Pregled - šport, 8. 11. (torek)

Ljubljana, 8. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 8. novembra.

CELJE - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Celju premagala Srbijo s 27:24 (13:15) in se prebila v drugi del tekmovanja.

LJUBLJANA - Na evropskem prvenstvu v rokometu za ženske so ekipe v skupinah A in B končale predtekmovanje in znana je šesterica ekip, ki bo drugi del prvenstva nadaljevala v Ljubljani. Ob Sloveniji sta to iz skupine B v Celju še Danska in Švedska, v skupini A bodo v Ljubljani ostale Norveška, Hrvaška in Madžarska.

BRDO PRI KRANJU - Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na prijateljskih tekmah proti Romuniji in Črni gori. Na seznamu je tudi napadalec Andres Vombergar, novinec pa je vratar Olimpije Matevž Vidovšek. Slovenija se bo z Romunijo merila 17. novembra ob 17.30 v Cluju, s Črno goro pa 20. novembra ob 15.00 v Stožicah.

BEOGRAD - Odbojkarice Calcita Volleyja so na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakinj v Beogradu izgubile proti Crveni zvezdi z 1:3 (-15, 22, -14, -21). Napredovale so Beograjčanke, ki so že na prvi tekmi v Kamniku prejšnji teden prav tako zmagale s 3:1.

ČRNOMELJ - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v drugem krogu kvalifikacij za nastop na ekipnem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Švedskem, v Črnomlju izgubila proti Romuniji z 0:3. Naslednja dvoboja bo Slovenija igrala z Ukrajino. Oba bosta v Sloveniji med 6. in 8. decembrom, prizorišče tekem pa še ni določeno.

KIDRIČEVO - Slovenska moška futsal reprezentanca je v Kidričevem pred več kot 250 gledalci izgubila prijateljsko tekmo proti Belgiji z 1:3 (0:0). Edini gol je za Slovenijo dosegel kapetan Igor Osredkar, ko je v 27. minuti izenačil na 1:1. Ekipi se bosta vnovič pomerili v sredo v Rogaški Slatini ob 18. uri.

DUNAJ - Rokometaši Gorenja Velenja in Rika Ribnice so na današnjem žrebu dobili tekmece v tretjem krogu evropskega pokala. Velenjčani se bodo na prvi tekmi doma pomerili s srbskim Partizanom, Ribničani pa bodo najprej gostovali pri avstrijski ekipi Fivers WAT Margareten. Prvi tekmi bosta 3. decembra, povratni pa teden dni kasneje.

LJUBLJANA - Kristjan Čeh (Ptuj) in Tina Šutej (Kladivar) sta po pričakovanju najboljša slovenska atleta leta 2022. V tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije (AZS) je bil Čeh tretjič zaporedoma izbran za najboljšega slovenska atleta leta. Naj trener je Milan Kranjc, ki vadi Šutejevo, prvi klub je Mass Ljubljana, najboljši organizator pa Krka Novo mesto.

DALLAS - Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je ob zmagi Dallas Mavericks proti Brooklyn Nets s 96:94 še devetič zapovrstjo na začetku sezone lige NBA presegel mejo 30 točk. Ustavil se je pri 36 točkah, šestih podajah in šestih skokih. Goran Dragić se je s Chicago Bulls še drugo noč zapovrstjo meril s Toronto Raptors. Tokrat so biki zmagali s 111:97. Ljubljančan je v 25 minutah na parketu dosegel 10 točk, pet skokov in dve asistenci. Tretji Slovenec v NBA, Vlatko Čančar, ob tesnem razpletu dvoboja med Denver Nuggets in San Antonio Spurs ni dobil priložnosti za igro. Denver je slavil s 115:109.

VELENJE - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je zaradi poškodbe hrbta odpovedala nastop v polfinalu kvalifikacijah za pokal Billie Jean King, je v izjavi za javnost sporočila Teniška zveza Slovenije. Slovensko žensko reprezentanco v petek in soboto čaka dvoboj s Kitajsko. Šestintridesetletna Koprčanka sicer velja za najboljšo slovensko igralko v konkurenci dvojic, sezono 2022 je končala na 36. mestu. Breme rezultata bo v slovenski reprezentanci padlo na Kajo Juvan, potem ko je zaradi nastopov na turnirjih nižjega ranga v Južni Ameriki v iskanju čim večjega števila točk za lestvico WTA nastop v Velenju odpovedala Tamara Zidanšek. Slovenijo bodo poleg Juvanove zastopale, Nina Potočnik, Pia Lovrič in Živa Falkner.

LJUBLJANA - Slovenska plavalka Janja Šegel bo morala zaradi vnetja rebrnih hrustancev izpustiti prihajajoče svetovno prvenstvo v kratkih bazenih v avstralskem Melbournu, je v izjavi za javnost danes sporočila Plavalna zveza Slovenije. Korošica zaradi vnetja rebrnih hrustancev že pet tednov ne trenira normalno, kar je botrovalo odpovedi udeležbe na SP v Melbournu, ki se bo začelo 13. decembra. Na seznamu slovenskih potnikov za decembrsko svetovno prvenstvo so tako Peter John Stevens, Katja Fain, Neža Klančar in Tara Vovk.

FORT WORTH - Francozinja Caroline Garcia je zmagovalka zaključnega teniškega turnirja WTA v Fort Worthu. Devetindvajsetletna Francozinja je v finalu pet milijonov evrov vrednega turnirja premagala Belorusinjo Arino Sabalenka s 7:6 in 6:4 ter tako dosegla največjo zmago kariere. V konkurenci dvojic sta zaključni turnir dobili Rusinja Veronika Kudermetova in Belgijka Elise Mertens, ki sta s 6:2, 4:6 in 11:9 v podaljšani igri odločilnega niza premagali letos daleč najboljšo dvojico Barbora Krejčikova/Katerina Siniakova.

DUBAJ - Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek je na svetovnem prvenstvu v parastrelstvu v Al Ainu v Združenih arabskih Emiratih v prvem nastopu z zračno puško stoje za las zgrešil zmagovalne stopničke in na koncu osvojil četrto mesto.

SARAJEVO - Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede se je uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva v Sarajevu, potem ko je danes v boju za napredovanje premagala Finsko s 3:0 (17, 14, 15). Slovenija se bo v sredo za mesto v polfinalu pomerila z Ruando.

ag/tb/jz/ad/alz/lr/ag
© STA, 2022