Pregled - svet, 23. 11. (sreda)

Ljubljana, 23. novembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 23. novembra.

KIJEV/ZAPOROŽJE/SEVASTOPOL/WASHINGTON - Kijev je bil znova tarča ruskih raketnih napadov, v katerih so bili ubite najmanj trije ljudje, najmanj šest pa je ranjenih. Poškodovana je tudi tamkajšnja energetska infrastruktura, zaradi česar je v mestu prišlo do izpadov elektrike. O izpadih električnega toka sicer poročajo iz več ukrajinskih mest in tudi iz skoraj polovice sosednje Moldavije. Po ruskih napadih so bile iz električnega omrežja izključene vse tri jedrske elektrarne v Ukrajini, ki so še pod nadzorom Kijeva. V delih Ukrajine je motena tudi oskrba z vodo. V napadu na porodnišnico v mestu Vilniansk v južni ukrajinski regiji Zaporožje pa je ubit novorojenček. ZDA so medtem Ukrajini namenile dodatnih 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči.

RICHMOND - V strelskem napadu v torek pozno zvečer v trgovini Walmart v ameriški zvezni državi Virginija je umrlo sedem ljudi, vključno z napadalcem, je sporočila policija. Napadalec si je po dejanju sodil sam, so navedli. Gre za drugo množično streljanje v ZDA v zadnjih štirih dneh, do katerega je prišlo v času priprav na praznovanje zahvalnega dne. Streljanje je med drugim obsodil ameriški predsednik Joe Biden, ki ga je označil kot "še eno grozljivo in nesmiselno dejanje nasilja".

JERUZALEM - Na avtobusnih postajališčih na širšem območju Jeruzalema sta odjeknili eksploziji, v katerih je bilo po navedbah policije ranjenih najmanj 14 ljudi, od tega več huje, ena oseba pa je umrla. Izraelske oblasti ocenjujejo, da je šlo za usklajena napada, iskanje osumljencev pa je v teku. Napada je pozdravila palestinska islamistična skupina Hamas, ki pa odgovornosti zanju ni prevzela. Predsednik vlade v odhodu Jair Lapid pa naj bi se opoldne po lokalnem času sestal z najvišjimi predstavniki izraelske policije in vojske.

LONDON - Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu je soglasno odločilo, da škotska vlada ne sme izvesti referenduma o neodvisnosti brez privolitve vlade v Londonu. S tem je pritrdilo argumentom britanske vlade, ki nasprotuje načrtom regionalne vlade v Edinburghu, da tak referendum izvede 19. oktobra prihodnje leto. Po odločitvi je škotska premierka Nicola Sturgeon izrazila razočaranje. Britanski premier Rishi Sunak pa je odločitev, ki jo je označil za "jasno in dokončno", pozdravil.

BRUSELJ/PRIŠTINA/BEOGRAD - Posebni odposlanec EU za dialog Beograda in Prištine Miroslav Lajčak se je v iskanju rešitve za vprašanje registrskih tablic na Kosovu sešel z glavnima pogajalcema obeh strani. Ob srečanju s Petrom Petkovićem in Besnikom Bisljimijem je izrazil upanje, da bodo v Bruslju našli rešitev za umiritev napetosti na Kosovu. Lajčak se je s pogajalcema Beograda in Prištine sešel pred koncem preloženega roka za izrekanje glob lastnikom avtomobilov s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu, ki se izteče v četrtek.

STRASBOURG - Spletna stran Evropskega parlamenta je bila tarča hekerskega napada, je prek Twitterja sporočila predsednica parlamenta Roberta Metsola in dodala, da je odgovornost za napad prevzela "prokremeljska skupina". Napad se je zgodil kmalu po tem, ko so evroposlanci sprejeli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija, ki sicer ni pravno zavezujoča, je bila sprejeta s 494 glasovi za, medtem ko je 58 poslancev glasovalo proti, 44 pa je bilo vzdržanih.

STRASBOURG - Poslanci Evropskega parlamenta so na plenarnem zasedanju obravnavali upravljanje migracijskih tokov v Evropo. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je v uvodu izpostavil, da se je število prihodov v EU letos drastično povečalo, in poudaril potrebo po zagotavljanju skupnih, vzdržnih, celovitih in dolgoročnih rešitev, saj da "ne moremo še naprej prehajati od krize do krize in reševati eno ladjo za drugo". Vodja EPP Manfred Weber je posvaril, da smo na robu naslednje večje migrantske krize, vodja skupine S&D Iratxe Garcia Perez je izpostavila potrebo po enotnosti, sodelovanju in solidarnosti pri upravljanju migracij, vodja skupine Renew Stephane Sejourne pa je dodal, da je ob solidarnosti ključna tudi odgovornost.

STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel dogovor o proračunu EU za naslednje leto. Glavni cilj sprememb je bilo zagotavljanje dodatnih sredstev za ublažitev posledic vojne v Ukrajini, reševanje energetske krize in učinkovitejše naslavljanje procesa okrevanja po pandemiji. Poslanci so posebej glasovali tudi o predlogu sprememb, ki med drugim vsebuje krepitev mehanizma EU na področju civilne zaščite in dodatne ukrepe za odpravo posledic ruske vojne v Ukrajini. Dodatna sredstva je dobil tudi program Erasmus+ s 120 milijoni evrov za podporo študentom in učiteljem iz Ukrajine, odobrenih je tudi dodatnih 150 milijonov evrov za humanitarno pomoč in 36,5 milijona evrov za sklad za azil, migracije in integracijo.

ZAGREB/RIGA - Avstrija bo na glasovanju o širitvi schengna glasovala posebej za Hrvaško ter posebej za Bolgarijo in Romunijo, je na svojem prvem uradnem obisku na Hrvaškem napovedal avstrijski kancler Karl Nehammer. Hrvaški premier Andrej Plenković je obljubil, da se bo Hrvaška po vstopu v schengen zavzela za krepitev nadzora na zunanjih mejah EU. "Podprli bomo Hrvaško v schengnu, a bomo v tem pogledu zelo kritični do Romunije in Bolgarije," je dejal Nehammer. Romunski predsednik Klaus Johannis je v odzivu ob robu obiska v Latviji izpostavil, da v Romuniji "ni nenadzorovanega pritoka migrantov in ga nikoli ni bilo".

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v torek doživel nov poraz na vrhovnem sodišču, ki je odločilo, da ima kongresni odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev pravico do vpogleda v njegove davčne napovedi. To je že tretji poraz Trumpa na vrhovnem sodišču v letošnjem letu. Oktobra sodišče ni želelo posredovati v preiskavi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel iz Bele hiše po odhodu z oblasti. Januarja pa sodišče ni blokiralo predaje dokumentov s strani Nacionalnih arhivov kongresnemu odboru, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja lani.

ERBIL/DAMASK/ANKARA - Iranska revolucionarna garda (IRGC) je v torek že drugi dan zapored napadala položaje kurdskih skupin na severu Iraka. Po navedbah kurdskih oblasti so bili napadi usmerjeni na dve območji v okolici glavnega mesta avtonomne regije Kurdistan Erbil in istoimenske province. Žrtev naj ne bi bilo. Turčija pa je v dosedanjem poteku misije proti kurdskim silam na severu Sirije zadela 471 tarč in "nevtralizirala 254 teroristov," je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar. Po navedbah enega od poveljnikov delno kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF) je turški brezpilotni letalnik zadel kurdske borce znotraj ruskega oporišča.

PARIZ - Evropska vesoljska agencija (Esa) je sprejela proračun v višini skoraj 17 milijard evrov za prihodnja tri leta. Gre za občutno povečanje sredstev, a še vedno pod zahtevanih 18,5 milijarde evrov. Evropska vesoljska agencija (Esa) je ob koncu dvodnevnega zasedanja ministrov 22 članic agencije tudi predstavila pet novih astronavtov, ki so bili izbrani izmed 22.500 prijavljenih. Novo generacijo evropskih astronavtov sestavljajo Francozinja Sophie Adenot, Španec Pablo Alvarez Fernandez, Britanka Rosemary Coogan, Belgijec Raphael Liegeois in Švicar Marco Sieber.

PEKING - V okolici največje tovarne pametnih telefonov iphone na Kitajskem, ki je v lasti tajvanskega podjetja Foxconn, so izbruhnili nasilni protesti. Zaposleni v tovarni so se spopadli z varnostnim osebjem, razlog pa naj bi bili strogi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19.

LONDON - Britanski kralj Karel III. je kot prvega tujega voditelja na državniškem obisku sprejel predsednika Južne Afrike Cyrila Ramaphoso. Ob začetku dvodnevnega obiska je Ramaphosa nagovoril britanske poslance in pozval k vzpostavitvi sklada za pomoč revnejšim državam pri spopadanju s posledicami globalnega segrevanja.

BRASILIA - Stranka odhajajočega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara je v torek, tri tedne po predsedniških volitvah, na višje volilno sodišče vložila zahtevo po razveljavitvi velikega dela rezultatov glasovanja. Po njihovi oceni namreč okoli 60 odstotkov naprav za elektronsko glasovanje ni pravilno delovalo. Če bi glasovnice iz nepravilno delujočih naprav razveljavili, bi po oceni stranke na volitvah namesto Luiza Inacia Lule da Silva zmagal Bolsonaro.

ISTANBUL - Severozahod Turčije je stresel močan potres z magnitudo 6,1. Po prvih poročilih smrtnih žrtev ni terjal, je pa bilo po zadnjih podatkih turških medijev poškodovanih najmanj 80 ljudi. Žarišče potresa je bilo približno 170 kilometrov vzhodno od Istanbula, največjega mesta v Turčiji, kjer so tresenje tal tudi močno čutili.

mc/jav/akt/lkr/spo/msc/rbi/vr/zc/vb/mlj/kb/rp/sg/tib/mc
© STA, 2022