Pregled - šport, 2. 12. (petek)

Ljubljana, 2. decembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 2. decembra.

DOHA - Brazilska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu predtekmovanja na svetovnem prvenstvu v Katarju v skupini G v Lusailu izgubila proti Kamerunu z 0:1, a se kljub temu s prvega mesta v skupini prebila v osmino finala. Na drugi tekmi skupine je Švica s 3:2 premagala Srbijo in si zagotovila drugo mesto v skupini ter prav tako izločilne boje. V skupini G je na tretjem mestu končal afriški predstavnik, na zadnjem pa Srbija. Brazilci se bodo v osmini finala v ponedeljek merili z Južno Korejo, Švicarji pa v torek s Portugalsko.

DOHA - Nogometna reprezentanca Južne Koreje je v tretjem krogu skupine H premagala Portugalsko z 2:1 in se prebila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju. Prvo mesto v tej skupini je osvojila Portugalska s šestimi točkami, Južna Koreja pa je - ob enakem zbiru točk v primerjavi z Urugvajem - osvojila drugo mesto zaradi večjega števila doseženih golov. Obe reprezentanci sta skupinski del končali s štirimi točkami, potem ko so Urugvajci na drugi tekmi z 2:0 ugnali Gano.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 24. kroga lige ICEHL premagali Pustertal s 5:2. V prejšnjem krogu so premagali Beljačane. Zadnjič so dve zmagi zaporedoma dosegli v drugi polovici oktobra.

LAKE LOUISE - Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je sezono ženskih tekmovanj v hitrih disciplinah odprla s petim mestom na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi. Zmagala je Italijanka Sofia Goggia. Najboljša slovenska smukačica, ki je obetavne čase kazala že na treningih, je za zmagovalko zaostala 42 stotink sekunde. Od stopničk jo je ločilo 36 stotink sekunde. Slovenska predstavnica je nastopila s startno številko 28. Zaradi slabega vremena pa so odpovedali moški smuk v Beaver Creeku v ZDA.

LILLEHAMMER - Smučarske skakalke so opravile kvalifikacije za sobotno tekmo svetovnega pokala v Lillehammerju. Na tretji preizkušnji sezone se bo za nove točke merilo pet Slovenk. Od teh je bila v kvalifikacijah najboljša Urša Bogataj s sedmim dosežkom. Nika Križnar je bila deseta, Nika Prevc enajsta, Ema Klinec je bila 24., Katra Komar pa se je na tekmo uvrstila z 31. mestom. Brez sobotne tekme je ostala Maja Vtič.

LILLEHAMMER - Nordijske kombinatorke so v norveškem Lillehammerju začele novo sezono svetovnega pokala. Prvo tekmo je dobila domačinka Gyda Westvold Hansen, najboljša Slovenka Ema Volavšek je bila za uvod osma. Slovenka je imela po skoku 14. izhodišče, kar je pomenilo 2:25 minute slabši startni položaj v teku. Tekaški del pa je opravila precej bolje, imela četrti čas teka in se tako povzpela na osmo mesto, na koncu je zaostanek znašal 2:30,4. Druga slovenska predstavnica na tekmi Silva Verbič je tekmo končala kot 25.

LILLEHAMMER - Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins in Norvežan Iver Tildheim Andersen sta zmagala na tekmi za svetovni pokal v Lillehammerju na 10 km prosto. Edina Slovenka Anja Mandeljc je bila 38. med 56 uvrščenimi, izmed obeh Slovencev je bil boljši Miha Ličef na 58. mestu, Miha Šimenc je bil 70.

PARIZ - Dirko formule 1 za VN nagrado Kitajske so organizatorji odpovedali že četrto leto zapovrstjo. Razlog za to so stroge varnostne mere za preprečitev sirjenja virusa covid-19. Dirka v Šanghaju bi morala biti na sporedu 16. aprila kot četrta od skupno 24. preizkušenj svetovnega prvenstva.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angeles Kings so v severnoameriški profesionalni ligi vknjižili 13. zmago v sezoni. Na domačem ledu so bili s 5:3 boljši od kojotov iz Arizone in s 30 točkami ostajajo takoj za vrhom zahodne konference. Slovenski as Anže Kopitar je dosegel dva gola, in sicer prvega in predzadnjega za svojo ekipo.

DETROIT - Ekipa Detroit Pistons je v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma s 131:125 po podaljšku premagala Dallas Mavericks. Za slednje je prvi strelec lige Luka Dončić v 41 minutah dosegel 35 točk, 10 podaj in pet skokov.

LJUBLJANA - Kegljaške zveza Slovenije je razglasila najboljše posameznike in klube v letošnjem letu. Predsednik Milan Kurelič je podelil priznanji kegljačici leta Ireni Mejač in najboljšemu v moški konkurenci Mateju Lepeju.

LJUBLJANA - Zdaj že nekdanji slovenski rokometni reprezentant Mario Šoštarić je v pogovoru za športni dnevnik Ekipa potrdil, da se je odločil za zamenjavo reprezentance. Slovenski dres bo zamenjal za hrvaškega, kot sam pravi, je razlog za to osebne narave.

am/lr/ad/tb/ic/zdf/jz/am
© STA, 2022