Pregled - Slovenija, 28. 11. (ponedeljek)

Ljubljana, 28. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 28. novembra.

LJUBLJANA - Okrajne volilne komisije so ugotavljale izide glasovanja na referendumih o spremembah zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS po pošti iz Slovenije, ki jih bodo prištele k nedeljskim rezultatom. Glede na razliko med za in proti ni pričakovati, da bi lahko to spremenilo rezultat. Po delnih neuradnih rezultatih je na nedeljskem glasovanju spremembe zakona o vladi podprlo 56,65 odstotka volivcev, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi 62,23 odstotka, novelo zakona o RTVS pa 62,8 odstotka volivcev. Državna volilna komisija pa bo v četrtek med drugim odločala o skrajšanju roka za sprejetje poročila o izidu referendumskega glasovanja. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju večinsko podprli zakone o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi, zato izračun zavrnitvenega kvoruma ni več relevanten za izid glasovanja.

LJUBLJANA - DZ je z glasovi poslancev Svobode, SD in Levice potrdil novelo zakona o dohodnini, ki bo ustavila postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravila nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino, se s 1. januarjem 2023 tako ne bo zvišala na 5500 evrov, kot je določeno zdaj, pač pa le na 5000 evrov. Nadaljnja postopna zvišanja na 7500 evrov do leta 2025 se ob tem odpravljajo. Poslanci SDS so danes glasovali proti, v NSi so se vzdržali.

ZAGREB - Predsednik republike Borut Pahor je začel svoj dvodnevni obisk na Hrvaškem, ki je zadnji obisk v tujini v njegovem predsedniškem mandatu. Sestal se je s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Odnose med državama sta oba predsednika ocenila kot odlične in se strinjala, da sta k temu prispevala tudi sama. Pahor se je popoldne srečal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem, obisk pa bo v torek med drugim nadaljeval z udeležbo na poslovnem dogodku s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki.

KIJEV - Obrambni minister Marjan Šarec je na povabilo ukrajinskega ministra za obrambo Oleksija Reznikova skupaj z delegacijo obiskal Ukrajino, so sporočili z ministrstva za obrambo. Šarec je ukrajinskemu kolegu prenesel izraze podpore in poudaril, da bo Slovenija tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih.

LJUBLJANA - Izbrisani termini zdravstvenih storitev niso bili izbrisani zaradi napake v centralnem sistemu eNaročanja, pač pa zaradi napak pri izvajalcih, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot so pojasnili za STA, se odpoved neizkoriščenih terminov izvaja še naprej, in sicer v skladu z zakonodajo in na zahtevo ministrstva za zdravje

LJUBLJANA - Na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani so se z začudenjem odzvali na izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, ki je v oceni nedeljskih referendumov razmere v Sloveniji primerjal s tistimi v Nemčiji leta 1933. Na nemškem veleposlaništvu so v sporočilu za medije navedli nekaj dejstev iz nemške zgodovine, ob tem pa poudarili, da Slovenija kot del EU, kjer lahko vsakdo glasuje brez pritiska in strahu, nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933.

LJUBLJANA - Sindikat delavcev trgovine Slovenije je s predstavniki trgovskih družb po več mesecih pogajanj uspel doseči dogovor glede postavljenih zahtev po višjih plačah. To pomeni, da stavke, ki je konec minulega tedna visela v zraku, ne bo, je potrdil generalni sekretar sindikata Ladi Rožič. Podrobnosti o izkupičku pogajanj bodo znane v torek.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo ponovno zagnali v začetku decembra, so povedali v Tešu. Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra. S premogom je treba varčevati zaradi ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje in posledic prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zavrglo zahtevi sindikatov policistov za presojo ustavnosti določb novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, po katerih je policistom na vodilnih položajih z uveljavitvijo zakona prenehal položaj. Kot ugotavlja ustavno sodišče, so določbe v vmesnem času prenehale veljati. O zadevi tako sodišče vsebinsko ni presojalo.

LJUBLJANA - Podpora vladi je v novembrski anketi Mediane za POP TV rekordna, saj Golobovo vlado podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, kar je največ od njenega oblikovanja, nasprotuje pa ji skoraj 30 odstotkov. Med strankami ima najvišjo podporo Golobovo Gibanje Svoboda, ki bi ga obkrožil vsak tretji anketiranec, SDS pa vsak peti.

LJUBLJANA - Po mnenju računskega sodišča so bili dve pristojni ministrstvi in tri institucije v obdobju med letoma 2018 in 2021 delno učinkoviti na področju vseživljenjskega učenja. Zaposleni v Sloveniji imajo slabše in manj vzpodbudne okoliščine za ohranjanje in razvoj spretnosti, kot je to značilno za večino evropskih držav, so zapisali v reviziji.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) bo na prošnjo ukrajinske strani Ukrajini namenilo 370.000 evrov humanitarne pomoči za nakup reševalnega vozila za prevoz prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, so sporočili z ministrstva. Dodali so, da bo vozilo v celoti opremljeno v skladu z mednarodnimi standardi.

LJUBLJANA - S posebno projekcijo v Kinodvoru, ki predstavlja filmski program po izboru letošnje festivalske žirije, se je začel 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo. Osrednji program festivala predstavljajo trije tekmovalni programi: glavni tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. V vseh treh programih so zastopani tudi slovenski avtorji.

mo/mo
© STA, 2022