Pregled - Slovenija, 23. 11. (sreda)

Ljubljana, 23. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 23. november.

LJUBLJANA - Danes in v četrtek bodo potekale volitve v državni svet. Najprej so danes na volilnih zborih odločili o 22 predstavnikih lokalnih interesov, v četrtek pa bodo še o 18 predstavnikih funkcionalnih interesov, torej delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev ter negospodarskih dejavnosti. Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v državni svet. Prepričani so, da jim na volitvah državnega svetnika, ki zastopa samostojne poklice, ni bila zagotovljena enakopravna obravnava.

LJUBLJANA - Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so dopoldne nadaljevali pogajanja o plačah. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič sta s potekom zadovoljna in pričakujeta, da bi se lahko pogajanja zaključila prihodnjo sredo.

LJUBLJANA - DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti. Poraba bo leta 2023 s 16,69 milijarde evrov najvišja doslej, nato se bo nekoliko znižala. Vlada je za to leto oblikovala visoko rezervo, iz katere bo financirala ukrepi za blažitev posledic energetske krize in draginje. Tudi zato se bo primanjkljaj z načrtovanih letošnjih približno dveh milijard evrov zvišal na 3,3 milijarde evrov. Leto pozneje naj bi se ustavil pri 1,7 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ob iztekanju leta delodajalce pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja, torej 13. plače, božičnice ali letne nagrade.

LJUBLJANA - Podjetja so letos res dobro poslovala, je pa zelo negotovo, kakšne bodo razmere prihodnje leto, saj med drugim še ni rešitve glede cen energije, so opozorili na zaključnem dogodku prvega Festivala podjetništva, ki ga je organiziral SBC. Poudarjali so sicer, da lahko podjetniški način razmišljanja državi zagotovi blaginjo.

LJUBLJANA/STRASBOURG - Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odgovoru na pismo skupine evroposlancev o zaskrbljujočem stanju na javni RTV sporočil, da proti novinarjem niso bile sprejete sankcije, ki bi jih lahko dojemali kot pritisk. "To je provladna propaganda," pa je v torek dejal drugi naslovnik pisma poslancev, direktor televizije Uroš Urbanija. Člani neformalne delovne skupine za medije Evropskega parlamenta so v torek v pismu vodstvu RTV Slovenija izrazili "zaskrbljenost zaradi nenehnega slabšanja delovnih razmer novinarjev" na javni radioteleviziji.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije se je v torek popoldne seznanil s potekom pogajanj z vladno stranjo. Po oceni Fidesove pogajalske skupine so pogajanja na mrtvi točki. Če do prihodnjega torka dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

LJUBLJANA - Slovenija obeležuje državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Predsednik vlade Robert Golob je ob dnevu poudaril, da Maister ni bil le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je - če sploh, je poudaril Golob. Po Sloveniji se bo zvrstilo več slovesnosti ob prazniku, ki sicer ni dela prost dan, v predsedniški palači je potekal dan odprtih vrat.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je o računovodskih izkazih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) za leto 2020 izreklo pozitivno mnenje. O pravilnosti poslovanja v tem letu pa mu je izreklo mnenje s pridržkom. Od zavoda je zahtevalo predložitev odzivnega poročila.

LJUBLJANA - Glasbenik, pevec, avtor besedil in prvi mož skupine Orlek Vlado Poredoš je 34. dobitnik nagrade Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala, da "Poredoš kot ustvarjalec izžareva neizmeren optimizem, ki ga z lahkoto prenaša na občinstvo". Podelitev nagrade bo v oddaji Nedeljsko popoldne.

ap/bst/akt/zc/kb/tv/mc/apo/mde/tz/da/pse/gm/vi/bdo/av/ap
© STA, 2022