Pregled - lokalne volitve 2022, 15. 11. (torek)

Ljubljana, 15. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v torek, 15. novembra.

LJUBLJANA - Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v teh dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Za razliko od predsedniških ali parlamentarnih volitev predčasno glasovanje na lokalnih volitvah ne poteka nujno tri dni, ampak lahko tudi manj, odvisno od posamezne občine. Kdaj lahko volivci predčasno glasujejo, določijo občine samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe.

LJUBLJANA - Pred prihajajočimi lokalnimi volitvami se je k izvedbi participativnega proračuna v primeru izvolitve zavezalo 116 kandidatk in kandidatov za županska mesta, v kampanji "Kje je participativni proračun?" ugotavljajo na inštitutu Danes je nov dan. Kot pravijo, gre za eno najpomembnejših oblik neposrednega vključevanja javnosti v delo lokalne samouprave, ki prinaša številne prednosti, zato k uvedbi pozivajo vse občine. V iztekajočem se mandatu je obljubo izpolnilo 24 od 56 županj in županov, skupno pa je participativni proračun izvedlo 39 občin.

LJUBLJANA - V Zboru za republiko so pred lokalnimi volitvami v Ljubljani opozorili na spornost ravnanj župana Zorana Jankovića, ki se poteguje za nov mandat. Med drugim opozarjajo na sodne postopke, v katerih se je znašel, nasprotovanje pokopu ižanskih Romov, uničevanje kulturne dediščine v Ljubljani ter domnevno razpihovanje nestrpnosti in sovraštva. Kot pravijo, se Janković v zgodovino mesta ne bo zapisal samo po trajanju svoje oblasti, ampak predvsem po popolni odsotnosti osebne morale, politične higiene ter osebne in splošne kulture.

LJUBLJANA - Lista SD si bo v ljubljanskem mestnem svetu prizadevala za več vlaganj v javni zdravstveni sistem in več sredstev za stanovanja. Okrepili bi skrb za starejše in oskrbo na domu omogočili vsem, ki jo potrebujejo. Zavzemajo se tudi za brezplačen javni prevoz za mlade in starejše, je povedal nosilec liste Marko Koprivc.

MARIBOR - Gibanje Svoboda je opozorilo na napako na glasovnici za volitve članov mestnega sveta Mestne občine Maribor. Na glasovnici namreč pred Gibanjem Svoboda ni bilo izžrebane številke 13, temveč 12 kot pri predhodni listi SLS in Naša dežela. V mestni volilni komisiji so napako nato odpravili. Na ministrstvu za javno upravo na vprašanje, ali bi bilo treba volitve ponoviti, odgovarjajo, da bo morala volilna komisija oceniti, ali gre za napako takšne vrste, da bi lahko vplivala na rezultat glasovanja.

KRANJ - Kandidat za župana Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je v sklopu predvolilne kampanje sodeloval na številnih dogodkih. Med drugim se je udeležil posveta o invazivnih tujerodnih vrstah na Gorenjskem, podelitve diplom Nove univerze in predstavitve knjige Andreja Štremflja v Stolp Škrlovec v Kranju.

NOVO MESTO - V Mestni občini Novo mesto, kjer se bo z županom Gregorjem Macedonijem, ki občino vodi zadnja dva mandata, na nedeljskih volitvah pomeril le kandidat SD Srečko Vovko, kampanja za zdaj poteka nevpadljivo. Za razliko od Macedonija, ki se pred volitvami pojavlja predvsem ob pogostih odprtjih novih občinskih pridobitev, je tekmec tih in manj opazen.

GORNJA RADGONA - Kandidata Gibanja Svoboda za župana občine Gornja Radgona Marjan Žula in za župana občine Radenci Toni Žitko sta se srečala z državno sekretarko na ministrstvu za infrastrukturo Alenko Bratušek. Skupaj so obiskali Leopoldov sejem v Gornji Radgoni, sledila je predstavitev problematike s področja prometa v prostorih Mladinskega centra ter ogled železniške in začasne avtobusne postaje in vožnja po cesti od Gornje Radgone do Spodnjih Ivanjc.

NOVA GORICA - Kandidat SD za župana Mestne občine Nova Gorice Tomaž Horvat se je v okviru pogovornih druženj Klepet s Tomažem v volilni pisarni SD na Bevkovem trgu v Novi Gorici pogovarjal z ministrom za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandrom Jevškom.

PTUJ - V organizaciji časnika Večer so se soočili kandidati za ptujskega župana. V ospredju so bile najpomembnejše teme v mestu, kot je gradnja obvoznice, oživitev mestnega jedra in ureditev prostorov za arheološko zbirko mesta. Večerova anketa je veliko prednost napovedala aktualni županji Nuški Gajšek, ki bi lahko kljub konkurenci kar sedmih protikandidatov zmagala že v prvem krogu, pri čemer bi ji glas dali trije od štirih vprašanih volivcev.

PTUJ - Svoj program je predstavila Lista za Ptuj je naš, ki je imela v tem mandatu enega svetnika, Alena Iljevca, ta pa je nosilec liste tudi na teh volitvah. V naslednjih štirih letih so njihovi glavni cilji povezani z ureditvijo gospodarjenja z mestnimi gozdovi in parka s podzemno garažno hišo na območju nekdanjega Koteksa. Mestni avtobus bi uvedli v vse četrti, uredili bi tudi parkirišče pod gradom. Njihova rdeča nit ostajajo boj za zeleno mesto, medgeneracijsko sodelovanje in uravnotežen razvoj občine. Svojega županskega kandidata nimajo, v prvem krogu pa ne bodo podprli nobenega od sedmih.

SOLKAN/NOVA GORICA - Predsednik stranke Vesna Uroš Macerl je v Solkanu izrazil podporo aktualnemu županu Nove Gorice Klemnu Miklaviču, ki se poteguje za nov mandat.

DOMŽALE - Aktualni župan Domžal Toni Dragar se po 16 letih poslavlja od županovanja. Volivce bodo za njegovo nasledstvo poskušali prepričati Matej Oražem, Fani Rožič Novak, Boštjan Deželak, nekdanja podžupanja Renata Kosec s svojo listo, Tadeja Savnik in Miroslav Šinkovec.

LJUTOMER - Za položaj župana oziroma županje občine Ljutomer se potegujejo zdravnica Jasminka Dukić s podporo DeSUS, Bojana Gošnjak, ki jo je podprlo Gibanje Svoboda, Ciril Magdič, za katerim stoji SD, ter sedanja županja Olga Karba, ki tudi tokrat nastopa s podporo volivcev.

TRŽIČ - Občina Tržič bo na prihajajočih volitvah dobila novega župana. Za župansko funkcijo se bodo po odhodu dolgoletnega župana Boruta Sajovica v poslanske klopi pomerili trije kandidati. To so nekdanji direktor občinske uprave Drago Zadnikar, predsednik Turističnega društva Plac Peter Miklič in gostinec Samo Dolhar.

POSTOJNA/PIVKA - V notranjskih občinah Postojna in Pivka ne bo prišlo do zamenjave na županskem mestu. V obeh je namreč le po en županski kandidat, to sta zdajšnja župana Igor Marentič v Postojni in Robert Smrdelj v Pivki.

ILIRSKA BISTRICA - Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc se poteguje za četrti mandat, in sicer s podporo skupine volivcev. Pred tremi leti je bil izključen iz stranke SD, a je ohranil podporo v občinskem svetu, saj so iz stranke izstopili tudi vsi njeni občinski svetniki. Njegovi tekmeci so Dušan Grbec (SDS), Andrej Černigoj (NSi) in Gregor Kovačič (s podporo volivcev).

RADOVLJICA - Radovljičani bodo enako kot pred štirimi leti tudi tokrat izbirali med petimi županskimi kandidati. Med njimi je aktualni župan Ciril Globočnik, ki enako kot Vojka Jesenko kandidira s podpisi volivcev. Kandidirajo pa še Tomaž Grohar (SNS), Janez Waland (Resni.ca) in Renata Zadnikar (SD).

DRAVOGRAD - Kandidat za župana Občine Dravograd in dosedanji podžupan Anton Preksavec, ki je kandidaturo vložil s podpisi volivcev, bo na lokalnih volitvah nastopil tudi s podporo dveh največjih političnih strank, Gibanjem Svoboda in SDS. Preksavec si želi, da tudi v novem občinskem svetu pokažejo, da znajo preseči politične razlike in da si želijo povezovanja in skupnega dela za napredek celotne lokalne skupnosti. Preksavec, ki ima štiri protikandidate, na lokalnih volitvah sicer nastopa z listo, ki se imenuje Enotna lista Anton Preksavec, Ferdo Abraham in Marko Kogelnik.

IDRIJA - Občinski odbor SD je v Idriji pripravil osrednjo prireditev SD v občini Idrija pred lokalnimi volitvami. Na njej je kot osrednji gost nastopil minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek, kandidat SD za župana občine Idrija Branko Lapajne pa je predstavil svoj program. Če bo izvoljen, bo deloval v skladu z načeli poslovne odličnosti ter ekipno, ker verjame v uspešnost skupnih prizadevanj za isti cilj, poudarja.

RAVNE NA KOROŠKEM - Na dogodku, ki so ga naslovili Pridi se GIBAT! SVOBODNO. so v središču mesta predstavili program in kandidate Gibanja Svoboda za občinske svetnike v Občini Ravne na Koroškem. Na prvo mesto vizije razvoja občine so postavili vključevanje civilne družbe v procese odločanja. V program so med drugim zapisali zavzemanje za zeleni preboj, lokalno samooskrbo in urbanizem po meri ljudi. Prizadevali si bodo za participativni proračun, občinske štipendije, stanovanja za mlade in revitalizacijo podeželskih naselij.

ANKARAN - Programska skupina Radi imamo Ankaran je sporočila, da se v zadnjih dneh v Ankaranu sistematično pojavljajo sporočila, ki bodisi v obliki tiskovin bodisi v elektronski obliki širijo različne vsebine za diskreditacijo nekaterih prebivalcev lokalne skupnosti Ankarana. Cilj širjenja sporočil je politični, njihov namen pa je vplivati na volilno razpoloženje v Ankaranu in s tem na volilni izid letošnjih lokalnih volitev, opozarjajo.

ako/gm/vpu/np
© STA, 2022