Pregled - svet, 15. 11. (torek)

Ljubljana, 15. novembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 15. novembra.

BALI - Začetek vrha skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) so zaznamovale obsodbe vojne v Ukrajini in pozivi k miru. Voditelje je nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je moral soočiti s številnimi kritikami na račun Rusije, v odgovor pa dejal, da je Ukrajina tista, ki blokira pogajanja o končanju konflikta ter Zahod obtožil "politizacije" sklepne izjave po vrhu G20. Lavrov se je ob robu vrha srečal s kitajskim kolegom Wang Yijem in zatrdil, da Rusija in Kitajska ohranjata "vseobsegajoče partnerstvo in strateško sodelovanje".

KIJEV - Ruske sile so na cilje v Ukrajini po navedbah Kijeva izstrelile približno sto raket. O napadih so poročali iz Kijeva ter regij Odesa, Čerkasi, Kirovograd, Hmelnicki, Harkov in Dnepropetrovsk. Glavna tarča so bili objekti kritične infrastrukture. Po navedbah Kijeva gre za najbolj obsežne napade na energetsko infrastrukturo od začetka vojne. Brez električne energije je ostalo več kot sedem milijonov gospodinjstev. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev.

VARŠAVA - Poljski premier Mateusz Morawiecki je sklical izredno sejo vladnega odbora za nacionalno varnost zaradi sicer še nepotrjenih poročil, da naj bi ruske rakete zadele kmetijo v poljski vasi blizu ukrajinske meje in pri tem ubile dve osebi, poroča BBC.

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o proračunu za leto 2023, ki se osredotoča na glavne politične prioritete unije. Proračun je težak 186,6 milijarde evrov v obveznostih, kar glede na letošnjega predstavlja 1,1-odstotno rast, so sporočili iz Bruslja. Za nepredvidljive potrebe bo znotraj proračuna v okviru večletnega finančnega okvira 2021-2027 na voljo 400 milijonov evrov. Parlament in Svetu EU imata zdaj 14 dni časa, da formalno potrdita dosežen dogovor. Svet EU ga bo po pričakovanjih potrdil 22. novembra.

NEW YORK - Svetovno prebivalstvo je preseglo simbolično mejo osem milijard ljudi, je razvidno iz števca, objavljenega na spletni strani Sklada ZN za prebivalstvo (UNFPA). Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres poudaril, da je mejnik priložnost, da proslavimo različnost in napredek, obenem pa razmislimo o odgovornosti človeštva za planet.

PARIZ - Francija je zavrnila prošnje za azil 44 od 234 migrantov, ki jih je ladja Ocean Viking rešila v Sredozemskem morju. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je napovedal, da bo Francija teh 44 ljudi vrnila v države njihovega izvora, ko bo to dopuščalo njihovo zdravstveno stanje. Dodal je, da bi lahko izgnali še katerega od migrantov, saj nekatere prošnje za azil še preučujejo.

NEW YORK - Generalna skupščina ZN je sprejela resolucijo, ki poziva k izplačilu odškodnine, ki naj bi jo Ukrajina prejela od Rusije za škodo, povzročeno med vojno. V resoluciji piše, da mora Rusija "odgovarjati za vse kršitve mednarodnega prava v Ukrajini ali proti njej" in "nositi pravne posledice vseh svojih mednarodno protipravnih dejanj, vključno s plačilom odškodnine za morebitno škodo, ki jo je povzročila s takšnimi dejanji."

BALI - Razvite države z ZDA na čelu so se ob robu vrha vodilnih držav G20 zavezale, da bodo Indoneziji pomagale pri opuščanju premoga ter ji namenile 20 milijard dolarjev, je sporočila Bela hiša. Dogovor so s predstavniki Indonezije podpisali predstavniki ZDA, Japonske, Kanade in šestih evropskih držav. Ob robu vrha sta Kitajska in Avstralija prvič po več kot petih letih organizirali uradno srečanje na najvišji ravni v upanju, da bosta stabilizirali napete odnose.

JERUZALEM - V Izraelu je prisegel novi parlament, politični veteran in prihodnji predsednik vlade Benjamin Netanjahu pa se še pogaja o oblikovanju vlade, ki bi lahko postala najbolj desna v zgodovini Izraela. Tokrat Netanjahuja čakajo še posebej zapletena pogajanja, saj ključne ministrske položaje med drugim zahtevata njegova skrajno desna zaveznika, voditelja skrajne desnice Bezalel Smotrič in Itamar Ben-Gvir.

BANJALUKA - V parlamentu Republike Srbske so po oktobrskih volitvah zaprisegli poslanci novega sklica. V 83-članskem parlamentu s 56 poslanci večino znova obvladuje koalicija na čelu z Zvezo neodvisnih socialdemokratov (SNSD), katere predsednik Milorad Dodik je na seji zaprisegel kot novi predsednik srbske entitete v BiH.

NEW YORK - Ameriški mediji so v ponedeljek zvečer po 97 odstotkih preštetih glasov v tesni tekmi za položaj guvernerke Arizone zmago pripisali demokratki Katie Hobbs. Demokrati so tako republikancem na vmesnih volitvah prejšnji torek odvzeli tri guvernerske sedeže. Demokrati so republikancem pobrali sedeže v Arizoni, Massachusettsu in Marylandu, medtem ko so republikanci demokratom odvzeli sedež v Nevadi.

NEAPELJ - Italijanska policija je razbila domnevno neonacistično skupino. Pri tem so aretirali štiri osebe, ki naj bi načrtovale nasilna dejanja, med drugim napad na vojašnico karabinjerjev. Zagovarjali naj bi rasistične ideje in imeli stike s skrajnimi skupinami v tujini, med njimi z ukrajinskim bataljonom Azov, je sporočila policija.

RIM - Na sodišču v Rimu se je začelo sojenje, na katerem je priznani italijanski novinar in pisatelj Roberto Saviano obtožen razžalitve italijanske premierke Giorgie Meloni. Saviano je voditeljico desnih Bratov Italije decembra 2020, ko še ni bila premierka, označil za prasico (bastarda), ko je na televiziji govorila o utopitvah migrantov.

ADIS ABEBA - Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da je v glavno mesto etiopske regije Tigray, ki jo je opustošila vojna, prispel prvi konvoj z medicinsko pomočjo. Dostavili so zdravila ter komplete za prvo pomoč, s katerimi naj bi zdravstvenim ustanovam v regiji Tigray pomagali pri osnovnem zdravljenju ljudi, ki nujno potrebujejo oskrbo. Gre za prvi paket pomoči po tem, ko je etiopska vlada z Ljudsko osvobodilno fronto v Tigrayu - TPLF v začetku tega meseca sklenila dva ločena sporazuma o premirju.

vb/vb
© STA, 2022