, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Po ocenah znanstvenikov, ki sodelujejo v raziskovalnem projektu programa ameriške vesoljske agencije za varnost preskrbe s hrano in kmetijstvo Nasa Harvest, so kmetje letos na ukrajinskem ozemlju skupaj pridelali približno 26,6 milijona ton pšenice, kar je bistveno več od pričakovanj.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je zavrnil kritike voditeljice francoske skrajne desnice Marine Le Pen, da dobava orožja Ukrajini slabi sposobnost Francije, da se brani pred napadi. Le Penova je pred tem v oddaji CNews dejala, da Francija ne bi smela dobavljati orožja Ukrajini za obrambo pred rusko agresivno vojno na račun lastne varnosti.

DAMASK - Na jugu Sirije so izbruhnili protesti proti režimu predsednika Bašarja al Asada. Varnostne sile so pri tem streljale na protestnike in najmanj enega ubile, ranjenih je bilo približno 30 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. V mestu Suvajda na jugu države, ki je pod nadzorom vladnih sil, se je več sto ljudi zbralo na protestih zaradi vse slabših življenjskih razmer.

TEHERAN - V Iranu so usmrtili štiri moške, ki so bili obsojeni zaradi sodelovanja z obveščevalno službo Izraela, sovražnika islamske republike, so sporočile oblasti v Teheranu. Kot so dodali, so bile izvršene kazni štirim glavnim članom skupine kriminalcev, povezanih z obveščevalnimi službami sionističnega režima.

DŽAKARTA - Na indonezijskem otoku Java je izbruhnil vulkan Semeru. Oblasti so razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti, prebivalce pa pozvale, naj se izogibajo območju. Vulkan bruha oblake vročega pepela poldrugi kilometer v zrak. Center za vulkanologijo in preprečevanje geoloških nesreč je stopnjo ogroženosti dvignil s tretje na četrto stopnjo. Izbruh vulkana je sprožil evakuacijo bližnjih vasi.

SAN SALVADOR - V Salvadorju so v soboto v okviru vojne proti tolpam, ki jo je marca sprožil predsednik Nayib Bukele, v obsežni operaciji v mestu Sayopango vzhodno od prestolnice razporedili skoraj 10.000 policistov in vojakov. Mesto je zdaj popolnoma obkoljeno, je sporočil Bukele. To je operacija proti kriminalcem in ne proti poštenim državljanom, ekipe policije in vojske so prevzele nalogo, da izločijo vse člane tolp, je sporočil na Twitterju.

PEKING - Trije kitajski astronavti so se po šestih mesecih gradbenih del na vesoljski postaji Tiangong vrnili na Zemljo. S 183 dnevi v vesolju je to doslej najdaljša kitajska vesoljska misija s človeško posadko. Na postaji trenutno deluje posadka, ki je svojo misijo začela konec novembra.

vb/vb
© STA, 2022