Pregled - lokalne volitve 2022, 2. 12. (petek)

Ljubljana, 2. decembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v petek, 2. decembra.

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev je petek še zadnji dan volilne kampanje, ko lahko kandidati še nagovarjajo volivce. Opolnoči bo namreč nastopil volilni molk, ki bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Drugi krog je sicer potreben v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil potrebne večine za izvolitev. Med temi je šest mestnih občin.

LJUBLJANA - Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar poziva k udeležbi v drugem krogu lokalnih volitev. V izjavi za medije ob robu četrtkove podelitve priznanj najvplivnejšim pravnikom v letošnjem letu je napovedala, da si bo prizadevala za višjo udeležbo mladih na volitvah. Po njeni oceni je volilna udeležba v Sloveniji nizka. To še zlasti velja za lokalne volitve, kjer je bila volilna udeležba v prvem krogu manj kot 50-odstotna, za kar novoizvoljena predsednica republike pripisuje odgovornost tudi politiki.

LJUBLJANA - Na lokalnih volitvah doslej o županu še nikoli ni odločal žreb, so pa bili v nekaterih občinah že blizu temu. Morajo pa občinske volilne komisije po žrebu večkrat poseči za določitev članov svetov ožjih delov lokalnih skupnosti. Na letošnjih lokalnih volitvah so po neuradnih podatkih občinske volilne komisije izvedle 49 žrebov. Največ od teh v krajevnih skupnostih, kjer volijo po večinskem sistemu, in sicer 18. Na lokalnih volitvah leta 2018 pa so občinske volilne komisije po neuradnih podatkih izvedle skupno 74 žrebov.

LJUBLJANA - Ob izteku supervolilnega leta, ko so se državljani na volišča odpravili že petkrat, direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko ocenjuje, da je v tem letu tudi delo Državne volilne komisije zaznamovalo politično napeto ozračje. Kot je dejal v četrtkovi izjavi za medije, takšnih zgostitev volitev in obremenitev ne pomnijo, velik vpliv pa pripisuje tudi družbenim omrežjem.

MURSKA SOBOTA - Kandidat SD za župana Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj je na novinarski konferenci skupaj z vodjo poslanske skupine SD Janijem Prednikom, poslancem SD Damijanom Zrimom in vodjo Društva kreativne mladine Murska Sobota Markom Lenarčičem predstavil vizijo za prihodnost mladih v občini. Anželj se bo v drugem krogu županskih volitev v nedeljo pomeril s kandidatom SDS Andrejem Mešičem.

MARIBOR - Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, v katerem se bosta pomerila aktualni in nekdanji župan Saša Arsenovič in Franc Kangler, je izvršilni odbor NSi na predlog mestnega odbora NSi Maribor podprl Saša Arsenoviča za župana Mestne občine Maribor. Ob izrečeni podpori je predsednik mariborskega mestnega odbora NSi Bernard Memon dejal, da so z županom in njegovo listo v mestnem svetu sodelovali že v preteklem mandatu ter da so realizirali mnogo odličnih projektov, kar nekaj pa da jih je s strani NSi še načrtovanih in jih želijo uspešno izpeljati v naslednjih štirih letih, so sporočili iz NSi.

vpu/vpu
© STA, 2022