Pregled - Slovenija, 27. 11. (nedelja)

Ljubljana, 27. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 27. novembra.

LJUBLJANA - Volivci so na referendumih prepričljivo potrdili uveljavitev zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Po delnih neuradnih izidih je zakon o RTVS dobil okoli 62,6 odstotka glasov, zakon o dolgotrajni oskrbi okoli 62,1 odstotka, zakon o vladi pa okoli 56,5 odstotka udeležencev. Volilna udeležba je bila po še nepopolnih podatkih približno 42-odstotna.

LJUBLJANA - Predstavniki vladne koalicije so zadovoljni z izidi referendumov. Po mnenju predsednika vlade in Gibanja Svoboda Roberta Goloba je to jasno sporočili politiki, da ni izvoljena, da blokira delo državo, ampak da dela v korist državljanov. Upa, da opozicija teh zakonov ne bo ponovno zaustavljala. Po mnenju predsednice SD Tanje Fajon je sporočilo ljudi, da koalicija in vlada uživata zelo močno zaupanje in da bodo s še večjim zagonom delali naprej. Čas bi bil, da tudi opozicija sprejme, da ni čas za blokade, ampak da bi lahko sodelovali pri dobrih zakonih, je dodala. Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da so volivci vladi podelili zaupnico, opoziciji pa nezaupnico. Na vprašanje, ali bo ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ali pa bo minister za solidarno prihodnost, je Mesec odgovoril, da je to v rokah stranke Levica. Organi stranke morajo do petka sporočiti imena ministrov, ki bodo imenovani.

LJUBLJANA - V SDS so v odzivih na izide referendumov ocenili, da so bili volivci zavedeni. Kot je dejal poslanec SDS Branko Grims "močno dvomi, da so se ljudje v celoti zavedali vsebine svojih odločitev". Predstavniki SDS so rezultate referendumov spremljajo na sedežu stranke, ni pa prišel predsednik stranke Janez Janša. Ta je na Twitterju menil, da so ljudje glasovali "za" misleč, da s tem branijo svoje pravice. Predsednik NSi Matej Tonin pa je zapisal, da je izid referendumov jasen, a da so bile vsebinske dileme potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša. Po Toninovem mnenju je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej.

LJUBLJANA - Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS je pozdravil podporo zakonu o RTVS na referendumu. Kot so zapisali, so državljani tako jasno pokazali pričakovanje, da se politika umakne iz javnega medijskega servisa. Po 190 dneh, odkar so začeli stavko, je to nova potrditev, da javnost želi profesionalen, avtonomen in kakovosten javni medij, brez cenzure in brez političnih diktatov programskih vsebin na javni RTV, so dodali. Slovenci so na referendumu o noveli zakona o RTVS pokazali, da so skupnost, ki ne prenaša zla in političnega prevzema neodvisnih organov, pa je poudarila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Od vlade pričakuje, da bo zaščitila delavce na RTV, saj ne pričakuje, da bi se razmere tam uredile v kratkem času. Generalno vodstvo RTVS je v odzivu napovedalo, da si bodo še naprej prizadevali ohraniti zaupanje javnosti. RTVS po njihovih navedbah ostaja zvesta svojemu poslanstvu, verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti. Nevladne organizacije, ki so se vključile v referendumsko kampanjo o noveli zakona o RTVS, pa so vodstvo RTVS pozvale k odstopu.

LJUBLJANA - Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je ob potrditvi novele zakona o RTVS na referendumu napovedal, da se bo po objavi zakona v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče. Rezultate je sicer komentiral kot pričakovane.

PIRAN - Ob koncu 39. piranskih dnevov arhitekture so v soboto podelili nagrado in priznanja ter odprli razstavo. Za mednarodno nagrado piranesi je bilo nominiranih 50 projektov iz 11 evropskih držav. Žirija jo je dodelila arhitektom iz ateljeja Medprostor za nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika in začasni lapidarij v Žički kartuziji.

LJUBLJANA - S prvo adventno nedeljo se je začel adventni čas, s katerim se kristjani pripravljajo na božič. V tem času naj bi z molitvijo, branjem Svetega pisma in dobrimi deli poglobili svojo vero in se tako pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Najbolj značilno znamenje za ta čas je adventni venec.

np/np
© STA, 2022