Pregled - svet, 2. 12. (petek)

Ljubljana, 2. decembra - Pregled dogodkov v svetu v petek, 2. decembra.

BRUSELJ - EU bo zgornjo mejo za ceno ruske nafte postavila pri 60 dolarjev za 159-litrski sod in s tem podprla dogovor v okviru skupine G7, v kateri sodeluje. Od prihodnjega tedna bo namreč prepovedan uvoz večine ruske surove nafte v EU, izjema bo veljala za nafto, dobavljeno po naftovodih. Ceni, postavljeni pri 60 dolarjih za sod nafte, je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila ta nižja. A je v pogajanjih popustila in ukrep uradno podpira. Ta bo uradno objavljen ta konec tedna.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban je obtožil Bruselj, da Madžarski ne da evropskih sredstev iz "političnih razlogov", kot sta protimigracijska drža njegove vlade in nasprotovanje sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Evropska komisija je v sredo Svetu EU priporočila zamrznitev 7,5 milijard evrov evropskih sredstev za Madžarsko, ker ne izpolnjuje svojih zavez glede izpolnjevanja evropskih standardov pravne države.

KIJEV - Od začetka ruske invazije februarja je bilo ubitih od 10.000 do 13.000 ukrajinskih vojakov, je v četrtek zvečer sporočil pomočnik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihajlo Podoljak. Kot je zatrdil, to potrjujejo uradni podatki generalštaba ukrajinske vojske.

BERLIN/MOSKVA - Nemški kancler Olaf Scholz je ruskega predsednika Vladimirja Putina v telefonskem pogovoru glede na navedbe Berlina pozval k iskanju diplomatskih rešitev za končanje vojne v Ukrajini, vključno z umikom vojske. Putin je medtem v pogovoru Ukrajini očital nepripravljenost na pogajanja, za kar naj bi bile krive dobave orožja z Zahoda. V pogovoru, ki je trajal eno uro, je Scholz po njegovih besedah tudi obsodil zlasti ruske zračne napade na civilno infrastrukturo in izpostavil odločenost Nemčije v podpori Ukrajini pri zagotavljanju zmogljivosti za obrambo pred rusko agresijo. Putin je bil medtem v pogovoru glede na navedbe Kremlja kritičen do zahodnih držav, vključno z Nemčijo, ki da so destruktivne, ker Ukrajini pošiljajo orožje in urijo ukrajinske vojake.

KIJEV - Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo, je v četrtek sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poudaril, da mora Ukrajina svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju. Ukrajinska obveščevalna služba SBU je medtem izvedla več preiskav samostanov in cerkva Moskovskega patriarhata na zahodu države.

KIJEV/MADRID - Več ukrajinskih diplomatskih predstavništev v tujini je na svoj naslov prejelo pakete z živalskimi očmi, nekatera pa so bila deležna groženj in tarča vandalizma, je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Olega Nikolenka naj bi bila večina pošiljk poslanih iz Evrope. Pakete s krvavo vsebino naj bi prejela ukrajinska veleposlaništva na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem, Hrvaškem in v Italiji ter trije konzulati Ukrajine na Češkem, Poljskem in v Italiji. Poleg tega naj bi do incidentov prišlo tudi pred stanovanjem ukrajinskega veleposlanika v Vatikanu in na veleposlaništvih v Kazahstanu in ZDA.

LONDON - Okoli 200 milijonov ameriških dolarjev vredno superjahto proruskega ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki so jo zaplenili na Hrvaškem, bo Ukrajina prodala na dražbi, je poročal britanski časnik Guardian. Ukrajinska vlada je sporočila, da je hrvaško sodišče razsodilo, da je treba lastništvo 92,5 metra dolge jahte Royal Romance oligarha Medvedčuka, za katerega zaradi povezav z Moskvo veljajo zahodne sankcije, prenesti na ukrajinsko agencijo Arma, ki je pristojna za iskanje in upravljanje z lastnino, ki je bila pridobljena s korupcijo.

RIM - Nova skrajno desna italijanska vlada je v četrtek sprejela odlok o podaljšanju dobave orožja Ukrajini do 31. decembra 2023. S tem uradni Rim nadaljuje politiko podpore Kijevu, ki jo je vodila prejšnja vlada. Parlament ima sedaj 60 dni časa, da odlok potrdi.

RIM - Obvezno cepljenje proti covidu-19 za določene poklice, kot so zdravstveni delavci, učitelji in pripadniki oboroženih sil, ki ga je vlada v Rimu uvedla lansko leto, ter suspenz z dela za tiste, ki tega ne izpolnjujejo, je skladno z zakoni in ustavo, je v četrtek odločilo italijansko ustavno sodišče. V četrtek je pred ustavnim sodiščem demonstriralo nekaj nasprotnikov cepljenja, ki so se pripeljali iz vse Italije.

RIM/MILANO/TRST - V Italiji je potekala splošna stavka, h kateri je pozvalo več sindikatov. Pod sloganom "Orožje dol, plače gor" zaposleni v javnem sektorju od zdravstva do šolstva, v javnem prevozu in nekaterih tovarnah nasprotujejo ukrepom vlade, predvidenim v proračunu, in med drugim zahtevajo uskladitev plač z inflacijo.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je v četrtek napovedal, da se prihodnji teden v Tirani ne bo udeležil vrha EU-Zahodni Balkan. Razlog je odziv Bruslja na imenovanje novega kosovskega ministra za skupnosti in vračanje. Po pogovoru z evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem pa je danes dejal, da bo o udeležbi še razmislil.

LONDON - Britanski premier Rishi Sunak in njegov albanski kolega Edi Rama sta se v četrtek dogovorila, da bosta skupaj naredila več za zajezitev velikega števila Albancev, ki se v čolnih podajajo prek Rokavskega preliva v Združeno kraljestvo. Gre za največjo posamezno skupino med rekordnim številom migrantov, s katerim se sooča London.

ŽENEVA - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozdravila odločitev Pekinga, da po protestih za odpravo strogih protikoronskih ukrepov in za več političnih svoboščin, ki so v državi izbruhnili minulo nedeljo, nekoliko sprosti omejitve za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

NEAPELJ - Na italijanskem otoku Ischia, ki ga je v soboto med neurjem prizadel zemeljski plaz, so zaradi napovedi močnega deževja oblasti odredile evakuacijo več kot tisoč ljudi z ogroženih območij v mestu Casamicciola. Danes naj bi na otoku padlo do 50 milimetrov dežja, potem ko ga je v soboto padlo 100 milimetrov, je sporočila civilna zaščita.

SPLIT - Blizu Splita so v četrtek popoldne prijeli 29-letnika, ki je bil na begu od srede, ko je v središču tega hrvaškega mesta s svojim avtomobilom trčil v 20-letnega prometnega policista, ki se je do četrtka v splitskem kliničnem centru boril za življenje. Sedaj je stabilen, a še vedno na oddelku za intenzivno nego.

akt/akt
© STA, 2022