Pregled - svet, 28. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 28. novembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 28. novembra.

PEKING/ŽENEVA - Združeni narodi so v luči demonstracij na Kitajskem tamkajšnje oblasti pozvali k spoštovanju pravic protestnikov, ob okrepljenih varnostnih ukrepih pa danes iz države ne poročajo o novih večernih shodih, potem ko so v zadnjih dneh protesti potekali po številnih večjih mestih, tudi v Pekingu in Šanghaju. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) se je medtem odzvala na kitajsko "nevzdržno zastraševanje" novinarjev njenih članic.

KIJEV - Zunanji ministri Estonije, Finske, Islandije, Latvije, Litve, Norveške in Švedske so skupaj obiskali Ukrajino, da bi izrazili solidarnost s to državo in njenimi prebivalci. Šlo je za najštevilčnejšo delegacijo na visoki ravni, ki je obiskala Kijev, odkar se je februarja začela ruska invazija.

MOSKVA - Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev se je sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pri čemer sta po javnih nesoglasjih glede invazije na Ukrajino ponovno potrdila pomen zgodovinskih vezi med državama. Prek video povezave sta predsednika nagovorila tudi udeležence medvladnega gospodarskega foruma v ruskem mestu Orenburg blizu meje s Kazahstanom.

MOSKVA - Rusija je sporočila, da prelaga dolgo pričakovane pogovore o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem z ZDA, ki naj bi v prihodnjih dneh potekali v egiptovskem Kairu. Pogovori pristojnega odbora glede pogodbe Start naj bi bili po navedbah Moskve preloženi na kasnejši datum, pri čemer podrobnosti niso navedli. Ob tem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov sporočil tudi, da ruska vojska ne načrtuje skorajšnjega umika iz zasedene jedrske elektrarne v Zaporožju na jugovzhodu Ukrajine.

MINSK - Zaprtemu beloruskemu aktivistu Alesu Bjaljackemu, enemu od dobitnikov letošnje Nobelove nagrade za mir, grozi do 12 let zapora zaradi tihotapljenja, je sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna). Obtožen je tihotapljenja denarja v Belorusijo za domnevno financiranje tamkajšnjih opozicijskih skupin.

BRUSELJ - Na zasedanju ministrov držav članic EU, pristojnih za razvojno sodelovanje, so se udeleženci strinjali, da Ukrajina zaradi zimskih razmer potrebuje takojšnjo pomoč. Poudarili so tudi pomen popravila kritične infrastrukture, je po zasedanju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

BRUSELJ - Države članice Evropske unije so kršenje sankcij proti Rusiji dodale na seznam kaznivih dejanj EU. To je konec maja predlagala Evropska komisija, ki je tedaj v luči ruske agresije na Ukrajino predstavila tudi predlog direktive za zaplembo premoženja tistim, ki bi kršili evropske sankcije.

BRUSELJ - Ministri za izobraževanje EU so se dogovorili o ukrepih za izboljšanje šolskega uspeha otrok po vsej EU. Cilj ukrepov je zmanjšati delež tistih, ki predčasno opustijo izobraževanje, kot tudi zmanjšanje neuspešnosti pri branju, matematiki in naravoslovju. Poudarili so tudi pomen dobrega počutja v digitalnem izobraževanju.

BRUSELJ - Evropska komisija v posodobljenem priporočilu o poklicnih boleznih državam članicam EU priporoča, da covid-19 priznajo kot poklicno bolezen, če se z njo okužijo delavci na področju preprečevanja bolezni ali, v primeru pandemije, v sektorjih, kjer pride do izbruha in kjer je dokazano tveganje okužbe, so sporočili iz Bruslja.

BRUSELJ - Svet EU je potrdil novo evropsko direktivo o varnosti omrežij in informacijskih sistemov, katere cilj je odpraviti razlike v izvajanju ukrepov za kibernetsko varnost v posameznih članicah EU. Direktiva bo v prihodnjih dneh vpisana v uradni list EU, države članice pa bodo od začetka veljavnosti direktive imele na voljo 21 mesecev, da določbe vključijo v svoje nacionalno pravo.

FRANKFURT - Inflacija v območju z evrom še ni dosegla vrha, je v Evropskem parlamentu ocenila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Napovedala je nadaljnje zviševanje obrestnih mer, kar ostaja glavno orodje ECB za boj z inflacijo.

HAAG - Evropski policijski urad Europol je sporočil, da je razbil ogromen mamilarski superkartel, ki je nadzoroval tretjino evropske trgovine s kokainom. V okviru operacije, v kateri je sodelovalo več držav, so zasegli več kot 30 ton drog, aretiranih pa je bilo 49 ljudi.

BUFFALO - 19-letni Payton Gendron je priznal krivdo za rasistično motivirani strelski napad na trgovino v Buffalu v ameriški zvezni državi New York, kar pomeni, da bo preostanek svojega življenja preživel v zaporu. Gendron je maja s polavtomatsko puško vstopil v trgovino in ubil deset ljudi, tri pa ranil.

HONOLULU - Na Havajih je po skoraj 40 letih mirovanja izbruhnil vulkan Mauna Loa, je sporočil ameriški inštitut za geologijo (USGS) in dodal, da je do izbruha prišlo ob 11. uri po srednjeevropskem času. Izbruh je bil omejen zgolj na krater Moku'aweoweo, kar pomeni, da za zdaj za bližnje kraje ni nobene nevarnosti.

MOGADIŠ - V terorističnem napadu islamistične skupine Al Šabab na hotel Villa Rose v somalijski prestolnici Mogadiš je bilo ubitih osem civilistov, je sporočila tamkajšnja policija. Varnostne sile so po skoraj 21 urah zaključile operacijo proti napadalcem, je povedal tiskovni predstavnik policije Sadik Dudiše. Pri tem so ubile vseh šest napadalcev.

ISLAMABAD - Pakistanski talibani so sporočili, da so preklicali premirje, o katerem so se z vlado v Islamabadu dogovorili junija. Krhko premirje je bilo v minulih mesecih večkrat kršeno. Talibani so svojim borcem ukazali, naj izvajajo napade po vsej državi. Od leta 2010 so bili v veliki meri pregnani iz Pakistana v sosednji Afganistan, vendar so po vrnitvi afganistanskih talibanov na oblast znova opogumljeni pri svojem delovanju.

lkr/akt/jb/msc/sg/blm/rpe/rbi/rp/mc/lkr
© STA, 2022