Pregled - šport, 15. 11. (torek)

Ljubljana, 15. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 15. novembra.

KAMNIK - Odbojkarice kamniškega Calcita Volleyja so izgubile prvo tekmo tretjega, odločilnega kroga kvalifikacij lige prvakinj. V domači dvorani so morale priznati premoč španski ekipi Tenerife La Laguna, ki po velikem preobratu zmagala s 3:2 (-16, -21, 17, 20, 12). Povratna tekma bo naslednji četrtek v Španiji.

LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so v tekmi 19. kroga lige ICEHL izgubili z Asiagom z 1:2 (0:1, 1:1, 0:0).

LJUBLJANA - Eden od treh kandidatov za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Sodržnik; zdajšnji Bogdan Gabrovec se letos poslavlja s položaja, je danes z izjavami o nepoštenih kampanjah tekmecev in vodstva OKS razburkal športno sceno. Gabrovec obtožb ni želel komentirati, odzval pa se je Tomaž Barada, ki prav tako meri na predsedniški položaj. Na današnji novinarski konferenci je Sodržnik ponovil trditve o vročem dogajanju pred volitvami za predsednika OKS. "Pričakoval sem, da bo volilna kampanja dostojna, a doslej ni bilo tako," je ocenil. Pri tem je pokazal na svoja protikandidata. "Obsojam in obžalujem neetično ravnanje preostalih dveh kandidatov, saj na terenu prihaja tudi do groženj, da bo kdo izgubil službo, kar je bilo najbolj opazno pri občinskih volitvah za predstavnike OKS na skupščini," je zatrdil Sodržnik. Kot je dejal Barada na današnji gala prireditvi Fundacije Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij, ima on povsem čisto vest glede svoje kampanje. "Jaz lahko rečem, da imam čisto, čisto vest, nobene žal besede nisem rekel proti Sodržniku in je tudi ne bom. Sodržnik je še vedno moj kolega iz ekipe, torej podpredsednik OKS," je dejal Barada. Ob robu gala prireditve se vprašanju o umazanih predvolilnih igrah tako ni mogel izogniti niti Gabrovec, ki pa je dejal, da volitev novega predsednika OKS ne bo komentiral.

LJUBLJANA - Nekdanja smučarska šampionka Tina Maze je kot ambasadorka programa Botrstvo v športu na gala prireditvi Fundacije Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij taktirko predala kolesarskemu asu, Primožu Rogliču. Ta bo prvi obraz akcije za pomoč mladim športnikom v 2023. Roglič tako prevzema ambasadorstvo za leto 2023. Tina Maze, ki se je izkazala tudi kot voditeljica prireditve, je za dražbo v pomoč mladim slovenskim športnikom namenila 14 artiklov iz svoje bogate kariere, v kateri je osvojila štiri olimpijske kolajne, od tega dve zlati. Slovenska smučarska junakinja je bila izjemna ambasadorka projekta, saj so skupno zbrali kar 135.000 evrov. Na današnji prireditvi, ki se je je udeležila tudi nova slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, je "dobrodelno žogo" predala svojemu nasledniku, ki še okreva po operaciji rame. Pri tem ga je izzvala, da jo bo moral kot pravi športnik skušati preseči pri zbiranju pomoči.

LJUBLJANA - Na evropskem prvenstvu v rokometu za ženske, ki ga gostijo Slovenija, Črna gora in Severna Makedonija, sta danes znani še dve polfinalistki. Z zmagama sta si prvo in drugo mesto v skupini II v Skopju zagotovili Francija in Črna gora. Prva je z 29:21 premagal Nemčijo, druga pa s 35:34 Romunijo. Francija bo v polfinalu v petek igrala z drugo ekipo skupine iz Ljubljane. Tam ima teoretične možnosti za preboj v polfinale tudi še Slovenija, medtem ko Norveška že ima vozovnico za polfinale.

TORINO - Prvi nosilec zaključnega teniškega turnirja ATP v Torino, Španec Rafael Nadal je v skupini A zabeležil še drugi poraz. S 6:3 in 6:4 ga je premagal Kanadčan Felix Auger-Aliassime, ker pa mu ni šel na roko niti izid drugega dvoboja skupine, je že izgubil vse možnosti, da prvič v karieri turnir dobi.
To tudi pomeni, da ob koncu sezone ne bo postal prvi igralec sveta, na prvem mestu računalniške lestvice bo ostal njegov mlajši rojak Carlos Alcaraz, ki v Torinu zaradi poškodbe ne igra.

BALI - Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je pozval Rusijo in Ukrajino, naj med svetovnim prvenstvom v Katarju skleneta enomesečno premirje. Na vrhu skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev na Baliju je dejal, da je mundial "edinstvena platforma" za mir. Infantino je opozoril, da bo prvenstvo pred televizijskimi zasloni spremljalo približno pet milijard ljudi, torej več kot polovica človeštva.

CALGARY - Slovenski as Anže Kopitar je z Los Angeles Kings osmič v sezoni severnoameriške hokejske lige NHL izgubil. Tokrat je bila od kraljev boljša ekipa Calgary Flames, ki je na domačem ledu slavila s 6:5. Hrušičan se je vpisal med strelce, ko je zadel za 4:6.

tb/ic/zza/jz/am/alz/ic
© STA, 2022