Pregled - lokalne volitve 2022, 28. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 28. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v ponedeljek, 28. novembra.

CELJE - V drugem krogu županskih volitev v Celju se bosta pomerila dolgoletni župan Bojan Šrot, ki so mu volivci v prvem krogu namenili 46,9 odstotka glasov, in Matija Kovač, ki je prejel 33,1 odstotka. Šrot je pred nedeljskim dvobojem izrazil prepričanje, da je v 24 letih dokazal, da zna voditi občino. Kot je še dejal kandidat Celjske županove liste, je dokazal, da dela strokovno, predano, s srcem, predvsem pa, da ima veliko znanja, izkušenj in idej. Kovač pa je pred drugim krogom izrazil prepričanje, da si Celjanke in Celjani zaslužijo alternativo. Kot je dodal, verjame v zmago. Poraženec prvega kroga volitev Uroš Lesjak iz Gibanja Svoboda je v drugem krogu napovedal podporo Kovaču, podprl ga je tudi Sandi Sendelbah z Liste Za Celje. V SLS in SDS pa so se v drugem krogu odločili podpreti Šrota.

KRŠKO - V Mestni občini Krško, kjer sta se v drugi krog županskih volitev uvrstila kandidata s podpisi volivcev, Dušan Šiško, ki je v prvem krogu dobil skoraj četrtino glasov, in Janez Kerin, ki jih je zbral skoraj petino, predvolilna kampanja še naprej poteka mirno in spoštljivo. V Krškem pred drugim krogom doslej niso pripravili dodatnih predstavitev, sta se pa Šiško in Kerin se z dokaj enotnimi mnenji na kratko soočila v oddaji nacionalne televizije. Zagotovila sta tudi pripravljenost na sodelovanje. Šišku sta podporo v drugem krogu napovedala tekmeca iz prvega kroga: Janja Starc, ki je kandidirala s podpisi volivcev, in kandidat SLS s podporo NSi Iztok Starc. Starčeva ga podpira, ker se strinja z njegovim pogledom na razvoj gospodarstva v občini. Starc pa ga osebno podpira, ker meni, da ima Šiško več raznovrstnih in političnih izkušenj.

MOKRONOG - V občini Mokronog - Trebelno se bosta v drugem krogu volitev pomerila aktualni župan Anton Maver, ki je v prvem krogu prejel 46,5 odstotka glasov, in njegov nekdanji podpornik, podžupan Franc Glušič, ki jih je prejel 42,6 odstotka. Oba kandidirata s podpisi volivcev. Prvi si želi predvsem nadaljevati dosedanje delo in zastavljene projekte, drugi pa meni, da so v občini potrebne spremembe. 73-letni Maver med nalogami, ki ga čakajo, če bo vnovič izvoljen, izpostavlja zagotavljanje dodatnih zmogljivosti vrtcev, nadaljnji razvoj cestne infrastrukture in oskrbe z vodo ter zagotavljanje dodatnih možnosti za gradnjo. Mavrov protikandidat, 53-letni Glušič poleg gradnje cest in prijaznejše občine izpostavlja še obuditev družbenega življenja. Napoveduje racionalizacijo občinskega proračuna, predvsem pa politiko brez delitev na naše in vaše.

TREBNJE - V Trebnjem se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila dolgoletni župan in kandidat s podpisi volivcev Alojzij Kastelic ter kandidatka trebanjske liste Drot - za razvoj Mateja Povhe. Glede na to, da je Povhetova v prvem krogu zbrala skoraj polovico glasov, je Kastelic ocenil, da je po štirih mandatih verjetno prišel čas za odhod. Predvolilno kampanjo je sicer Kastelic ocenil za presenetljivo mirno. Potem ko je Povhetova v prvem krogu zbrala dobrih 49 odstotkov glasov - medtem ko jih je sam zbral slabih 22 odstotkov, pa se je pred drugim krogom nekoliko odmaknil od tekme za županski stol, pravi. Tudi Povhetova, ki pričakuje zmago, je predvolilno kampanjo ocenila za mirno. Bila je uspešna in na kulturni ravni, navkljub visoki podpori v prvem krogu pa tudi pred drugim krogom nadaljuje delo, je dejala.

LOGATEC - V Logatcu se bo v drugem krogu županskih volitev aktualni župan Berto Menard pomeril z dolgoletnim direktorjem Grand hotela Union Bogdanom Lipovškom. Oba sta pred drugim krogom optimistična. 68-letni Menard, ki kandidira s podpisi volivcev, pričakuje, da bodo volivci prepoznali njegovo dosedanje delo in načrte. Med ključnimi izpostavlja ureditev prometa v Gorenjem Logatcu, nadaljevanje projekta izgradnje Narodnega doma in knjižnice Logatec ter Športnega parka Hotedršica. 69-letni Menardov protikandidat Lipovšek, ki prav tako kandidira s podpisi volivcev, kot svojo prednost izpostavlja, da nima političnih botrov. Kot vodilo pa si je zadal vključevanje občanov v odločanje. Meni, da v občini potrebujejo širok družbeni dogovor glede prihodnosti.

KANAL - V Kanalu ob Soči se obeta napet drugi krog županskih volitev, saj sta se aktualna županja Tina Gerbec iz vrst SD in nestrankarski kandidat Miha Stegel že v prvem oba zelo približala 50 odstotkom, medtem ko je kandidat SDS Ermin Hvalica prejel le nekaj več kot pet odstotkov. Če bo aktualni županji uspelo priti do drugega mandata, obljublja nadaljevanje začetih projektov, pri čemer zagovarja enakomeren razvoj celotne občine. Med projekti, ki že potekajo, v programu omenja področje vodooskrbe, na področju cestne infrastrukture pa skorajšnji začetek gradnje obvoznice. Za Stegela, ki je znan tudi zaradi prizadevanj za ureditev oskrbe z vodo v Anhovem in Desklah, slednje ostaja ena od prioritet. Glavno razliko z aktualno županjo vidi tudi v odnosu do Salonita, kjer se sam zavzema za zaščito okolja.

mo/mo
© STA, 2022