Pregled - lokalne volitve 2022, 23. 11. (sreda)

Ljubljana, 23. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v sredo, 23. novembra.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je sprejela odločitev o razpisu drugega kroga županskih volitev v 47 občinah, kjer nihče od kandidatov v nedeljo ni prejel večine glasov volivk in volivcev. Za drugi krog županskih volitev, ki bo 4. decembra, je DVK danes sprejela tudi rokovnih volilnih opravil.

LJUBLJANA/MARIBOR/CELJE/KRANJ - Po preštetju glasov za lokalne volitve, ki so prišli po pošti, je prišlo do manjših sprememb v sestavi mestnih svetov. Nekaj višja je tudi volilna udeležba, ki je na ravni države dosegla 47,63 odstotka, je razvidno iz objavljenih podatkov občinskih volilnih komisij. V Mariboru je po vnosu podatkov o preferenčnih glasovih sprememba v sestavi mestnega sveta. Mandat svetnika NSi je namreč dobil Zdravko Luketič, ki je zbral 111 preferenčnih glasov in tako prehitel dva pred sabo na kandidatni listi NSi, tudi županskega kandidata Bernarda Memona. V Celju se je po preštetju vseh glasovnic spremenilo število mandatov Gibanja Svoboda in SLS. Gibanje Svoboda, ki mu je sprva kazalo na sedem mandatov, jih je dobilo osem, SLS, ki ji je kazalo na dva mandata, pa enega. Ponekod se je rahlo spremenil tudi delež glasov županskih kandidatov.

GORJE - Županski kandidat Janez Poklukar, ki je na nedeljskih volitvah v občini Gorje za 21 glasov zaostal za aktualnim županom Petrom Torkarjem, se je po tistem, ko je gorjanska občinska volilna komisija zavrnila ugovor, odločil, da ne bo vztrajal pri razveljavitvi volitev. Tako se na odločitev volilne komisije ne bo pritožil. Po njegovih besedah sedaj ni čas za delitev Gorjancev, temveč je čas za povezovanje in čim prejšnji začetek dela. Pri tem verjame, da bodo z listo, ki je dobila največ mest v občinskem svetu, znali sodelovati tudi z županom Torkarjem.

apo/apo
© STA, 2022