Pregled - Slovenija, 2. 12. (petek)

Ljubljana, 2. decembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 2. decembra.

KIDRIČEVO - Predsednik vlade Robert Golob in njegov madžarski kolega Viktor Orban sta večji del srečanja namenila vprašanjem energetike. Po skupnem kosilu v Mariboru sta se v Cirkovcah udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince, na kateri je sodeloval tudi hrvaški gospodarski minister Davor Filipović. Golob in Orban sta potrdila pripravljenost na povezavo obeh držav tudi s plinovodom.

LJUBLJANA - Po četrtkovem vnovičnem imenovanju Boštjana Lindava za v. d. generalnega direktorja policije je notranja ministrica Tatjana Bobnar v izjavi za medije poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem bo vztrajala, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube. Lindav uživa njeno polno zaupanje.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbori za zadeve EU, zunanjo politiko in notranje zadeve so na zaprtem delu seje podprli stališče vlade glede širitve schengna na Hrvaško. Slovenija vstop Hrvaške načelno podpira, obenem pa v enostranski izjavi potrjuje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe. Na odprtem delu seje so odbori podprli stališče vlade, da Slovenija podpira vstop Bolgarije in Romunije. Končna odločitev glede širitve bo sprejeta v četrtek na Svetu EU za notranje zadeve.

TRENTO - Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v Trentu na severu Italije prejel nagrado Alcide De Gasperi za dosežke na področju izgradnje Evrope. Ob prejemu nagrade, ki jo podeljuje vlade italijanske avtonomne pokrajine Trento, je Pahor izrazil svojo zavezanost evropski ideji in prepričanje, da od skupne evropske prihodnosti ni boljše alternative. Poudaril je, da že od malih nog verjame v evropsko idejo in da so vse njegove aktivnosti - med katerimi je izpostavil nekaj ključnih dogodkov s Hrvaško, Italijo in Avstrijo - sodile v opus graditve skupne Evrope.

LIPICA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na tradicionalnem Posvetu direktorjev in drugih vodstvenih delavcev v zdravstvu v Lipici predstavljala plačano politiko in gibanje plač v času od leta 2008 do danes in izzive plačnega sistema v prihodnje. Eden izmed ključnih ciljev bo upoštevanje specifik posameznih delov javnega sektorja, meni.

LJUBLJANA - Svet stranke Levica je v četrtek kot kandidata stranke za vodenje ministrstva za solidarno prihodnost, ki bo ustanovljeno po uveljaviti sprememb zakona o vladi, potrdil državnega sekretarja na ministrstvu za delo Simona Maljevca. Koordinator Levice Luka Mesec tako ostaja na čelu ministrstva za delo. Novo ministrstvo bo predvidoma zaživelo januarja.

LJUBLJANA - Zakonske predloge za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje je obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS). Niti delodajalska niti sindikalna stran s predlaganimi rešitvami nista v celoti zadovoljni, je pa bilo več pripomb pričakovano slišati od predstavnikov gospodarstva. Obe strani sta ob tem pozdravili pripravljenost vlade na dialog.

LJUBLJANA - Vozni park slovenske policije je posodobljen s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili. Tako imenovane marice sta policistom slovesno predala vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

LJUBLJANA - V Sloveniji so prve primere gripe v letošnji sezoni že potrdili, a številke še niso visoke - doslej so potrdili 40 okužb. Število okužb bo po napovedih začelo rasti prihodnji mesec, kdaj bo vrh, pa je težko napovedati, zagotovo pa ne zelo hitro, je v izjavi za medije pojasnila epidemiologinja Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

LJUBLJANA - SDH delničarjem Petrola predlaga zamenjavo člana nadzornega sveta. Ti bodo tako na skupščini, sklicani za 27. december, na kateri se bodo seznanili s škodo zaradi regulacije cen energentov v letošnjem letu, odločali tudi o predlogu, da se iz nadzornega sveta odpokliče Aleksandra Zupančiča in vanj imenuje Roka Ponikvarja.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je odobrila program za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Sloveniji za obdobje 2021-2027. Skupni znesek dodeljenih sredstev za Slovenijo v naslednjih šestih letih znaša 34 milijonov evrov, od tega bo EU prispevala 24 milijonov evrov, so danes sporočili iz Bruslja.

BRDO PRI KRANJU - Slovenija in Turčija sta podpisali dogovor o nadaljnjem sodelovanju na področju kmetijstva, gozdarstva, varne hrane in varstva rastlin. Dogodka na Brdu pri Kranju sta se udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in turški kmetijski minister Vahit Kirisci, ki se mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban je ob robu obiska v Sloveniji obtožil Bruselj, da Madžarski ne da evropskih sredstev iz "političnih razlogov", kot sta protimigracijska drža njegove vlade in nasprotovanje sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Golob na vprašanje, ali Slovenija podpira odločitev Evropske komisije, da Svetu EU priporoči zamrznitev evropskih sredstev za Madžarsko, ni želel odgovoriti, saj da, ker je dober gostitelj, ne bi bilo pošteno, da bi se glede tega izjasnil pred mediji.

KREMS - Minister za obrambo Marjan Šarec se je udeležil dvodnevnega ministrskega srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (CEDC), kjer je med drugim podprl nadaljevanje sodelovanja CEDC z državami Zahodnega Balkana, ponovno obsodil rusko agresijo na Ukrajino in zatrdil, da bo Slovenija nadaljevala s podporo Kijevu. Na zasedanju je minister izrazil podporo nadaljevanju sodelovanja CEDC z državami Zahodnega Balkana z vidika ohranjanja varnosti in stabilnosti v regiji ter napredovanja regije v odnosu do članstva v EU.

RIM - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila mednarodne konference Sredozemski dialogi 2022 in nastopila na panelu z naslovom oživitev multilateralizma: Združeni narodi v času krize. Poudarila je poudarila predvsem pomen sodelovanja, dialoga in krepitve zaupanja v mednarodnih odnosih, so sporočili iz zunanjega ministrstva (MZZ). Kot je dejala, bo Slovenija, če bo izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, delovala kot pošten posrednik in zanesljiv partner z namenom krepitve zaupanja za varno prihodnost.

LJUBLJANA - Prešernovo nagrado prejmeta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Skladove nagrade pa prejmejo pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor, je na razglasitvi nagrajencev v Narodni galeriji povedal predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič. Nagrade bodo podelili na predvečer kulturnega praznika, 8. februarja, na državni proslavi, ki jo bo režiral Matjaž Farič.

KOPER - Umrl je pevec in kitarist skupine Faraoni Enzo Hrovatin, avtor in izvajalec številnih zimzelenih uspešnic, s katerimi so Faraoni večkrat slavili na festivalu Melodije morja in sonca. Med njimi so Solinar, Ti znaš, Mi ljudje smo kot morje in številne druge. Enzo Hrovatin je zaradi bolezni umrl pri 61. letu starosti.

LJUBLJANA - Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo so podelili nazive branju prijazna občina. Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, so tokrat prejele občine Kobarid, Metlika, Prebold, Rogaška Slatina in Vransko. Za nadaljnja tri leta so nazive podaljšale občine Dobrepolje, Hoče-Slivnica, Postojna, Ravne na Koroškem in Ruše ter mestne občine Celje, Maribor in Velenje.

vb/vb
© STA, 2022