Pregled - referendumi 2022, 16. 11. (sreda)

Ljubljana, 16. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTVS, v sredo, 16. novembra.

LJUBLJANA - Volivci, ki jim je bila odvzeta prostost, so bili sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo, lahko okrajni volilni komisiji še danes sporočijo, da želijo na referendumih v nedeljo, 27. novembra, glasovati po pošti. Na referendumih o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija lahko na enak način glasujejo tudi invalidi, ki to sporočijo pristojni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Invalidi lahko glasujejo po pošti tudi stalno, če to sporočijo Državni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je ob robu obiska na SAZU komentiral tudi osnutek novega zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot je dejal, gre za delovno različico zakona, s katero želi ministrstvo za zdravje spodbuditi razpravo o prihodnji ureditvi dolgotrajne oskrbe. Odkar je bil sprožen postopek za zakonodajni referendum o vladni noveli zakona o dolgotrajni oskrbi, so se namreč pojavili različni pogledi, kako naj se pristopi k urejanju dolgotrajne oskrbe. Napovedal je, da se bo stranka Gibanje Svoboda zelo intenzivno vključila v referendumsko kampanjo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje je v zvezi z udeležbo generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreja Graha Whatmougha v organiziranju referendumske kampanje o zakonu o RTVS ocenilo, da obstaja podlaga za obstoj okoliščin možnega nasprotja interesov. Sindikat novinarjev Slovenije pričakuje, da se bo Grah Whatmough umaknil iz organiziranja kampanje.

LJUBLJANA - V okviru referendumske kampanje ZA javno RTV je na novinarski konferenci Inštituta 8. marec med drugim sodeloval tudi nekdanji direktor RTVS Igor Kadunc. Poudaril je pomembnost omejitve vpliva politike na javni medij in vrnitev mnogih ukinjenih oddaj. Predstavniki inštituta pa so opozorili, da bo za zmago na referendumu štel vsak glas, in spomnili, da bo predčasno glasovanje potekalo med 22. in 24. novembrom.

NOVO LJUBLJANA - Društvo novinarjev Slovenije je pred referendumom o RTVS organiziralo javno debato RTV je ZAkon - dopisništva so ZAkon. Na njej so izpostavili pomen dopisnikov oziroma verodostojne informacije, preverjene na terenu. Dopisnike doma in v tujini so opredelili kot temelj kateregakoli medija. Spregovorili so še o pomenu javne radiotelevizije in usposobljenih novinarskih kadrov ter o zakonu o RTVS in opozarjali na škodljivo dogajanje na TVS v zadnjih mesecih.

LJUBLJANA - V kampanjo pred referendumom o spremembah zakona o vladi se je vključilo 10 organizatorjev. Nasprotniki zakona so predvsem proti večjemu številu ministrov v primerjavi s sedanjim. Zagovorniki zakona pa večinoma poudarjajo, da se ima vsakokratna vlada pravico organizirati, kot želi, ter da bodo ministrstva vitkejša in operativnejša, so odgovorili na vprašanja v STA soočenju.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je v okviru referendumske kampanje ZA javno RTV v Kinu Šiška v Ljubljani pripravil Večer resničnih zgodb o RTV. Na njem so med drugim sodelovali novinarji Radiotelevizije Slovenija Igor E. Bergant, Orianna Girotto, Vesna Pfeiffer, Andrej Karoli, Elena Batista, Dejan Koban, Mateja Pevec, Špela Kožar, Seku Conde, Zvezdan Martič in Manica Janežič Ambrožič.

jes/apo/jes
© STA, 2022