Pregled - svet, 27. 11. (nedelja)

Ljubljana, 27. novembra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 27. novembra.

NEAPELJ - Italijanski reševalci na otoku Ischia blizu Neaplja so po sobotnih plazovih zabeležili šest smrtnih žrtev, iskanje več pogrešanih oseb pa še vedno poteka. Med smrtnimi žrtvami sta dve ženski, 5-letna deklica, novorojenček in upokojenec, ene osebe pa še niso identificirali. Italijanska vlada je medtem sprostila približno dva milijona evrov za obnovo prizadetih območij, za kar bo zadolžila posebnega komisarja.

KRIVOJ ROG/DNIPROPETROVSK - Ukrajinska mesta Krivoj Rog, Herson, Nikopol in Dnipropetrovsk so bila ponovno tarča ruskih raketnih in topniških napadov. Ruske sile so v mestu Krivoj Rog po navedbah guvernerja te regije Valentina Rezničenka uničile "objekt prometne infrastrukture," pred kratkim osvobojeno mesto Herson pa se prav tako znova sooča s hudimi napadi.

KIJEV - Štiri dni po uničujočem napadu na električno infrastrukturo v Kijevu je bila skoraj v celotnem mestu ponovno vzpostavljena oskrba z električno energijo, je sporočila vojaška uprava v ukrajinski prestolnici. Kljub temu bi lahko zaradi velikega povpraševanja prišlo do lokalnih izpadov elektrike, čeprav večina storitev trenutno deluje normalno.

BERLIN - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pohvalil nemško podporo Ukrajini in dejal, da Nemčija z dobavami orožja rešuje življenja Ukrajincev. "Močna podpora Nemčije je odločilna," je še dejal Stoltenberg, ki bo čez dva dni vodil srečanje zunanjih ministrov Nata v Bukarešti. Dodal je, da se ruski predsednik Vladimir Putin na neuspehe ruske vojske odziva "z vse večjo brutalnostjo", in opozoril na napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo pred prihajajočo zimo.

VATIKAN - Papež Frančišek je med molitvijo v Vatikanu obsodil nedavne napade na Bližnjem vzhodu in izrazil bližino ukrajinskemu ljudstvu. Romarje na Trgu svetega Petra je opozoril, da "nasilje ubija prihodnost in ogrožja upanje na mir," zbrane pa pozval k molitvam za matere in družine umrlih. Poklonil se je tudi žrtvam sobotnega incidenta na italijanskem otoku Ischia.

PEKING/ŠANGHAJ - Več sto protestnikov je na ulicah Pekinga in Šanghaja izražalo nezadovoljstvo s kitajsko strategijo preprečevanja širjenja novega koronavirusa s popolnimi zaprtji družbe. Protestniki so se v Pekingu zbrali na univerzi Tsinghua, študentom so se pridružili tudi prebivalci mesta. V Šanghaju naj bi prišlo tudi do spopadov s policijo, do protestov pa je prišlo tudi v nekaterih drugih mestih na Kitajskem.

PJONGJANG - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v soboto dejal, da je končni cilj Severne Koreje postati najmočnejša jedrska sila na svetu. Kim je ob tem v soboto nagradil več deset uradnikov, znanstvenikov in vojaških uslužbencev, ki so sodelovali pri nedavnem preizkusu nove vrste medcelinske balistične rakete (ICBM) hwasong-17. Znova je bila z njim tudi hčerka Kim Chu-ae, s katero se je v javnosti prvič pojavil minuli petek.

TEHERAN - Iranske oblasti so aretirale nečakinjo vrhovnega vodje ajatole Alija Hameneja Farideh Moradhani, potem ko je objavila videoposnetek, v katerem je oblasti pod vodstvom njenega strica opisala kot "morilski režim, ki ubija otroke". Njen brat Mahmud Moradhani je na Twitterju zapisal, da so jo aretirali v sredo, ko je na poziv prišla v urad tožilca.

lkr/jhl/lkr
© STA, 2022