Pregled - Slovenija, 4. 12. (nedelja)

Ljubljana, 4. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 4. decembra.

MARIBOR/CELJE - Prvo decembrsko nedeljo so v drugem krogu lokalnih volitev volili v 47 občinah, od tega v šestih mestnih. Po delnih neuradnih izidih v Mariboru kaže na zmago sedanjega župana Saša Arsenoviča z 60,6 odstotka prejetih glasov, medtem ko jih je Franc Kangler dobil 39,4 odstotka. V Celju se po 24 letih od županskega stolčka poslavlja Bojan Šrot, ki ga je premagal Matej Kovač s 57,8 odstotka dobljenih glasov. V Kranju se obeta zmaga Matjažu Rakovcu (71,8 odstotka), v Novi Gorici je po neuradnih izidih zmagal Samo Turel (55,9 odstotka), v Murski Soboti Damjan Anželj (64,8 odstotka), v Krškem pa kaže na zmago Janeza Kerina (55,2 odstotka).

LJUBLJANA - V drugem krogu lokalnih volitev je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 27,41 odstotka volilnih upravičencev. Najvišja je bila udeležba v občini Veržej (57,16 odstotka), najnižja pa v občini Jesenice (16,38 odstotka). V prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra je bila volilna udeležba do 16. ure 32,71-odstotna.

LJUBLJANA - Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka do zaprtja volišč prejela 44 obvestil o domnevnih kršitvah, med njimi je deset takih, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka in jih obravnava inšpektorat za notranje zadeve.

LJUBLJANA - Inšpektorat RS za delo je potrdil, da vodi postopke v zvezi s turškim podjetjem Yapi Merkezi, ki sodeluje pri projektu gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, ter njegovim podizvajalcem Turckan Yapi. V javnosti je namreč zaokrožilo anonimno pismo o šikaniranju, mobingu in izsiljevanju delavcev teh podjetij. V podjetju Yapi Merkezi so očitke zavrnili.

MARIBOR - V dvorani Lutkovnega gledališča Maribor je bila drevi predpremiera prvega dela nove sezone slovenske televizijske nadaljevanke Primeri inšpektorja Vrenka.

mrn/bst/bst
© STA, 2022