Pregled - Slovenija, 27. 11. (nedelja)

Ljubljana, 27. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 27. novembra.

LJUBLJANA - Potekali so referendumi o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Po okoli četrtini preštetih glasov kaže na potrditev vseh treh zakonov. Zakonu o RTVS se obeta okoli 60,3 odstotka glasov, zakonu o dolgotrajni oskrbi okoli 59,8 odstotka, zakonu o vladi pa okoli 54,1 odstotka. Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 16. ure glasovalo 466.516 volilnih upravičencev oziroma 27,5 odstotka. Najvišjo, 30-odstotno udeležbo, so zabeležili v volilni enoti Ljubljana, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je bila 25,4-odstotna. Za zavrnitev zakonov na referendumu je sicer potreben kvorum, ki glede na zadnje podatke o številu volivcev znaša 338.869 volivcev.

PIRAN - Ob koncu 39. piranskih dnevov arhitekture so v soboto podelili nagrado in priznanja ter odprli razstavo. Za mednarodno nagrado piranesi je bilo nominiranih 50 projektov iz 11 evropskih držav. Žirija jo je dodelila arhitektom iz ateljeja Medprostor za nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika in začasni lapidarij v Žički kartuziji.

LJUBLJANA - S prvo adventno nedeljo se je začel adventni čas, s katerim se kristjani pripravljajo na božič. V tem času naj bi z molitvijo, branjem Svetega pisma in dobrimi deli poglobili svojo vero in se tako pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Najbolj značilno znamenje za ta čas je adventni venec.

np/np
© STA, 2022