Pregled - svet, 16. 11. (sreda)

Ljubljana, 16. novembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 16. novembra.

VARŠAVA/BRUSELJ/KIJEV - Na vzhod Poljske je v torek zvečer sredi ruskega obstreljevanja Ukrajine na skladišče z žitom padla raketa in ubila dva človeka. Potem ko je Kijev sprva s prstom pokazal na Moskvo, Poljska pa je razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil, so se svetovni voditelji odzvali zadržano in pozivali k preiskavi. Rusija je zatrdila, da je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe. Glede na navedbe ameriških virov in zveze Nato gredo v tej smeri tudi prve ugotovitve preiskave. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da pri incidentu ni znakov, da je šlo za nameren napad ali da Rusija pripravlja napad na katero od članic zveze Nato. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem vztraja, da je bila raketa, ki je v torek padla na ozemlje Poljske, ruska, Kijev pa zahteva takojšen dostop do kraja, kamor je padla raketa.

MIAMI - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi v torek v skladu s pričakovanji napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA. V ognjevitem, uro dolgem govoru je Trump hvalil svoje dosežke in ostro kritiziral svojega naslednika Joeja Bidna. Demokrate je označil za poražence nedavnih vmesnih volitev.

BALI - Voditelji članic skupine vodilnih svetovnih gospodarstev (G20) so ob koncu dvodnevnega srečanja na indonezijskem otoku Bali sprejeli skupno izjavo, v kateri je med drugim zapisano, da večina članic G20 odločno obsoja vojno v Ukrajini. Kljub razhajanjem so deklaracijo sprejele vse države G20, vključno z Rusijo. Izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi svetovne prehranske varnosti.

CAPE CANAVERAL - Potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa večkrat preložila izstrelitev rakete novega lunarnega programa Artemis, so jo vendarle uspešno izstrelili. Nasa je tako na pot proti Luni poslala najmočnejšo raketo doslej, ki bo v okviru misije Artemis v vesolje ponesla modul Orion, ki bo obkrožil Luno, v prihodnjih misijah pa naj bi tja ponesla tudi ljudi.

BRUSELJ - Skrajni čas je, da Hrvaška, Bolgarija in Romunija postanejo članice schengenskega območja, je poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Po njenih besedah namreč izpolnjujejo vse pogoje, na vstop pa je pripravljeno tudi schengensko območje.

SARAJEVO - Zaprisegli so novi člani predsedstva Bosne in Hercegovine, ki so osvojili mandate na splošnih volitvah 2. oktobra. Prva predsednica predsedstva BiH bo po sistemu osemmesečne etnične rotacije predstavnica Srbov Željka Cvijanović. Poleg Cvijanović, ki je prva ženska v tričlanskem predsedstvu BiH, sta kot člana predsedstva prisegla še Denis Bečirović iz vrst Srbov in Željko Komšić iz vrst Hrvatov. Druge ravni oblasti v BiH še nimajo novega vodstva.

BEOGRAD - Voditelji Srbije, Madžarske in Avstrije so podpisali memorandum o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam. Po besedah avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja je sporazum z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem podpisal, ker da je azilni sistem EU neučinkovit. Kot je dejal Nehammer, sta članici EU Avstrija in Madžarska s tem poslali "jasen signal Bruslju", da je Srbija zaupanja vreden partner.

KIJEV - Dan po obsežnih ruskih raketnih napadih na ukrajinsko elektroenergetsko omrežje se je v vseh regijah v državi ponovno sprožil alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov. Ukrajinske oblasti so v torek poročale, da so ruske sile nad Ukrajino izstrelile približno sto raket, približno deset milijonov Ukrajincev je ostalo brez elektrike.

ATENE - Iran je izpustil grška tankerja, ki ju je zasegel maja letos kot povračilni ukrep na zaseg tankerja z iransko nafto, ki ga je mesec prej izvedla Grčija. S tem so se končala večmesečna pogajanja, ki jih je v Teheranu sklenilo grško trgovsko pomorsko ministrstvo, so sporočili iz Aten. Iranski helikopterski desant na tankerja, ki sta plula pod grško zastavo, je maja sprožila poteza Grčije, ki je aprila v bližini Aten zasegla tanker, ki je plul pod rusko zastavo in prevažal iransko nafto.

MOSKVA - Rusko gospodarstvo je skoraj devet mesecev po začetku ruske invazije na Ukrajino zdrsnilo v recesijo. Bruto domači proizvod se je v tretjem četrtletju skrčil za štiri odstotke, je v prvi oceni gibanja gospodarske dejavnosti zapisal ruski statistični urad Rosstat. Za okoli štiri odstotke se je gospodarstvo skrčilo tudi v drugem trimesečju. Krčenje ruskega gospodarstva v tretjem četrtletju je bilo sicer manjše od napovedi analitikov. Ti so ocenjevali, da bo padec 4,5-odstoten.

BALI - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil prepričanje, da bo sporazum o izvozu žita čez Črno morje, ki se izteče v soboto, ostal v veljavi. Po njegovi oceni namreč glede tega "ni nobenega problema". Ob tem je napovedal, da se bo po vrnitvi z Balija, kjer se trenutno mudi na vrhu G20, sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

LONDON - Velika Britanija je oktobra zabeležila dodatno pospešitev inflacije. Na medletni ravni je dosegla 11,1 odstotka, s tem pa se je zavihtela na novo rekordno visoko raven v več kot 40 letih. Vsesplošna draginjska kriza na Otoku se tako nadaljuje.

WASHINGTON - Ameriški spletni velikan Google se je v torek strinjal, da bo 40 ameriškim zveznim državam, ki so ga nameravale tožiti zaradi nezakonitega sledenja telefonom posameznih uporabnikov, plačal 391,5 milijona dolarjev poravnave z obljubo, da takšnih reči ne bo več počel.

PARIZ - Še en nekdanji francoski nadškof je priznal "neprimerna dejanja" z mlado odraslo žensko pred več desetletji. Gre še novo razkritje v nizu spolnih škandalov, ki pretresajo francosko rimskokatoliško cerkev. 81-letni Jean-Pierre Grallet je v izjavi izrazil obžalovanje za svoja dejanja v 80. letih prejšnjega stoletja. Kot je dejal, je skrenil s prave poti in dodal, da je prizadeto žensko prosil odpuščanja. Da je ta prijavila dejanje, je izvedel lani poleti.

ISTANBUL - Sodišče v Istanbulu je spornega islamskega televizijskega evangelista Adnana Oktarja, ki se je obdajal s pomanjkljivo oblečenimi ženskami, na ponovljenem sojenju zaradi spolnih zločinov in drugih kaznivih dejanj obsodilo na 8658 let zapora.

RIM - Italijanska policija je aretirala štiri redovnice iz cerkvene ustanove za otroke na južnem otoku Ischia zaradi nasilja nad mladoletniki. Po navedbah policije so nasilje izvajale vodja ustanove in še tri redovnice. Ena od njih je bila že obsojena na zaporno kazen, ostalim trem pa so prepovedali vstop v deželo Kampanija, v katero spada otok.

mc/spo/vr/akt/rpe/tib/mrn/blm/vb/zc/mc
© STA, 2022