Pregled - Slovenija, 15. 11. (torek)

Ljubljana, 15. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 15. novembra.

LJUBLJANA - Prvič sta se sešla predsednik republike Borut Pahor in novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar. Dogovorila sta se, da bo Pahor naslednici Pirc Musarjevi podrobneje predstavil proces Brdo-Brioni. Pogovor sta označila za prisrčen in ljubezniv. Novoizvoljena predsednica bo obveznosti prevzela 23. decembra.

LJUBLJANA - K volilnim izidom z nedeljskega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev so okrajne volilne komisije prištele še glasovnice, ki so prispele po pošti. Te izidov volitev niso spremenile. Po osveženih podatkih je za Natašo Pirc Musar glasovalo 53,87 odstotka volivcev, za Anžeta Logarja pa 46,13 odstotka. Udeležba je bila 53,22-odstotna.

ALŽIR - Geoplin je v Alžiriji s tamkajšnjo državno družbo Sonatrach podpisal triletno pogodbo o dobavi 300 milijonov kubičnih metrov plina, kar predstavlja okoli tretjino slovenskih letnih potreb. Dobava se bo začela 1. januarja 2023. Pogodbo so podpisali ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon. Kumer je dejal, da želijo količino dobavljenega plina iz Alžirije povečati na vsaj polovico slovenskih potreb, pogodbo pa podaljšati na vsaj pet let. Predviden je memorandum o sodelovanju, v katerem bi opredelili tudi sodelovanje pri obnovljivih virih energije.

BRUSELJ - Slovenija bo v evropski misiji urjenja ukrajinskih vojakov sodelovala z nekaj deset inštruktorji, ki bodo predvidoma delovali v Nemčiji, je po zasedanju obrambnih ministrov EU dejal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec. Po njegovih besedah bodo izvajali predvsem specialistično urjenje. Katere strokovnjake bo poslala, pa bo odvisno tudi od potreb ukrajinske vojske.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednika Furlanije-Julijske krajine Massimiliana Fedrigo in deželnega glavarja avstrijske Koroške Petra Kaiserja. Fedriga je zlati red za zasluge prejel za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji. Kaiserju pa je Pahor odlikovanje podelil za prispevek k poglabljanju sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo in za podporo uveljavljanju pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati so nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi za zdravnike. Večjega napredka niso dosegli, je bilo razbrati iz izjav po koncu. Na sindikalni strani ob tem ocenjujejo, da vladni predlog ne rešuje niti akutnih nesorazmerij, ampak ustvarja tudi nove plačne anomalije med zdravniki. Član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je v izjavi po koncu pogajanj ocenil, da nekoliko dopolnjen vladni predlog praktično ostaja enak kot pred tremi tedni ob začetku pogajanj. Z vladno stranjo se razhajajo tudi glede časovnice.

LJUBLJANA - Gibanju Svoboda je po rezultatih novembrske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, v zadnjem mesecu najbolj dvignila podpora. Svobodo bi volilo 31 odstotkov vprašanih, kar je 1,8 odstotne točke več. Najbolj je podpora padla Levici, in sicer za odstotno točko na 4,7 odstotka. Za 3,1 odstotne točke se je dvignila tudi podpora vladi.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za delo po pojasnilu ministra Luke Mesca menijo, da spodbujanje zaposlovanja ne sme temeljiti na sankcioniranju prejemnikov denarnih socialnih pomoči, ampak na zagotavljanju visoke ravni plač. Motivacija za delo zato ne sme temeljiti na omejevanju socialnih pomoči, ampak na rasti plač, začenši z minimalno plačo, poudarja.

LJUBLJANA - Slovenski BDP se je v tretjem četrtletju medletno realno povečal za 3,4 odstotka, kar je bistveno manj od prvih dveh četrtletij. Umiritev je bila najizrazitejša pri rasti domačega povpraševanja, še posebej zasebne porabe, je objavil statistični urad. Medtem ko so v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj v odzivu zapisali, da je umiritev skladna z njihovimi napovedmi, pa je Banko Slovenije močna upočasnitev presenetila.

LAŠKO - Glavni izziv turizma na poti okrevanja ostajajo kadri, so izpostavili govorci na Dnevih slovenskega turizma. Gospodarski minister Matjaž Han je med razlogi omenil davčno politiko države, pa tudi atraktivnost plač v panogi. Pomanjkanje delovne sile, ki med drugim povzroča kaos na letališčih, omejene hotelske zmogljivosti, na drugi strani pa uvajanje novih tehnologij, je globalni izziv, je izpostavila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.

LJUBLJANA - Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 10. novembra stala 42,23 evra, kar je 1,17 odstotka več kot ob prejšnjem popisu 24. oktobra. Pri tem se je zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico. Najcenejša je bila tokrat v Lidlu.

CELJE - Na celjskem okrožnem sodišču se je začelo novo, tretje sojenje Kristijanu Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Tudi tokrat je zavrnil krivdo za očitano kaznivo dejanje. Tožilec Gorazd Kacijančič je napovedal, da bo do konca tedna vložil še eno kazensko ovadbo za osebo, ki je Kameniku pomagala pri umorih.

CELOVEC - Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza sta pisatelju Josefu Winklerju podelili Einspielerjevo nagrado za njegova prizadevanja za priznanje koroške slovenske literature in pomen slovenskega jezika kot bistven in enakopraven del avstrijske Koroške.

np/tv/vb/apo/bg/np
© STA, 2022