Pregled - lokalne volitve 2022, 8. 11. (torek)

Ljubljana, 8. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v torek, 8. novembra.

MARIBOR - Kandidat Gibanja Svoboda za župana Mestne občine Maribor Vojko Flis je gostil ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, s katero sta govorila o možnosti vzpostavitve nacionalnega digitalnega stičišča v Mariboru. V vladni službi za digitalno preobrazbo po besedah ministrice načrtujejo, da bo v Mariboru zaživel posredniški organ za digitalno preobrazbo. S takšnimi projekti je po besedah Flisa mogoče končno začeti uresničevati želje po decentralizaciji države, hkrati pa v regiji odpirati nova delovna mesta. Dopoldne je Flis vodil razpravo o prostorskem razvoju mariborske občine. Sogovorniki so se strinjali, da je uravnotežen razvoj mesta mogoče doseči z razvojem mestnih četrti kot urbanih središč.

KRANJ - Levica je predstavila listo 15 kandidatov za člane kranjskega mestnega sveta. V aktualni sestavi mestnega sveta ima enega predstavnika, tokrat pa upa na dva ali tri. Svojega županskega kandidata nima, podpira pa aktualnega župana in kandidata SD Matjaža Rakovca, ki se poteguje za svoj drugi mandat. Skupno je bilo za kranjski mestni svet vloženih 12 kandidatur. Poleg Levice se za svetniška mesta potegujejo Več za Kranj, SNS, Lista za razvoj Kranja, DeSUS, Nsi, Gibanje Svoboda, SDS, SD, Resni.ca, skupna lista SLS in Zeleni Slovenije ter Povezane lokalne skupnosti.

KOPER - Stranka Oljka, ki je v koprskem občinskem svetu prisotna že 16 let, je predstavila program za prihodnje volitve, na katerih sicer podpira kandidaturo aktualnega župana Aleša Bržana. Med drugim se zavzemajo za gradnjo sejemsko-kongresnega centra z večnamensko dvorano, da bi bile turistične namestitve zasedene vse leto. Generalni sekretar Oljke Patrik Peroša meni, da bi s sejemskim turizmom lahko v občini Koper podvojili število turističnih prenočitev, ki zdaj znaša približno 400.000 na leto. Kot primeren kraj za sejmišče predlagajo zemljišče na območju Sermina ob obrtni coni.

IZOLA - Kandidat za župana Izole Vasilij Žbogar, javnosti bolj znan kot dobitnik treh olimpijskih medalj v jadranju, je predstavil svoj program in listo kandidatov za občinski svet, ki ga podpira. Izpostavil je previsoke cene stanovanj, zato bi bivališča za mlade poiskal na podeželju. Napovedal je boj proti zasvojenosti med mladimi, tudi z ureditvijo mladinskega centra Argo, in gradnjo novega doma upokojencev.

PTUJ - Kandidati za župana Ptuja so v soočenju za STA izpostavili prometno razbremenitev mesta in posodobitev vodovodnega sistema. Andrej Čuš (skupina volivcev) med prioritete uvršča še obnovo ostale gospodarsko-komunalne infrastrukture in iskanje rešitev za arheološko razstavišče. Sedanja županja Nuška Gajšek (SD) bi nadaljevala investicije v vzgojno-izobraževalne objekte, urejanje komunalne in cestne infrastrukture in reševala stanovanjsko problematiko. Boštjan Koražija (Levica) bi sprejel ukrepe za pomoč občanom pri zniževanju stroškov ogrevanja in bivanja, izgradnjo obvoznice, rekonstrukcijo Ormoške ceste ter dokončanje urgentnega centra. Suzana Lara Krause (SLS) bi uredila avtobusna postajališča, posodobila vodovodni sistem in poiskala lokacijo za toplarno. Robert Križanič (Resni.ca) bi razvijal globalno znamko turistične destinacije ter uredil stanovanjsko problematiko. Andrej Lacko (SNS) predlaga ureditev neprofitnih stanovanj za mlade tudi v neizkoriščenih podstrešjih ter oddajo občinskih poslovnih prostorov s turizmom povezanim ponudnikom za simbolično najemnino. Franjo Rozman (SDS) bi najbolj nevarne točke v prometu odpravil že v prvem letu mandata, Štefan Petek (Gibanje Svoboda) bi ustvarjalcem, obrtnikom in stanovalcem v starem mestnem jedru ponudil dostopne pogoje.

MURSKA SOBOTA - Kandidatki za soboškega župana so se v soočenju STA strinjali, da mora biti največja občina v Pomurju povezovalec regijskih interesov. Damjan Anželj (SD) bi se kot župan lotil izzivov draginjske krize in več skrbi namenil sobivanju v občini, starejših, ranljivih in mladih, ter medgeneracijskemu sodelovanju. Blanka Denko Čeh (Akacije) bi dala prednost zdravju in odnosom med ljudmi, podprla pa dobro gospodarstvo. Mitja Horvat (Gibanje Svoboda) bi večji poudarek dal gospodarskem razvoju, kar je povezano tudi z infrastrukturo, saj so po njegovem dobro plačana delovna mesta eden od temeljev za boljše življenje. Andrej Mešič (SDS) med prve naloge postavlja reševanje energetske krize, skrb za priseljevanje mladega strokovnega kadra in stanovanj za mlade, prisluhnil bi tudi storitvenim dejavnostim v mestu.

CELJE - Okoljski minister Uroš Brežan se je v ponedeljek na delovnem obisku v Celju sestal s kandidatom Gibanja Svoboda za celjskega župana Urošem Lesjakom in poslancem v DZ Miho Lamutom ter se seznanil z nekaterimi za Celje pomembnimi okoljskimi projekti. Med drugim so govorili o sanaciji nezakonitega odlagališča Bukovžlak, onesnažene zemljine pri celjskih vrtcih, pripravi občinskega prostorskega načrta, sanaciji starih okoljskih bremen in o izvedbi protipoplavnih ukrepov.

ŠOŠTANJ - V Šoštanju so se predstavili kandidati SDS za občinski svet in kandidat za župana Franc Rosec, ki je trenutno poslanec v DZ. Kot je dejal ob predstaviti, v tekmo ne vstopa s paradigmo zmage za vsako ceno ali zaradi osebnih interesov, temveč premišljeno, z vzpodbudo vodstva stranke in predvsem aktualnega župana Darka Meniha, ki po 16 letih prepušča vodenje šoštanjske občine novemu županu.

MEŽICA - Župan Občine Mežica Dušan Krebel, ki občino vodi od leta 2006, v predstavitvi vnovične županske kandidature poudarja aktivno delovanje na vseh področjih tudi v prihodnje. Med drugim bi večji poudarek namenil projektom na različnih področjih za mlade, ob že sicer močnemu gospodarstvu v občini poudarja tudi pomen turizma in čezmejnega povezovanja. Pred štirimi leti je bil edini županski kandidat, tokrat so njegovi protikandidat Irena Pirtovšek Mazej, Franjo Hercog in Mark Maze. Vsi štirje kandidirajo s podpisi volivcev.

MARIBOR - Prebivalci mariborske krajevne skupnosti Kamnica so razburjeni zaradi nove prometne ureditve, v okviru katere so občinske službe pred dnevi na sicer enosmerni cesti za motorni promet zarisale označbe za dvosmerni kolesarski promet in zožile pločnik. Kritični do nove ureditve, ki jo ocenjujejo kot nevarno, so tudi nekateri županski kandidati. Na mariborski občini pojasnjujejo, da bo na območju po izvedbi del vzpostavljeno območje umirjenega prometa, kar da omogoča takšno ureditev in večjo varnost.

np/np
© STA, 2022